Dragoste și relațiiCum fac un test de sarcină? Reguli importante de ținut minte

Cum fac un test de sarcină? Reguli importante de ținut minte

Cum fac un test de sarcina – o intrebare pe care si-o pun la un moment dat multe tinere… Partea buna este ca efectuarea unui test de sarcina acasa este destul de simpla, atat timp cat urmezi cu grija instructiunile; partea mai putin buna este ca nu intotdeauna rezultatul testului este autentic, in special cand s-a efectuat in graba, fara atentie la regulile esentiale sau intr-un moment inadecvat.

Testele de sarcina pentru acasa se bazeaza pe depistarea in urina a hormonului sarcinii (hCG) si, desi in teorie au o acuratete mare, de 98-99%, rezultatul autentic depinde in mare maura atat de cum este facut testul, cat si de perioada in care este facut. Mai exact, daca vei face un test de sarcina la 10 zile dupa ce ai facut sex neprotejat, rezultatul nu trebuie considerat deloc sigur, testul trebuind repetat in cateva zile, deoarece de la contactul sexual si pana la implantarea embrionului in uter pot trece mult mai multe zile, in jur de 20 (doar dupa implantarea embrionului se poate detecta hormonul de sarcina)!

Asadar, este nevoie sa astepti cam 20 de zile de la partida de sex neprotejat si pana in momentul in care te poti baza pe rezultatul testului de sarcina. Cat despre intarzierea menstruatiei – testul de sarcina nu iti va oferi un rezultat sigur doar la cateva zile de intarziere – ciclurile nu sunt regulate mereu, de aceea pentru un rezultat corect este bine sa efectuezi testul de sarcina dupa aproximativ 7 zile de la ziua in care ar fi trebuit sa inceapa menstruatia!

Inainte de a trece la intrebarea „cum fac un test de sarcina”, sa discutam putin despre situatie; este un moment dificil, cand nu doresti o sarcina, insa ai facut greseala sa ai contact sexual neprotejat. Este de inteles ca te temi de acest moment, ca ai emotii si ca te poti chiar gandi „mai bine nu fac nici un test, daca nu ma gandesc la asta, problema dispare”! Insa gandeste-te la importanta cunoasterii situatiei, la faptul ca un rezultat negativ te scapa, dupa cateva clipe grele de asteptare, de griji si de stres.

Si gandeste-te ca, chiar in cazul unei sarcini, a sti rezultatul timpuriu face o mare diferenta (cum ar fi sa realizezi ca esti insarcinata cam pe la doua luni de sarcina, deoarece primele simptome pot ramane neobservate?)… Asadar, oricand ai avut un contact sexual neprotejat sau metoda contraceptiva nu a fost folosita adecvat, efectueaza un test de sarcina!

Cum fac un test de sarcina

Mergi la farmacie unde vei cere cel mai sensibil test de sarcina (pretul nu este mare); este mai bine sa cumperi doua teste diferite, pentru ca la sfarsit sa te simti mai sigura de rezultat (in cazul in care cele doua vor avea rezultate diferite, vei repeta testul).

Citeste cu atentie si macar de doua ori instructiunile de utilizare;

Incearca sa fii calma, asa incat sa nu uiti ce trebuie sa faci;

Majoritatea testelor sunt constituite dintr-un betisor cu o fanta speciala in care va trebui sa picuri cateva picaturi de urina (te pozitionezi peste test si lasi sa curga cateva picaturi); alte teste trebuie introduse intr-un recipient curat in care ai urinat.

Dupa ce ai picurat/ ai introdus in urina, asaza testul pe o masa uscata si curata, cu fereastra rezultatului in sus (unde iti vor aparea liniutele sau simbolurile).

Perioada de asteptare, atat de tensionata, e in general doar de cateva minute – cam 5 minute (desi tie iti poate parea o ora, incearca sa lasi testul intr-o camera si sa nu te uiti obsesiv la el pe parcursul asteptarii).

Dupa exact timpul de asteptare indicat in prospect, observa ce a aparut in fereastra rezultatului – unele teste folosesc liniute: o liniuta rosie, roz, albastra inseamna rezultat negativ; doua liniute rezultat pozitiv, indiferent daca nu se vad foarte bine (cand nu vezi prea bine liniile, cel mai sigur este sa repeti testul, desi rezultatul e de obicei corect chiar daca culoarea liniilor e stearsa). Altele folosesc simboluri de plus (+): daca apare +, rezultatul este pozitiv. O linie trebuie mereu sa apara in fereastra rezultatului – este numita linia de control care arata ca testul e functional (daca nu apare nimic, testul nu este bun si trebuie efectuat un altul).

Chiar daca efectuezi doua teste de sarcina si ambele iti indica un rezultat negativ si te simti usurata, este bine sa mai faci un test la vreo 5 zile dupa aceasta.

cum faci un test de sarcina

Cum fac un test de sarcina – reguli importante

In prospect poate sa scrie ca poti efectua testul de sarcina oricand; totusi, pentru a diminua riscul unui rezultat fals, efectueaza testul de dimineata (cand concentratia de hormonul sarcinii este ridicata si depistata mai usor).

Nu bea nimic inainte sa efectuezi testul in afara de apa daca nu ai nevoia de a urina.

Daca trebuie sa urinezi putin direct pe test si ai o nevoie mare la baie, crezand ca nu iti vei controla jetul, urineaza intai pana ce eliberezi o parte din presiune si picura apoi pe test.

Daca testul presupune sa urinezi intr-un recipient, alege unul curat si uscat.

Efectueaza, pentru un rezultat cat mai sigur, testul de sarcina cu cel putin 2 saptamani de la partida de sex si cel putin 5 zile de la intarzierea menstruatiei (cel mai sigur, totusi, este sa il faci cu 3 saptamani de la partida de sex si o saptamana de la intarzierea menstruatiei).

Verifica termenul de expirare al testului de sarcina.

Asigura-te ca ai citit cu grija instructiunile.

Daca rezultatul este negativ, este recomandat sa repeti testul peste cateva zile.

Daca rezultatul este pozitiv, programeaza cat mai rapid un consult ginecologic – medicul poate efectua la randul sau un test de sange ce depisteaza hormonul sarcinii cu acuratete; poate efectua si examen pelvian si o ecografie si iti poate stabili varsta sarcinii; iti poate oferi apoi sfaturi in legatura cu ce urmeaza.

Pentru a nu trece prin acest moment atat de dificil cand nu vrei o sarcina, alege o metoda contraceptiva si asigura-te ca o folosesti corect; daca, totusi, se intampla ceva care te pune in risc de sarcina (uiti de contraceptie, prezervativul se rupe, uiti sa iei pilulele), poti apela dupa contactul sexual la pilula de a doua zi, care stopeaza evolutia sarcinii (atentie, insa: din cauza efectelor secundare, pilula de a doua zi este o metoda contraceptiva de urgenta care nu trebuie utilizata decat in cazuri extreme, nu mai des de o data sau de doua ori pe an!).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.