Părinți și copii8 Martie, Ziua Internațională a Femeii – în 2017 să promovăm egalitatea...

8 Martie, Ziua Internațională a Femeii – în 2017 să promovăm egalitatea pe piața muncii!

De la nașterea primelor mișcări de emancipare a femeilor și pană în ziua de azi, s-au înregistrat progrese evidente în multe state în ceea ce privește rolul și statutul femeii pe plan familial, social, educațional, economic, politic. Și totuși, nu putem nega că avem încă un drum lung de parcurs pană ce egalitatea între sexe va fi un principiu respectat și aplicat practic la nivel mondial.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în multe state din lume pe 8 Martie, adesea fiind organizate activități și manifestații publice cu rolul de a atrage atenția asupra drepturilor femeii și a îndelungii istorii de luptă pentru emancipare.

În anul 1910, la a 2-a Conferință a Internaționalei Socialiste a Femeilor organizată la Copenhaga, Clara Zetkin, o figură cunoscută în lupta pentru egalitatea de drepturi pe acea vreme, a venit cu propunerea înființării unei zi internaționale a femeii.

Dar ideea nu era cea de a li se dărui floricele și mici cadouri, ci de a rememora istoria statutului social, economic și politic al acesteia, de a atrage atenția asupra luptei de obținere a unor drepturi egale în societate.

În 1911 în multe țări europene grupuri de femei manifestau în vederea caștigării dreptului la vot. De abia în 1945 se va proclama egalitatea dintre sexe, prin Carta ONU. Iar în anul 1977 ONU propune ziua de 8 martie ca Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeii și pacea mondială.

Așa cum s-a spus, an de an, data de 8 Martie se sărbătorește prin organizarea unor activități și manifestații care să dezbată și să promoveze idei de interes major în ceea ce privește statutul femeilor pe plan mondial. Printre acestea, în anul 2009 și 2011, tema căreia i s-au dedicat activitățile și dezbaterile a fost lupta împotriva violenței asupra femeii. În 2010, Crucea Roșie propune ca temă de interes pentru Ziua Femeii condițiile în care trăiesc femeile din zonele de conflict armat.

În 2012, s-a dezbătut situația femeilor din mediul rural, cu propuneri în vederea eradicării sărăciei, an de an diferitele organizații și grupuri lansand atat dezbateri în vederea informării și a conștientizării statutului familial, social, educațional, economic și politic al femeilor, cat și proiecte cu obiectivul de a lupta împotriva discriminării și a condițiilor precare în care trăiesc și astăzi femeile.

Anul acesta, Parlamentul European propune ca Ziua Internațională a Femeii să se concentreze pe organizarea unor activități dedicate abilitării economice a femeilor. Drepturile sunt egale doar în teorie adesea, existand multe situații în care femeile sunt plătite mai puțin decat bărbații cu aceleași locuri de muncă, situații în care femeile nu au acces la funcții înalte, în care dezvoltarea profesională este îngreunată.

Astfel că de 8 Martie 2017, comisia pentru drepturile femeii a hotărat că urmează a fi adus în centrul opiniei publice subiectul egalității pe plan economic, dezbaterile și manifestațiile concentrandu-se pe 4 teme speciale: femeile și știința; lupta contra violenței; fixarea politicilor cu orientare pe egalitatea de gen; echilibrul dintre viața profesională și cea familială a femeii și diferențele de salarizare.

Așadar, poate că florile dăruite femeilor sunt un gest de prețuire – însă Ziua Femeii este dedicată luptei neîntrerupte de obținere a egalității între sexe. Nu-i da o floare – mai bine strange-i mana, apreciind-o ca pe un partener egal ție.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.