Copii & adolescențiJocuri recomandate pentru copii - metode de a educa prin joacă

Jocuri recomandate pentru copii – metode de a educa prin joacă

Ce jocuri pentru copii sunt atat distractive, cat si stimulante, dezvoltandu-le aptitudinile (de la gandirea logica, strategica, la creativitate, imaginatie la capacitatea de a lucra in echipa)? Inainte de varsta scolara, copilul invata prin joc; si chiar dupa inceperea scolii, copilul are nevoie de activitati care sa il stimuleze si sa il distreze in acelasi timp, materiile scolare fiind des abordate intr-un mod necreativ, rutinier, care solicita mai mult memoria si mai putin gandirea strategica si creativa…

Un copil este prin natura sa creativ si va putea inventa un joc distractiv cu o papusa si o cutie de carton! Insa ca parinti, trebuie sa ii oferiti jocuri din ce in ce mai complexe, care sa ii solicite si sa ii dezvolte diferite aptitudini. Jocurile trebuie sa ii stimuleze atat dezvoltarea fizica, cat si pe cea cognitiva.

Ca miscare fizica, optiunile sunt multiple si alegerile mai simple. Insa este nevoie de anumite jocuri ce ii solicita atentia, concentrarea, logica, imaginatia, asa incat copilul sa se dezvolte si – la fel de important – sa isi consume rezerva uriasa de energie. Nu va mirati ca cel mic nu sta locului, este neastamparat si face prostioare daca energia sa ramane neexploatata.

Isi petrece ziua in fata TV-ului si cate o ora afara la plimbare sau la joaca nu este de ajuns – ramane cu o rezerva uriasa de energie acumulata (sa nu mai vorbim ca uitatul la TV, in loc sa il stimuleze, il introduce intr-o stare pasiva, in care logica sau creativitatea sunt innabusite – unii o numesc chiar stare de transa care duce la „idiotenie”, preluandu-se informatii diferite in cantitati uriase, fara insa a le procesa).

Jocurile pentru copiii mici adecvate pornesc de la cartile cu desene de povesti, la jucariile plusate, la jucarioarele ce ii invata cuvinte si numere, la instrumente de muzica simple, la simple puzzle-uri ce le cer sa alature sau sa compare imagini, cuvinte, numere, la carti de desenat, la blocuri de constructie.

Jocurile pentru copiii mai mari, dupa varsta de 6-7 ani, trebuie sa devina din ce in ce mai complexe.

Desenul ramane o activitate care il distreaza, il mentine ocupat si ii dezvolta creativitatea; in special daca descoperiti la aceasta varsta ca cel mic se si pricepe, renuntati la cartile clasice de colorat si incepeti adevarate proiecte: descrieti-i un scenariu (o familie fericita, natura vara – puteti sa il stimulati oferindu-i doar un concept general: fericire; tristete; dreptate) si cereti-i, fara graba, sa deseneze ceea ce se potriveste in mintea sa descrierii sau conceptului; puteti sa ii oferiti si modele (poze) pe care sa le recreeze asa cum crede el.

Puzzle. Este un joc pentru copii perfect si in functie de varsta, veti gasi puzzle-uri din ce in ce mai complexe. Un puzzle ii solicita atentia, spiritul de observatie, gandirea strategica si daca jucati impreuna poate fi si foarte amuzant.

board games

Blocuri de constructie – sunt perfecte si pentru copiii mai mici, daca au piese mari si intregul ce trebuie construit nu este complex; odata cu varsta, puteti cauta blocuri de constructie, lego, din ce in ce mai complicate, care il vor stimula si provoca pe copil.

Simplele jocuri de carti – Razboi, Septica, Macaua, Popa prostul; distractive, oferind clipe frumoase de joc in familie sau cu prietenii. Aceste jocuri ii solicita atat gandirea logica, cat si spiritul de competitie si cel de lucru in echipa (cand se joaca in echipe).

Jocuri de memorie. Ca imagini sau chiar ca joc practic – presupun sa aveti o serie complexa de obiecte amestecate, din care vor disparea unele, iar copilul trebuie sa isi aminteasca si sa isi dea seama ce a disparut (sau jocuri unde trebuie sa gasiti intr-o imagine complexa, obiectul care nu isi are locul); se gasesc ca imagini pe table cartonate sau il puteti pune in scena voi insiva, alaturand multe obiecte, apoi luand cateva cand copilul nu se mai uita.

Jocuri de cuvinte – „Fazan” (fiecare spune cat mai rapid un cuvant ce incepe cu ultimele doua litere ale cuvantului anterior), „Ce incape intr-o sticla de lapte”(fiecare spune un cuvant care desemneaza un obiect ce incape intr-o sticla, in functie de litera aleasa), „Tomanap”(cuvinte cu aceeasi litera pentru Tari – Orase – Munti – Ape – Nume – Animale – Plante). Atat distractive, cat si extrem de stimulante pentru copil, ii dezvolta gandirea rapida.

Jocuri de creatie literara. Nu este nevoie ca cel mic sa fie un mic poet – puteti sa ii propuneti mici jocuri pentru copii creative, care sa va amuze si sa ii stimuleze astfel imaginatia. In functie de varsta, puteti sa: ii spuneti inceputul unei povestiri si sa ii cereti sa inventeze, sa spuna/scrie sfarsitul; sa abordati invers – sa ii spuneti un sfarsit si sa ii cereti sa scrie cum s-a ajuns acolo; sa ii spuneti sa scrie cat mai multe cuvinte care sunt legate de un anumit concept; sa scrie de la inceput la sfarsit o povestioara foarte scurta despre ceva; pentru a face din aceste jocuri creative activitati amuzante si nu sarcini scolare neplacute, puteti sa jucati amandoi – amandoi veti scrie aceeasi povestioara si apoi le comparati (lasandu-l, bineinteles, sa castige puncte de creativitate)!

Jocuri de Remi, Table, Sah – perfecte pentru o seara in familie si pentru solicitarea gandirii copilului. Incepeti cu cele simple precum Remi, si pe masura ce copilul creste si capata dexteritate, logica, strategie si proiectie, puteti ajunge la Sah…

Board games. Exista o oferta complexa de astfel de jocuri in echipa pe table, cu carti de jucat, piese, zaruri si o tabla cu scenariul. Sunt deja jocuri strategice si creative complexe – veti cauta varsta jucatorilor pe cutii; majoritatea celor complexe sunt adecvate doar dupa 8-12 ani. Sunt foarte solicitante din punctul de vedere al logicii, strategiei, imaginatiei, proiectarii in spatiu, concentrarii, memoriei si al distribuirii atentiei – trebuie sa ii urmaresti si pe ceilalti jucatori.

Multe sunt jocuri de societate, care implica intre 2 si 7 jucatori – unele presupun si joc de mima, de ghicit, de imaginatie. Odata invatate regulile, aceste jocuri, desi par complicate, devin si foarte amuzante, in special pentru ca sunt astfel create incat sa fie potrivite si pentru adulti (copilul de 10-12 ani va putea invata sa joace si se va distra la fel ca adultul).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.