Sarcină & BebeLucrurile importante pe care trebuie să le știi despre hrănirea bebelușului cu...

Lucrurile importante pe care trebuie să le știi despre hrănirea bebelușului cu biberonul

Ce trebuie sa stii despre hranirea bebelusului cu biberonul? In primul rand, este important sa stii ca, oricate imbunatatiri fac producatorii laptelui praf, imbogatindu-l cu vitamine si minerale, tot laptele de la san este cel mai potrivit pentru micutul bebelus. Dar sa alaptezi sau sa il hranesti cu lapte matern din biberon? Este in totalitate decizia ta – trebuie sa tii cont de multi factori, cel mai important fiind capacitatea si posibilitatea ta de a alapta. Desi se spune ca alaptatul creeaza acea legatura unica intre mama si bebe, asta nu inseamna neaparat ca daca il hranesti cu biberonul, aceasta legatura va fi mai putin intima, solida, unica!

Cand vorbim despre hranirea bebelusului cu biberonul, unii specialisti recomanda alternarea sedintelor de alaptat cu hranirea cu biberonul (lapte matern pompat). De ce? Cel mai mare avantaj este ca ii ofera proaspetei mame o pauza si ca astfel si tatal poate hrani micutul. Daca nu poti – din diverse motive – alapta, o decizie buna ar fi pomparea laptelui matern si hranirea cu biberonul. Doar daca anumite conditii te impiedica sa produci lapte matern, doar atunci este recomandat laptele praf.

Despre hranirea bebelusului cu biberonul – sfaturi:

Sani durerosi

Daca te confrunti cu dureri la sani, micutul musca sau sanii tai sunt pur si simplu prea sensibili, este bine sa alegi varianta pomparii laptelui matern si hranirii cu biberonul. Totusi, prima luna, ar fi bine sa il alaptezi si abia apoi sa il obisnuiesti treptat cu biberonul. Avantajele hranirii cu biberonului daca pompezi lapte de la san sunt, in primul rand, cele legate de faptul ca iti acorda o pauza, iti lasa sanii sa se odihneasca.

Tatal

Hranirea bebelusului cu biberonul este o solutie perfecta atunci cand esti extenuata, ai nevoie de putin timp pentru tine (si in momentul in care te intorci la serviciu). In special pentru ca trezirile din timpul noptii ale bebelusului te epuizeaza, puteti pastra lapte de san pompat si tatal se poate ocupa de mesele nocturne. Este o idee foarte buna ca tatal sa ia asupra sa aceasta responsabilitate, caci astfel se creeaza o legatura mai profunda, mai intima intre el si micut.

Alternarea alaptarii cu biberonul

Este cel mai recomandat sa introduci hranirea bebelusului cu biberonul dupa prima luna, in care alaptezi. O vei introduce treptat: o masa-doua pe zi cu biberonul, celelalte alaptat. La cateva zile, vei mari numarul de mese cu biberonul, pana ce vei renunta de tot la alaptat.

In public

Un avantaj al hranirii cu biberonul tine de comoditatea acestei decizii: de exemplu, poate iti este greu si te simti jenata cand trebuie sa alaptezi in public (poti primi priviri curioase sau dezaprobatoare). Cand il hranesti cu biberonul, scapi de aceasta mica problema.

hranirea copilul la biberon

Avantajele hranirii cu biberonul prin pomparea laptelui matern sunt numeroase in comparatie cu hranirea cu lapte formula: laptele matern este mai potrivit in ceea ce priveste compozitia pentru micut, este mai simplu de pregatit (nu va fi nevoie sa pregatesti formula) si nu va costa.

Lapte formula?

Este tot decizia ta – insa in primele 6 luni de viata, daca ai posibilitatea, produci suficient lapte si nu suferi de unele conditii fiziologice riscante, ar fi cel mai bine sa il hranesti cu lapte matern. Dar daca nu este posibil, poti introduce laptele formula – vei discuta cu medicul si veti alege tipul cel mai potrivit impreuna. Daca alegi tipul potrivit, acesta ii va asigura, totusi, nutrientii necesari. Ai grija, insa, la posibilitatea aparitiei unei reactii alergice.

Program

Daca vorbim despre hranirea bebelusului cu biberonul, trebui sa stii ca este la fel de important ca si in cazul alaptarii sa stabilesti si sa respecti cu strictete programul de mese (primele luni, odata la aproximativ trei ore). Insa va fi mai dificil, caci daca alaptezi, bebe mananca cat simte, insa in cazul biberonului, va trebui sa maresti treptat portia oferita la o masa. Cel mai bine este sa o maresti in functie de sugestiile medicului, dar sa il lasi sa manance cat vrea – daca isi intoarce capul, nu ii mai oferi.

Pozitia de hranire

Trebuie sa gasesti o pozitie confortabila, pentru ca tu sa stai bine si bebe sa poata manca fara sa dea totul pe el. Pozitia recomandata este: tu te asezi jos, pe un scaun sau fotoliu confortabil si il tii pe micut in brate semi-inclinat, cu capul mai in sus – tine-i capul  si umerii cu o mana. Ii pui la buze tetina si tii biberonul inclinat. Lasa-l sa manance pana ce refuza, isi intoarce capul, adoarme si apoi aseaza-l pentru o perioada (cam un sfert de ora) intr-o pozitie semi-verticala.

Riscuri

Daca vorbim desre hranirea bebelusului cu biberonul, riscurile sunt fie subalimentarea, fie supraalimentarea. De aceea, este bine sa intrebi medicul cand si cu cat vei mari cantitatea la o masa. Daca ti se pare ca nu a luat in greutate, nu murdareste des scutecele, este iritat mereu, bebe poate sa fie subalimentat (vei mari portiile sau chiar vei schimba tipul de formula care poate ca nu ii ofera necesarul de substante nutritive). Daca, in schimb, ti se pare ca este cam mare si grasut, are dureri de burtica, vomita si plange mereu, poate fi vorba de supraalimentatie.

Ce eviti: nu refolosi un biberon – trebuie intotdeauna sa il sterilizezi dupa masa; nu refolosi lapte ramas in biberon; nu introduce biberonul la cuptorul cu microunde.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.