Timp liberUnde se practică pescuitul la bologneză și ce echipament presupune aceasta

Unde se practică pescuitul la bologneză și ce echipament presupune aceasta

Pescuitul la bologneza este practicat mai mult in apele curgatoare, de obicei in rauri care au adancimi de pana la sapte-opt metri. De asemenea, unii pescari prefera si lacurile de acumulare, locuri in care se poate utiliza pluta fixa.

In ceea ce priveste originea acestei tehnici, ea provine din Bologna, Italia, dupa cum insusi numele o sugereaza. La inceput, pescarii italieni au utilizat bologneza pentru a prinde clenii din raurile de acolo, intrucat aceasta metoda s-a dovedit una dintre cele mai eficiente dintre cele incercate.

Mai tarziu, englezii au inventat o noua tehnica la bologneza, care se baza pe pluta stick (adica pluta bat). Aceasta era dotata cu o antena masiva, un plumbaj relativ rasfirat, iar ca si momeala se foloseau cocoloasele de paine. Pentru stilul de pescuit la care facem referire se utilizau lansetele match.

Pescarii din Franta foloseau plute mai grele, echipate cu plumbaje mai degraba recomandata pentru rubeziana. In legatura cu tara noastra, pescuitul la bologneza este practicat destul de des, in special utilizandu-se lansete de sapte metri si plute de maximum un gram.

De ce avem nevoie pentru a ne apuca de acest stil de pescuit?

In primul rand, dupa cum am mai spus, pescuitul la bologneza presupune folosirea unei lansete. Lungimea acesteia trebuie sa se incadreze, de regula, intre patru metri si jumatate si zece metri, iar actiunea sa intre cinci si treizeci de grame. In ultima vreme, se utilizeaza lansetele de sase metri pentru acest tip de pescuit, intrucat ele sunt cele mai indicate. Deoarece un pescar este nevoit sa execute o multime de aruncari de-a lungul unei partide de pescuit, lanseta trebuie sa fie usoara si lejer de manevrat. In mod obisnuit, lansetele folosite sunt dotate cu cate un inel cu picior lung, asezat pe fiecare tronson. De asemenea, pe tronsonul de varf apar chiar si trei inele. De remarcat faptul ca penultimele doua inele sunt inele culisante.

In cele mai multe cazuri, mulinetele utilizate pentru bologneza sunt fie de marimi medii, ori de marimi mici. Raportul lor de recuperare nu trebuie sa depaseasca valoarea de 5:1. Firul trebuie neaparat sa fie plutitor si sa se incadreze intre 0,12 si 0,2 mm, influentat fiind de marimea pestilor pe care doriti sa-i prindeti.

pescuitul la bologneză

In ceea ce priveste tipul plutei recomandate pentru acest tip de pescuit, opiniile sunt impartite. Unii spun ca cea mai buna pluta este cea care are latimea mai mare in partea inferioara (asa numita pluta picatura de apa). De asemenea, alti pescari opteaza pentru pluta „picatura de apa inversata”, care are latimea mai mare in partea superioara). Cert este faptul ca primul tip de pluta este mai indicat sa se foloseasca pe apele mai linistite, care nu au curenti puternici. Pe de cealalta parte, cel de-al doilea tip de pluta trebuie sa se utilizeze acolo unde exista curenti puternici.

Portanta plutei are si ea o importanta foarte mare. In general, pentru pescuitul la bologneza ea trebuie sa se incadreze intre doua si douazeci de grame, in functie de cat de puternic este curentul. De tinut minte faptul ca aceasta se va lansa cu mai multa dificultate, in functie de greutatea ei.

Carligele recomandate pentru pescuitul la bologneza nu trebuie sa fie foarte mari, ele incadrandu-se intre nr 10 si nr 20, depinzand in mare masura de ce pesti se doresc prinsi si de momeala care se utilizeaza (care poate fi constituita din viermusi, rame sau boabe de canepa).

In legatura cu tehnica utilizata de pescarii ce inceraca bologneza, este recomandat ca lansarile sa se faca pe sub mana, in amonte. De asemenea, firul trebuie intins pentru ca astfel sa se mentina un contact cu pluta pe toata durata partidei, deoarece pestele poate sa muste oricand si este bine sa fim pregatiti. Imediat dupa lansare, firul trebuie sa fie tensionat, astfel incat momeala sa ramana unde se doreste pentru cat mai mult timp. Este indicat sa se intepe ori de cate ori se sesizeaza o miscare, cu toate ca exista riscul unei agatari. Cu toate acestea, este mai bine sa ne asumam asta, decat sa ratam un peste.

In concluzie, pescuitul la bologneza prezinta cateva avantaje demne de luat in seama. Acesta se preteaza perfect pentru raurile cu un curent constant. Mai mult decat atat, pretul pe echipamente nu este atat de mare, in general, cu 200-300 de lei putandu-se achizitiona cele trebuincioase. In plus, datorita plumbajului compact, firul nu se incurca aproape deloc.

Dintre dezavantajele pescuitului la bologneza mentionam faptul ca pentru a se practica trebuie sa existe un curent mai lent si mai regulat, iar vantul nu trebuie sa fie prea puternic. In afara de acest aspect, in cazul utilizarii lansetelor mai lungi, aruncarile pot fi problematice daca pe mal exista vegetatie bogata. Nu in ultimul rand, pescarii trebuie sa poata sa mentina un control foarte riguros al liniei, acest lucru nefiind deloc usor de realizat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.