Timp liberPeștii tropicali de acvariu: Chelmon rostratus, peștele fluture cu botul lung

Peștii tropicali de acvariu: Chelmon rostratus, peștele fluture cu botul lung

Chelmon rostratus sau “pestele fluture cu botul lung” este un peste tropical, de apa sarata, cu un aspect deosebit, fiind considerat unul dintre cei mai frumosi pesti de apa sarata din intreaga lume. Sunt pesti pretentiosi de aceea sunt recomandati doar acvaristilor spcializati si nu celor incepatori. Acesti pesti fac parte din familia Chaetodontidae, genul Chelmon, fiind raspanditi in special in Oceanul Pacific si in Oceanul Indian.

Numele de “peste fluture cu botul lung” provine de la simplul fapt ca botul acestor pesti este foarte proeminent, alungit si ascutit, in contrast cu latimea corpului. In ceea ce priveste lungimea, pestele fluture cu botul lung poate atinge intre 14 si 20 de cm, de aceea are nevoie de un acvariu relativ mare, cu o capacitate de aproximativ 200 l.

Coloritul este deosebit; corpul este alb sidefat si prezinta 4 dungi dispuse vertical de un portocaliu intens. Acestea sunt inconjurate de dungi subtiri si negre. Aripioara dorsala are o forma deosebita si un colorit aparte, avand parca imprimat simbolul unui ochi.

Chelmon rostratus

Acesti pesti deosebiti au nevoie de un acvariu mare in care sa poata inota. Sunt timizi, prietenosi, dar exista si situatii in care pot deveni de-a dreptul agresivi din dorinta de a-si apara teritoriul. Decorul acvariului trebuie sa cuprinda plante pentru ca, dupa cum am spus, sunt timizi si vor dori sa se ascunda.

Sunt destul de dificil de intretinut, avand in vedere faptul ca apa in care sunt tinuti trebuie sa aiba anumite calitati. PH-ul acesteia trebuie sa ramana constant in jurul valorii de 8,4. Mai mult decat atat, apa trebuie sa fie foarte bine oxigenata. Avand in vedere ca pestele fluture este sensibil la concentratia nitritilor, concentratia de azot, nitriti sau nitrati trebuie sa fie foarte mica.

Nici dieta acestei specii nu este foarte simpla. Se acomodeaza foarte greu cu hrana pe care o primesc in acvariu, avand in vedere ca in mediul natural au un comportament ciudat in ceea ce priveste alegerea tipului de hrana.

Reproducerea in captivitatea este foarte dificila, tocmai de aceea nu se cunosc informatii clare cu referire la reproducerea acestora in captivitate. Mai mult decat atat, diferentierea dintre mascul si femela se face foarte greu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.