Acest focar de coronavirus a provocat stres și îngrijorare și în rândul femeilor însărcinate și în general panică asupra populației de pe tot globul. Majoritatea gravidelor se întreabă dacă noul coronavirus le poate provoca probleme grave de sănătate lor și fătului. Vor să afle care sunt riscurile, cum se pot proteja și ce alte sfaturi le oferă medicii obstetricieni în această perioadă a epidemiei.
Navigare rapidă în articol:
- Cum se pot proteja femeile gravide de coronavirus?
- Virusul se poate transmite de la mamă la făt?
- Ce fac femeile însărcinate dacă s-au infectat cu coronavirus?
1. Cum se pot proteja femeile gravide de coronavirus?
Desigur, pentru a se proteja, femeile gravide trebuie să evite contactul cu alte persoane pe cât posibil și să stea în casă.
Măsurile de prevenție sunt și la ele la fel ca cele recomandate altor oameni:
- Spălatul mâinilor de mai multe ori pe zi, ori de câte ori este nevoie
- Menținerea unei igiene bune
- Izolarea la domiciliu și față de alte persoane în cazul în care ies din casă
- Utilizarea mănușilor și a măștii de protecție dacă ies afară, pentru a merge la medic.
Alte recomandări:
- Folosirea unor alimente și ustensile pe care nu le folosesc alte persoane din locuință
- Evitarea atingerii animalelor de companie
- Administrarea unor suplimente nutritive pentru creșterea imunității și menținerea sănătății, care sunt recomandate de medic.
Lucrurile par destul de simple, clare și trebuie aplicate. Când se respectă aceste lucruri, riscul de infecție este minim. Femeile gravide nu au de ce să-și facă griji, dacă stau în casă și țin cont de toate măsurile de prevenție.
Un lucru deosebit de important este ca aceste reguli să fie respectate și de peroanele care stau în aceeași casă cu gravida.
2. Virusul se poate transmite de la mamă la făt?
Medicii spun, din informațiile pe care le au, că virusul NU se transmite de la mamă la făt. Copilul este protejat, pentru că virusul nu trece de placentă. Femeile pot sta liniștite din acest punct de vedere.
Până în prezent, nu există dovezi care să demonstreze că virusul se poate transmite de la mamă la făt. De asemenea, nu există informații dacă coronavirusul poate fi transmis prin laptele matern. Totuși, dacă o femeie este infectată, medicii recomandă să se ia măsuri pentru a evita contactul strâns dintre mamă și copil. Cert este că în timpul alăptării, mama va ține bebelușul strâns la piept și virusul poate fi transmis acestuia în timp ce respiră (prin picăturile respiratorii).
Există studii anterioare despre infecțiile cu MERS și SARS la femeile însărcinate. Despre SARS s-a spus că a infectat 12 femei gravide, iar consecințele au fost următoarele: 3 dintre ele au murit, 4 au suferit avort spontan, iar celelalte au avut anumite complicații cu sarcina. Un alt sondaj realizat pe 147 de femei gravide, în care 64 de cazuri de infecție au fost confirmate, doar 8% au avut complicații grave și doar 1% au fost în stare critică.
Controlul la medicul obstetrician
Femeile trebuie să vină mai des la control în această perioadă? Să interacționeze mai mult cu medicii? Ce spun medicii obstetricieni-ginecologi despre asta, având în vedere faptul că în astfel de momente poate fi un pericol de infectare pentru femeile gravide?
Comparativ cu restul populației, femeile gravide au un număr de telefon, la care pot să sune 24 de ore din 24. Este vorba despre numărul medicului obstetrician, care îi monitorizează sarcina și care poate să-i răspundă la toate întrebările.
În general la clinici și spitale se evită consultația la cabinete, discuțiile au loc mai mult prin telefon. Dacă nu este neapărat nevoie ca medicul să vadă gravida pentru o anumită problemă, atunci el preferă să-i dea recomandări prin telefon. În cazul în care este necesară o consultație la cabinetul medicului, se face o programare.
3. Ce fac femeile însărcinate dacă s-au infectat cu coronavirus?
Ei bine, medicii au spus clar că virusul corona poate ucide îndeosebi pe acele persoane care au și alte probleme mari de sănătate (boli cronice de inimă, de plămâni, diabetul zaharat), dar și pe acele persoane care sunt în vârstă și care au sistemul imunitar slab.
În cazul femeilor gravide infectate, deși unii ar putea crede că riscul este destul de mare să se ajungă la complicații, totuși medicii spun că totul depinde de sistemul imunitar al fiecărei persoane în parte. Virusul poate ucide pe oricine are imunitatea slabă (copii, adulți, bătrâni). La persoanele care au un sistem imunitar puternic, simptomele sunt mai puțin intense; acestea se pot vindeca în câteva zile.
Persoanele care au boli cronice trebuie să fie foarte atente să nu se infecteze, deoarece în cazul lor situația este mai complicată.
Despre femeile gravide
Potrivit celor spuse de cercetătorii din Marea Britanie, în legătură cu simptomele la femeile însărcinate care s-au infectat de coronavirus, acestea s-au vindecat după aplicarea unui tratament medical; acest lucru nu înseamnă că lucrurile pot fi așa și la alte gravide. Prin urmare, femeile gravide trebuie să fie foarte atente, să prevină îmbolnăvirea.
Femeilor gravide li se oferă îngrijiri suplimentare în perioada de sarcină. Asta se face în scopul ca mama și copilul să aibă o viață sănătoasă. Ele au nevoie de vitamine, substanțe nutritive esențiale, de o alimentație echilibrată și sănătoasă. În ceea ce privește medicamentele antivirale, și acestea sunt special create pentru femeile gravide.
Medicii spun despre gravide că sunt mai predispuse la infecție pentru că au sistemul imunitar mai slab. Asta se datorează schimbărilor din perioada de sarcină și de după naștere. Ele au: tulburări hormonale, dificultăți de respirație, stări de oboseală, dureri ale corpului, creșteri ale ritmului cardiac, retenție de lichide în corp, constipație. Toate aceste modificări și multe altele le suferă femeile în perioada de sarcină și le face mai sensibile și mai vulnerabile.
S-ar putea să te interese și articolul: De ce femeile gravide sunt mai sensibile la gripă?