Copii & adolescențiCum să cumințești un copil care aruncă cu mâncare atunci când este...

Cum să cumințești un copil care aruncă cu mâncare atunci când este pus la masă

Ce va faceti cu acei copilasi care arunca mancarea si tacamurile voluntar? Trebuie sa stiti ca nu este un obicei ciudat – dimpotriva, aproape orice copil aflat la o varsta intre un an jumatate si trei ani incepe sa se amuze aruncand cu diferite obiecte. In special daca ora mesei este un interval plictisitor pentru el si daca il lasi sa manance singur, mai mult ca sigur vei vedea cum incep sa zboare diferite obiecte de pe masa…

Desi poate fi extrem de enervant si frustrant pentru tine – mai ales ca nu prea poti sa ii explici ca nu este bine – trebuie sa stii ca el nu face ce face pentru ca este rau (nici macar nu stie ce inseamna a fi rau sau bun) si nici pentru a te enerva pe tine. Daca il pedepsesti, nu obtii nici o reactie pozitiva – el nu va pricepe de ce, va intelege doar ca tu esti rea… Si il vei ambitiona sa continue, sa repete comportamentul pentru ca nu i-ai dat motive reale sa nu mai faca si pentru ca l-ai iritat. Pedepsele nu sunt niciodata recomandate la o varsta mica, caci copilul nu invata din ele.

Deci, de ce sunt copilasi care arunca mancarea si tacamurile voluntar?

Curiozitate

Simplul fapt de a fi in stare sa ia un obiect si sa il controleze, sa decida unde va cadea acesta il fascineaza pe micut! Aruncarea, directia in care merge obiectul, zgomotul facut la cadere (in functie de obiecte), toate il incita si il fac sa vrea sa repete cu altele, apoi cu aceleasi si sa compare rezultatele. Este si acesta un proces de invatare.

Plictiseala

Daca il lasi sa manance singur si mancarea nu prea il atrage, copilasul va fi extrem de plictisit… Si ce alta modalitate de a se amuza, daca nu aceea de a arunca cu lucrurile pe jos? Faptul ca el singur provoaca aceste obiecte sa cada si reactia ta il incurajeaza sa se mai joace in acest fel.

Atentie

Daca nu stai langa el in timpul mesei, nu numai ca se plictiseste, dar cauta si gaseste usor un mod de a-ti atrage atentia – prea putin conteaza pentru el daca te enerveaza cu acest mod… El stie doar ca daca tu reactionezi la ceva facut de el, a avut succes – ti-a atras atentia!

E satul

Daca ii oferi gustari mici intre mese, copilasul poate fi satul si neatras de mancarea din fata sa. De aceea, este bine sa nu ii oferi aproape deloc gustari intre mese. Daca, totusi, se joaca in loc sa manance, inseamna ca pur si simplu nu ii este foame.

Nu ii place?

Este un motiv rar pentru care copilasii arunca mancarea si tacamurile voluntar, dar este, totusi, o posibilitate. Daca ii oferi foarte des un anumit fel de mancare si nu prea variezi felurile, daca mancarea nu arata atractiv, copilasul o poate respinge. Incearca cat mai multe feluri de mancare – si cand vezi un fel care ii place mult, cauta variatii in jurul acelui tip de mancare.

Totusi, ce ne facem cu acei copilasi care arunca mancarea si tacamurile voluntar?

Sfaturi diferite

Sfaturile sunt mereu diferite – unii iti spun sa il ignori, caci va inceta singur pentru ca nu ii dai atentie. Insa s-ar putea sa nu ai succes pentru ca el se va juca in continuare din plictiseala si din lipsa foamei. Altii te sfatuiesc sa incepi sa arunci impreuna cu el pana ce s-a plictisit de aceasta activitate. Insa asa, desi la un moment dat, intr-adevar, se plictiseste de aruncat, el invata ca poate sa se amuze astfel mereu… Un alt sfat este sa ridici obiectele, sa faci un gest de dezaprobare (de exemplu, cu degetul) si daca arunca altceva, sa i le iei din fata si sa ii sugerezi ca masa si jocul s-au sfarsit.

Aceasta este probabil cea mai eficienta reactie: invata ca tu nu intri in jocul lui, invata ca dezaprobi acel joc si invata ca daca arunca la masa, nu va mai primi mancare (poate ti se pare aspru, dar nu te teme, nu va face fometa doar daca sare peste o masa; iar la masa viitoare, ai sanse sa ii fie foame si sa manance mai linstit). Deci, termini cu masa si il duci intr-o alta camera, oferindu-i jucarii pe care le poate arunca linistit. Si asa, de fiecare data, pana ce invata ca in anumite camere poate arunca anumite lucruri, dar in bucatarie nu.

copil care arunca mancarea

Imitatie

Cand vorbim despre copilasi care arunca mancarea si tacamurile voluntar este foarte important, pentru ca micutul sa nu se simta nici singur, nici ignorat, nici plictisit, sa stai cu el la masa. La fel de important este sa ii dai un exemplu – copiii mici invata prin imitatie. Asa ca mananca si tu si chiar mananca din farfuria lui, afisand o expresie de placere care ii va face pofta. Stai langa el si mananca incet, pentru ca el sa vada cum folosesti tacamurile. Zambeste-i cand te imita si dezaproba-l cu un gest si o grimasa neplacuta daca arunca ceva (cand repeta, adopta sfatul anterior – ii iei tacamurle si mancarea).

Masa placuta

Ofera-i o masa placuta, tacamuri atractive, servetele colorate pentru a fi interesat de ce este in fata sa. Si mancarea – cu cat mai colorata, cu atat mai atractiva. Desi unii specialisti te pot sfatui sa fii indiferenta in timpul mesei, este poate mai bine sa ii zambesti, sa il incurajezi sa manance pentru ca el sa savureze masa si sa il dezaprobi cand arunca. Daca refuza mancarea des, arunca cu lucruri si te temi ca tot terminand cu mesele inainte ca el sa apuce sa manance destul il infometezi, poti incerca jocul cu avionul.

Iei portii mici de mancare cu tacamul si le indrepti intr-un zbor amuzant spre gurita copilului, dupa care il stergi. Dar nu te juca foarte des cu el, caci apoi nu va dori sa manance decat daca faceti avionul! Nu te teme daca se satura rapid si nu il forta sa termine masa: cand incepe jocul, s-a saturat si deci nu e bine sa manance mai mult (mai bine sa eviti supraalimentarea la varste fragede – copilasii au nevoie de portii mici).

Numai in bucatarie

Intotdeauna serveste masa in bucatarie. In alte camere ale casei, copilul este obisnuit cu alte activitati, poate fi interesat de alte lucruri, distras si poate sa aiba chef sa se joace. Insa in bucatarie, invata-l sa nu se joace si sa isi ia doar mesele (nu il invata cu alte activitati in bucatarie).

Energie

Pentru ca toti copiii mici au foarte multa energie si nu mai stiu cum sa o epuizeze, asigura-te ca inaintea meselor se joaca, depune efort fizic sau intelectual pentru ca el sa fie cat de cat linistit pe parcursul mesei. Daca se amuza si face efort cu un joc inainte, ai sanse sa fie mai putin agitat si interesat de aruncat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.