Ancistrus dolichopterus astronotus ocellatus sau “oscarul” reprezinta o specie de pesti care face parte din familia ciclidelor. Pestele oscar este raspandit in America de Sud. In aceasta regiune acesti pesti sunt pescuiti atat pentru consum, cat si ca sport.
Corpul acestui peste are forma ovala, prelungita, iar cu cat acest peste inainteaza in varsta, spatele devine din ce in ce mai proeminent. Fruntea este oblica, botul este rotunjit si gura foarte mare. Are un aspect catifelat datorita felului in care sunt asezati micii solzi.
Sunt pesti de mari dimensiuni, ajungand sa atinga chiar si 30 de cm, de aceea acvariul in care sunt tinuti acesti pesti trebuie sa fie unul foarte mare, de peste 200 l. Acesta este unul dintre motivele pentru care pestele oscar este achizitionat in mare parte doar de catre acvaristii specializati. Cu toate acestea, in special pe teritoriul american, oscarul este un peste de acvariu foarte indragit.
In ceea ce priveste coloritul, pestii oscar prezinta o varietate interesanta de culori, aceasta fiind influentata si de varsta pestilor. Cand sunt tineri, pestii oscar pot fi de la negru-albastrui, pana la roscat. De obicei corpul este traversat de dungi dispuse neregulat.
Atunci cand au o varsta mijlocie, culoarea acestor pesti devine galbuie, iar dungile negre sunt dispuse pe intreg corpul. Pestii maturi sunt diferiti in ceea ce priveste coloritul. De obicei spatele este verde, iar lateralele pot fi rosiatice si chiar bej, fiind brazdate de mici dungi albastrui. Sunt pesti omnivori si se pot adapta oricarui tip de hrana.
Reproducerea nu este foarte simpla in cazul acestei specii, mai ales ca perechile nu pot fi obtinute cu usurinta si tocmai aceasta este partea cea mai importanta. In perioada de reproducere, papila genitala a masculilor se diferentiaza de cea a femelelor; in cazul masculilor ea este mai mica si ascutita, spre deosebire de cea a femelelor care are forma conica si este mai mare.
Pentru depunerea icrelor, pestii oscar au nevoie de un acvariu foarte mare. Inainte de a depune icrele, ambii pesti curata foarte atent zona aleasa. Icrele sunt depuse fie pe fundul acvariului, fie pe unul dintre elementele de decor.
Pestii oscar nu sunt prietenosi si au tendinta acerba de a-si apara teritoriul. Este de preferat ca acestia sa nu fie asociati cu pesti mai mici pentru ca exista posibilitatea ca ultimii dintre cei prezentati sa fie devorati de catre companionii mai mari. Temperatura optima a apei din acvariu este cuprinsa intre 22-25 ºC. Este de preferat ca acvariul sa fie decorat corespunzator cu plante cu radacini groase, dar si cu plante plutitoare.