Casă și grădinăPlante de apartament cu flori colorate: Lisianthus, foarte apreciată pentru aspectul său...

Plante de apartament cu flori colorate: Lisianthus, foarte apreciată pentru aspectul său delicat, asemănător cu trandafirii

Planta de apartament – Lisianthus este foarte apreciata pentru aspectul sau delicat, asemanator cu al trandafirilor (in toate nuantele de roz, violet, albastru, portocaliu, galben, alb), dar avand, in plus, o anume eleganta specifica florilor de camp, ceea ce ii confera unicitate. Este principalul motiv pentru care este folosita, frecvent, in tot felul de aranjamente florale. Face parte din genul Eustoma (din grecescul “eu”- “frumos”/”bun” si “stoma” –“gura”), familia Gentianaceae, fiind cunoscuta si sub denumirile de Eustoma russellianum, Eustoma grandiflorum  (vanduta in florarii ca Lisianthus).

Numele comercial (in gr. “lysis” – eliberare, “anthos” – floare) subliniaza tocmai faptul ca este cultivata intens pentru a fi valorificata ca floare taiata. In natura, este o planta salbatica din preriile Americii de Nord, din Texas, Colorado, Nebraska (dar creste si in Mexic, America de Sud), mentionata pentru prima data, intr-un atlas botanic, in secolul al XIX-lea.

Locul de origine justifica si denumirea populara pe care i-au dat-o americanii, de “Gentiana preriilor” sau “Campanula de Texas”. In Europa a ajuns prin filiera japoneza, in Tarile de Jos, cu scop comercial, doar cu 20-30 de ani in urma. Orientalii folosesc adesea Lisianthus in Ikebana si tot ei au creat nenumarati hibrizi ai plantei, de aceea unii o numesc, impropriu, “Trandafir japonez”.

Cultivare si ingrijire

Avand in vedere originea plantei de apartament – Lisianthus, aceasta trebuie crescuta la caldura si lumina filtrata, in ghiveci, in interiorul apartamentului, intr-un balcon inchis sau in sera, ajungand, in mod normal, la 30-40 centimetri inaltime si ocupand (un exemplar) o suprafata cu un diametru de aproximativ 30 de centimetri. In exterior, rezista numai in anotimpul cald (chiar ii sunt pe plac temperaturile de peste 20 de grade), minimele pe care le poate suporta fiind de 6-8 grade Celsius, iar dezvoltarea in conditii optime presupune valori peste 15 grade Celsius.

Solul cel mai potrivit este un amestec de pamant de gradina si turba, cu Ph neutru, care va fi imbogatit, in perioada infloritului, cu un fertilizator pentru plante cu flori, diluat in apa de udare. Se va evita solul acid, care dauneaza radacinilor. Vara, planta de apartament – Lisianthus se va uda abundent, deoarece este sensibila la seceta, dar fara a lasa apa sa stagneze in vasul de scurgere. Pentru a stimula cresterea si ramificarea lastarilor, primavara se “ciupesc” extremitatile.

Inflorire

Din iunie, pana in septembrie, planta de apartament – Lisianthus este o adevarata incantare, prin spectacolul coloristic al florilor. Bobocii de Lisianthus seamana cu cei de trandafir, dar floarea, prin culoare si forma, este o combinatie interesanta de trandafir si mac.

Frunzele ovale, ascutite spre varf, par a nu avea alta menire decat de a pune si mai mult in evidenta corola in tonuri de curcubeu a florilor. Fiecare tija poarta mai multe flori, cu unul sau mai multe randuri de petale. Unele flori sunt bicolore, in combinatia alb-violet, alb-verzui, alb-roz.

Lisianthus
Lisianthus

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Lisianthus se face prin seminte, pe care, daca nu le cumparati din comert, le puteti recolta singuri, de la florile care se trec, lasate special sa formeze seminte. Dupa recoltare, acestea se pastreaza intr-un loc uscat, pana primavara, cand se planteaza intr-un amestec de turba si putin nisip, fara a le acoperi. Vasul cu seminte se acopera cu o folie de plastic transparenta si perforata si se asaza la lumina, la temperaturi de peste 20 de grade.

Dupa ce tanara planta (care rasare relativ greu, in 3-4 saptamani, pentru ca semintele sunt foarte mici) are formate doua-trei frunze (adica dupa o luna si jumatate-doua), se transplanteaza intr-un alt ghiveci, unde va fi ingrijita ca un exemplar adult. Trebuie avut grija ca radacinile sa nu fie prea adanc ingropate, pentru a putea respira. Semintele isi pastreaza capacitatea de germinare trei ani.

Daunatori si erori de cultivare

Planta de apartament – Lisianthus este sensibila la atacul purecilor si al putregaiului brun, care distrug frunzele si radacinile. Se recomanda, in aceste situatii, asigurarea unui bun drenaj, precum si folosirea unui insecticid si a unui fungicid. Eventual, acestea se pot aplica si preventiv, pentru a evita folosirea lor in timpul infloritului.

Succesul de care se bucura planta de apartament – Lisianthus este dovedit si de faptul ca, de exemplu, numai anul trecut, in Olanda, s-au vandut peste 100 000 de fire de Lisianthus. Olandezii au creat si ei hibrizi (ca si japonezii), in scopul vanzarii, cel mai cunoscut fiind cel care se comercializeaza sub denumirea “Excalibur” (cu flori albe, galbene si roz). Florile rezista foarte bine si in vaze, in buchet, in jur de doua saptamani, ceea ce inseamna mult pentru o floare taiata.

Pentru a fi pastrata mai mult timp, in aceste conditii, tijele trebuie sa fie ferme si florile orientale vertical, inca nedesfacute la momentul retezarii. De asemenea, inainte de a fi puse in vas, frunzele de la baza trebuie inlaturate, iar partea inferioara a tijelor se va introduce in apa calda, pret de cateva secunde. Apa va fi improspatata la cel mult trei zile.

Lisianthus este una dintre cele mai cultivate plante de catre horticultori, asa incat, daca sunteti interesati de dezvoltarea unei afaceri in acest domeniu, puteti opta si pentru “Gentiana preriilor”.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. am o planta lisianthus, in ghiveci, este superba si are multi boboci, dar bobocii inainte de a inflorii, se usuca.
    Ma puteti ajuta va rog cu un sfat?

    Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.