Animale de companieCăpușele, un pericol pentru animalele de companie. Vezi cum îți poți proteja...

Căpușele, un pericol pentru animalele de companie. Vezi cum îți poți proteja câinele sau pisica

Capusele sunt un pericol pentru animalele de companie, pentru animalele domestice, salbatice dar si pentru om. In general acarienii pot fi periculosi deoarece in anumite cazuri muscatura lor poate da complicatii foarte grave – anumite reactii anafilactice sau exista posibilitatea de a provoca paralizie. De asemenea, toata lumea stie ca acesti paraziti sunt purtatori de boli infectioase si deci riscul de infectie poate fi mai mare sau mai mic in functie de locatia geografica, dar si de alti factori de mediu ce favorizeaza cresterea numarului acestora.

In cele mai multe cazuri proprietarul unui animal de companie – de exemplu al unui caine – poate avea surpriza ca in momentul in care face o plimbare cu acesta la padure, in parc sau intr-un loc deschis in natura sa se confrunte cu situatia de a observa ca pe pielea patrupedului sau chiar pe hainele sale s-au urcat una sau mai multe capuse – aceste insecte atat de mici dar in acelasi timp atat de periculoase. Ele sunt de mai multe tipuri si reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea animalelor, pot produce alergii, muscaturi si leziuni la nivelul pielii, dar cel mai grav este ca pot transmite anumite boli infectioase.

In cazul in care pe pielea cainelui sau a pisicii se observa o astfel de capusa trebuie indepartata cu atentie cu o penseta. Acest lucru se face incet, cu grija, fara rasucire, ferm si in directie perpendiculara pe piele, pentru a nu rupe corpul de capul parazitului, ci a indeparta intreaga capusa si astfel a reduce riscul de infectii. Prin rasucire deseori se rupe capul capusei, acesta ramane prins in piele.

Se poate folosi vaselina sau alcool, acestea slabesc prinderea capusei in pielea animalului. Dupa indepartarea capusei, aceasta este bine sa fie omorata prin introducerea in apa fierbinte. Se pot aplica insectifuge – anumiti agenti chimici speciali pentru animale, iar in mediul respectiv pentru combatere si prevenire se folosesc pesticide. Medicii specialisti considera ca prin distrugerea capusei sau eliminarea ei in primele doua zile se poate reduce riscul de transmitere a bolii.

Capusele sunt paraziti ce pot sa apara la animale, dar si la pasari. Muscatura lor da un disconfort destul de mare la acestea si duc de cele mai multe ori la infectii secundare. Capusele sunt de mai multe tipuri, ele apartin unor familii diferite si anume: Ixotidae, Nuttalliellidae si Argasidae.

capusa

Majoritatea au dimensiuni mici, au corpul moale in interior si la exterior acoperit de o carapace destul de rezistenta. Aceasta carapace acopera la mascul intreaga parte dorsala, iar la femela doar o treime din zona spatelui ei. Capusele au cate 4 perechi de picioare, larvele de capuse au cate 6 picioare, iar nimfele cate 8 picioare.

Principalele specii de capuse:

  • Capusele Dermacentor variabilis pot parazita la caini, pisici, cai, vite, cerbi si alte mamifere mari, dar si la oameni. Larvele acestora capuse stau pe soareci, iar nimfele sunt atrase de caini, pisici, iepuri si ratoni.
  • Capusele Rhipicephalus sanguineus apar in special la caini. Nimfele si larvele apar la caini si rozatoare.
  • Capusele Ixodes paraziteaza pe caini, pisici, bovine, cerbi si diferite animale salbatice. Larvele apar la soareci, pasari, mamifere mici si soparle. Nimfele acestor capuse apar la pisici, pasari, ratoni, veverite, soareci si chiar la om.
  • Capusele Amblyomma pot musca pisicile, cainii, lupii, cerbii, oile, vacile si omul. Larvele si nimfele apar pe gazde de genul: curcani, pisici, lupi, caini, iepuri, vulpi, prepelite, potarniche, veverite, om.

In anumite regiuni numarul de capuse poate fi extrem de mare, acest lucru depinde foarte mult de conditiile de mediu. Temperatura este principala conditie pentru dezvoltarea acestora, ea trebuie sa fie intre 20-30ºC iar umiditatea aerului de 50%. Acest lucru arata ca numarul de capuse este mai mare in lunile de primavara si vara.

Capusele sunt un pericol pentru animalele de companie, ele afecteaza direct sanatatea acestora. Mai intai ele agreseaza fizic animalul prin muscatura sau intepatura la nivelul pielii. Apoi pot sa apara alergii sau reactii negative ale pielii la saliva capusei. Cel mai grav prejudiciu adus de capuse este insa posibilitatea transmiterii unei boli infectioase care apoi poate fi transmisa si la alte animale sanatoase.

Capusele musca pielea animalului si astfel zona se inflameaza, tesutul este deteriorat, locul devine dureros, iar in multe cazuri apar infectii secundare cu diferite bacterii. Capusele se hranesc cu sange ceea ce face ca animalul sa sufere in scurt timp de anemie. Atat ele cat si larvele si nimfele pot transmite boli infectioase, boli virale, etc. Astfel animalul prezinta o serie de simptome care arata ca starea lui de sanatate a fost afectata negativ.

Poate avea semne asemanatoare gripei, febra, apatie, durere in zona in care a fost muscat, letargie, anemie, pete rosii pe piele, scaderea mare in greutate, sensibilitatea mare la stimulii care actioneaza asupra simturilor sale, icter, depresie, mucoase palide. In cazuri grave se ajunge la paralizie si moartea animalului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.