Animale de companieCare sunt cele mai bune rase de câini de sanie și ce...

Care sunt cele mai bune rase de câini de sanie și ce caracteristici trebuie să aibă acestea?

Originea cainilor de sanie este la lupii antici nordici deci astfel se explica adaptabilitatea extraordinara a cainilor nordici la conditiile arctice (cu temperaturi ce depasesc -30 grade Celsius), comparativ cu o rezistenta mai scazuta a cainilor salbatici sudici care au fost domesticiti. Incrucisarea dintre cainii de sanie nordici si cei sudici duce la obtinerea unor exemplare care au o adaptabilitate mai scazuta de a lucra in regiunile nordice. Cercetatorii numesc rasele nordice de caini ca fiind rase polare, caini de sanie.

Dintre acestea fac parte: cainele de sanie de Groenlanda, cainele Kamchatka, cainele Chukotka, cainele Anadyr Siberian, Malamut de Alaska, Eskimo arctic de Nord si cainele Kolyma Siberian sau Yokutia Siberian. Cei care au selectionat primele rase de caini de sanie au fost triburile ce existau in tundrele din Siberia, Scandinavia, Canada, Groenlanda si Alaska.

Un caine de sanie trebuie sa indeplineasca niste cerinte de baza: sa fie pregatit din punct de vedere fizic pentru tragerea saniei cu incarcatura destul de grea, sa fie rezistent la oboseala, sa atinga o anumita viteza de alergare si sa se adapteze foarte bine la conditiile dure ale climei.

Prin conditii aspre se intelege un climat foarte rece, cu temperaturi scazute, vanturi puternice si furtuni de zapada, dar sa reziste si cu o singura masa pe zi, deci in situatia in care corpul nu este hranit suficient, cand mancarea poate ingheta sau chiar lipsi si astfel sa nu ajunga sa sufere din cauza malnutritiei si sa clacheze. In mod normal cainele trebuie dresat si format in conditii si factori extrem de duri astfel incat el sa devina un exemplar valoros pentru uzul uman.

Mai mult decat atat un caine de sanie trebuie sa aiba o conformatie impresionanta, un corp puternic, muschi bine dezvoltati si oase robuste. In general se prefera masculii pentru ca sunt masivi, au capul mai dezvoltat, in schimb femelele au oasele mai subtiri si sunt mai mici.

Husky Siberian
Husky Siberian

Una din cele mai bune rase de caini de vanatoare este Husky Siberian. Are rezistenta nativa foarte buna si viteza mare, poate alerga toata noaptea fara oprire si trage o sanie cu sarcina mare. Este un caine inteligent, curajos, aprig dar si temperat, blajin si afectuos cu stapanul, poate fi folosit iarna pentru a te incalzi langa blana lui groasa in caz de frig si degeraturi. Este un animal de companie excelent si un caine de lucru perfect pentru munca in regiunile arctice, nu latra des dar urla puternic. Are nevoie de hrana bogata in proteine, aceasta insemnand ca trei sferturi din hrana sa fie alcatuita din proteine animale.

Malamutul de Alaska
Malamutul de Alaska

O alta rasa de caini de sanie este Malamutul de Alaska. Astfel de caini erau folositi de eschimosii din Alaska pentru a trage la sanie. Este considerata cea mai veche rasa de caini din Alaska. Cainele este inteligent, independent, ii place sa ocupe pozitia de lider daca sunt mai multe rase de caini care trag la sanie. Nu are obiceiul sa latre insa are tendinta de a sapa mereu gropi, ceea ce explica originea si natura sa de a se descurca singur, de a cauta rozatoare pentru a se hrani.

Samoyede
Samoyede

Rasa de caini Samoyede a fost folosita drept caine de sanie dar si la paza turmelor de animale (de reni) sau ca animal de protectie. Cainele este puternic, rezistent, frumos, se aseamana cu un pui de urs polar. Este devotat stapanului, il pazeste cu pretul vietii lui, este loial, afectuos si de incredere, sociabil, inteligent, stie cand sa stea deoparte si cand sa atraga atentia. Se adapteaza foarte usor la frig dar si la caldura, poate trage pe zapada o sanie care sa aiba greutatea cat a lui.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.