Ce înseamnă a trăi mai bine și mai simplu în ziua de azi? Unii ar spune că visul lor este de a nu mai fi conectați la rețeaua electrică pentru alimentarea cu electricitate. Ei își doresc să găsească soluții ieftine de încălzire și energie și de asemenea o sursă de apă.
O sugestie ar fi generarea de energie din resurse naturale, cum ar fi soarele și vântul. În acest fel se pot economisi bani și se pot reduce și emisiile de dioxid de carbon. Cei care locuiesc la casă ar putea găsi noi modalități pentru încălzire și energie, cum ar fi de exemplu utilizarea de panouri fotovoltaice sau de eoliene.
Navigare rapidă în articol:
1. Avantajele instalării de panouri fotovoltaice
Proprietarii de case aleg astfel de sisteme cu panouri fotovoltaice pentru a economisi bani și avea energie regenerabilă din lumina soarelui.
Iată câteva avantaje:
- produci energie regenerabilă și îți alimentezi casa cu ea
- vei contribui la diminuarea amprentei de dioxid de carbon și deci vei avea un sistem foarte important pentru protecția mediului
- ai posibilitatea de a beneficia de energie solară, fără a fi nevoie de a cunoaște din punct de vedere tehnic și modul în care funcționează ea; specialiștii instalează sistemul, iar apoi această energie va fi produsă, nu necesită nicio implicare din partea ta.
2. Sisteme cu panouri fotovoltaice
Mulți proprietari se întreabă probabil: Câte panouri fotovoltaice ar avea nevoie pentru o casă?
Calculul se realizează astfel:
- se ia consumul de energie lunară din factura de curent ce a fost emisă pe două luni, deci mai exact costul energiei pe două luni
- se împarte la doi și se află costul energiei plătite pe lună
- se împarte cosumul pe KWh la prețul acesteia si se află numărul de KWh, deci energia consumată într-o lună de zile
- dacă se împarte la 30 zile, se poate afla consumul de energie în KWh pe zi
- să presupunem că se ajunge la consumul de 10KWh pe zi
- se împarte această valoare la coeficientul de 3,3 (din media zilnică anuală) și se află puterea instalației de panouri fotovoltaice; deci în acest caz ar fi de 3KW
- pentru 3KW sunt necesare 12 panouri fotovoltaice a câte 250W bucata.
Totuși la o casă consumul este mai mare, mai ales dacă totul funcționează pe curent electric, repectiv dacă ai:
- cuptor electric
- boiler electric
- plită cu inducție
- cuptor cu microunde
- încălzire electrică prin pardoseală.
De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că la instalare este nevoie și de un echipament special, denumit kit fotovoltaic. Acesta include următoarele:
- invertor, baterii, cabluri
- structura specială de prindere și conectica.
Potrivit celor care au deja astfel de panouri: la montarea a 56 panouri fotovoltaice se obține un sistem de 17 KW, puterea panourilor cu un inverter fronius trifazat fiind de 15 KW; în general se montează mai multe panouri decât puterea inverterului, depășind chiar și cu 20%.
O casă cu panouri fotovoltaice va putea produce mai multă energie decât va consuma, mai ales primăvara, vara și toamna.
Care ar putea fi consumul pe timp de iarnă?
Prin încălzirea electrică prin pardoseală consumul este destul de mare, lucru observat de cei care au deja acest sistem de încălzire.
Dacă la o casă cu 120 mp, consumul ar ajunge la 800-1000 KWh/luna de iarnă și se înmulțește cu prețul pe KWh, se află rapid și bugetul necesar.
Oamenii vor să știe în general cât de mult ar costa instalarea panourilor fotovoltaice pe o casă, ținând cont de locația acesteia, de consumul de energie electrică, de anumite economii și de perioada de recuperare a investiției.
Instalarea unui sistem de panouri solare este o investiție bună, spun unii proprietari. Acest sistem poate oferi un randament mai bun comparativ cu alte investiții, cum ar fi cele în proprietăți și acțiuni.
Producția de panouri fotovoltaice și consumul
Este important de cunoscut puterea pe care o furnizează sistemul fotovoltaic. Puterea panourilor este arătată de o aplicație specială, care va fi folosită de proprietar. Aplicația arată producția fiecărui panou (care dispune fiecare de un microinvertor).
Lumina soarelui este inepuizabilă, ea ajunge la panouri, agită electronii din celulele fotovoltaice și creează un flux de electricitate care este trimis la invertorul solar al sistemului. Prin intermediul invertorului se obține electricitate utilizabilă, ce alimentează tot ce funcționează pe curent electric în casă, începând de la lumini și până la cuptor cu microunde și frigider.
Există panouri solare care au și baterii ce stochează energia solară suplimentară (aceasta fiind produsă de panou, poate fi utilizată ulterior). Totuși, majoritatea panourilor solare din ziua de azi nu sunt cu baterii solare. Unii proprietari se gândesc și la această soluție, de a folosi și baterii solare, necesare în cazul în care rețeaua electrică ar fi defectă. În acest fel, ei ar avea energie de rezervă.
Cât de eficiente sunt aceste panouri fotovoltaice? În video de mai jos, puteți afla tot ceea ce vă interesează cu privire la acest subiect:
În lunile de iarnă este posibil ca energia furnizată de panouri să nu fie suficientă să facă față necesarului de consum. Orientarea panourilor trebuie să fie 100% către sud, pentru ca producția oferită de panouri să fie cât mai mare.
Pentru a înțelege prețul unui sistem fotovoltaic și beneficiile, este bine să verifici dacă în oferta prezentată de producător există tot ce ai nevoie și în plus să faci o comparație între avantaje și costul investiției. De asemenea, trebuie să verifici originea, calitatea și marca panourilor pe care le vei achiziționa. În general, la produsele care vin din China, există riscul de calitate slabă a materialelor.
În general oamenii aleg astfel de sisteme, pentru că au ajuns la concluzia că în ziua de azi costul energiei electrice este prea mare și le afectează bugetul gospodăriilor sau al proprietăților.
Dezavantaje:
În zilele de iarnă mai puțin însorite, instalația nu produce mai mult de 10% din puterea panourilor, pe toată perioada zilei. Doar în zilele însorite de vară, instalația va produce chiar și 100% din puterea panourilor fotovoltaice. Se poate folosi și o sursă alternativă de energie – cum ar fi o eoliană – care va oferi energia necesară pe perioada lunilor reci, fără prea mult soare.
Panourile solare termice au un sistem ce nu trebuie confundat cu cel fotovoltaic. Energia solară termică exploatează căldura din radiația solară, spre a produce apă caldă. Sistemul voltaic utilizează energia solară ușoară.
Vezi aici un video despre puterea panourilor fotovoltaice: