Chiar dacă înaintăm în varstă și acumulăm experiență de viață, adesea rămanem uimitor de naivi și imaturi cand vine vorba de dragoste și de căutarea partenerului potrivit de cuplu. Unii răman cu ideea utopică a unui singur suflet-pereche, așteptand ca acesta să-i completeze.
Alții realizează că există multe persoane compatibile, care ar putea fi partenerii potriviți.
Dar eșuează cand vine vorba să-i găsească. Mulți dintre noi avem parcă un talent să alegem, să ne îndrăgostim fix de persoana cea mai nepotrivită! De ce? Nu pentru că am fi masochiști – ci pentru că punem pe primele locuri trăsături care de fapt nu contează mai deloc pentru succesul unei relații de cuplu.
Care ar fi primele trăsături pe care le caută oamenii, femei și bărbați, la un potențial partener? Dacă ar fi să facem o listă, ar arăta cam așa:
♠ Simțul umorului – face într-adevăr o persoană agreabilă, plăcută – dar cu ce garantează că vei avea o relație bună doar pentru că este amuzant/ă? În plus, există diferite tipuri de umor.
♠ Inteligență – un concept și mai vag. O persoană creativă, artistică, poate considera că cineva similar este inteligent, o alta raționalistă și practică poate considera că cineva ca ea este inteligent. Alta poate concluziona după profesie că un om e inteligent (“e doctor, deci e deștept”). Exisă atatea tipuri de inteligență și tot atatea percepții asupra a ce înseamnă că cineva e sau nu inteligent.
♠ Atractivitate – sigur că cei mai mulți ne îndrăgostim de oameni atractivi, deși și aici se poate spune că frumusețea este în ochii privitorului. Dar faptul că partenerul tău arată de milioane nu va face relația fericită!
♠ Profesie bună – care merge mană-n mană cu statutul social și cu banii, de obicei. Sigur că este de înțeles faptul că vrei să ai un partener de succes, a cărui meserie o apreciezi și o respecți. Dar pe tine te interesează el/ea ca om, nu el/ea ca medic/profesor/bancher etc..
♠ Înțelegere – ce înseamnă aceasta mai exact? Mulți vor un partener de cuplu înțelegător, dar aceasta pentru ei înseamnă că acesta va fi de acord cu ceea ce zic și vor ei. Nu asta înseamnă a fi înțelegător, ci a accepta că alții au alte idei și dorințe și a încerca să armonizezi diferențele normale (nu să înghiți și să taci!).
♠ Romantism – fluturași, flori, poezii. Ce frumos sună – dar dacă nu ai 17 ani, știi deja că nu așa e viața și nu așa sunt relațiile reale. Da, e grozav dacă partenerul are idei romantice, dar dacă este un romantic visător și idealist, ar cam trebui să știi că el caută de fapt iubirea perfectă, el iubește dragostea în sine și la un moment dat va fi dezamăgit de relația reală (cel mai probabil).
Atunci, CE trăsături să cauți la un partener de cuplu?
Nu va suna deloc romantic, ci cat se poate de practic. Dar așa trebuie dacă e să construiești o relație reală, de durată, matură și nu cauți doar aventuri incitante.
♥ Stabilitate emoțională – nimeni nu este perfect echilibrat, dar totuși unii sunt mai stabili decat alții. Dacă partenerul tău are stări emoționale intense și contradictorii, trece de la una la alta, se înfierbantă rapid (în sens rău ori bun), trăiește mereu cu intensitate emoțiile, se ceartă des cu alții, cel mai probabil nu e prea stabil. Dacă nu a reușit să mențină o relație pană acum, atunci e un semn că nu are stabilitate. Așa cum trece de la o emoție la alta, și dragostea sa trece de la o persoană la alta…
♥ Bunătate – da, e cam vag, dar nu este chiar așa de dificil să afli dacă poți caracteriza o persoană ca avand un suflet bun, ca fiind empatică sau nu. Îi pasă de alții? Ajută pe cei care au nevoie? Iubește animalele și copiii? Nimeni nu spune că trebuie să cauți un sfant, doar un om care încearcă să fie bun, deși nu e deloc perfect.
♥ Loialitate – sună ciudat. Și nu e vorba de loialitatea sa față de tine, ci de loialitatea sa în general: față de prieteni, de familie, de principiile sale. Un partener loial nu-și încalcă cuvantul și nu trădează. Dacă relația nu va merge, poți fi sigur/ă că îți va spune direct.
♥ Similaritate – deși se zice că cele care se atrag sunt contrariile și deși poate fi adevărat cand vorbim de îndrăgostire și aventură, o relație matură merge mai bine dacă cei doi se aseamănă. Nu în toate – dar ca interese, preferințe și asupra a ceea ce vreți de la viață și relație. Nu trebuie să fie toate punctele bifate, însă cu cat aveți mai multe în comun (sau creați mai multe în comun), cu atat vă veți simți mai bine unul cu altul.
♥ Simț practic – chiar și în dragoste este nevoie să fii rațional, să gandești și practic, nu doar idealist. Iar în viață este deja un skill necesar. Ce te faci cand ai un partener neorganizat, care nu-și face planuri pe maine, care nu se gandeste și la aspecte mai practice? Sigur, un strop de nebunie nu strică, însă toți învățăm la un moment dat să abordăm și practic o situație.
♥ Non-fatalism – un partener cu care poți construi o relație de durată și bazată pe înțelegere NU este un fatalist! Fatalismul se referă la ideea că lucrurile care se întamplă erau pre-determinate, că așa a fost să fie. Fataliștii nu prea se luptă cu situația, nu prea se străduiec să rezolve o situație, crezand că, dacă s-a întamplat, așa trebuia să fie. Ce înseamnă asta într-o relație? Dacă aveți probleme, un fatalist va ajunge pană la urmă la concluzia că relația n-a fost să fie, că nu e cea pe care o caută. Opusul său, în schimb, realizează că lucrurile se construiesc în timp, că apar mereu dificultăți și că stă în puterea oamenilor să schimbe situația.
♥ O minte deschisă – știi persoanele care parcă privesc doar într-o direcție și refuză să-și întoarcă privirea, să vadă și o altă perspectivă? Care cred că ceea ce gandesc și ce spun ei este adevărul suprem și care nu acceptă punctele de vedere diferite? Care răman închistați în propria lor mică bulă? Ai vrea să trăiești cu o asemenea persoană? Abilitatea de a recunoaște că nu ai mereu dreptate, de a învăța noi lucruri de la alții, de a face noi lucruri și de a nu respinge o nouă idee doar pentru că e nouă face un om să fie mereu interesant și interesat.