Animale de companieCoprofagia canină, o tendință a câinelui ce îi poate pune viața în...

Coprofagia canină, o tendință a câinelui ce îi poate pune viața în pericol

Coprofagia canina este un mod de manifestare destul de scandalos la prima vedere practicat de anumiti caini ale carei cauze inca nu au fost determinate cu exactitate de experti. Multi proprietari de animale de companie se plang de acest comportament al cainelui lor si cer ajutorul medicului veterinar pentru a afla ce factori il determina si ce trebuie sa faca in acest sens.

Din nefericire pana in prezent se pare ca nu s-a studiat foarte mult acest mod de manifestare al cainilor si de aceea cauzele care il determina sunt discutabile. Pentru a afla informatiile necesare trebuie sa se descopere ce impact are acest mod de manifestare asupra altor caini, care este varsta cainelui cand isi manifesta aceasta tendinta si care este varsta cand renunta la ea, etc.

Tendinta cainilor adulti de a manca fecalele puilor lor a fost explicata nu numai prin intentia acestora de a pastra culcusul curat, ci mai ales prin necesitatea de a declansa in acest mod reflexele de defecare si urinare la pui.

Medicii pun acest comportament si pe seama aparitiei unor probleme de sanatate: infectii intestinale, consumul de alimente grase in exces, pancreatita, insuficienta pancreatica, sindromul de malabsorbtie.

Alte tulburari care pot fi cauza acestui comportament sunt: deficientele pancreatice, carenta de vitamine, problemele gastrointestinale, hrana saraca in proteine si fibre, gastrita, starile de anxietate sau anumite tulburari de comportament.

Un alt factor care trebuie luat in considerare este modul de alocare gresit a spatiului de dormit, urinat si mancat. Daca acestea sunt prea apropiate pot duce la aparitia caprofagiei canine.

Cainii care stau prea mult timp singuri acasa pot suferi de anxietate fapt ce ar putea determina manifestarea acestui comportament nedorit. In aceasta situatie stapanul trebuie sa-si petreaca mai mult timp cu cainele sau, sa-l plimbe sau sa-i gaseasca un alt animal care sa-i tina companie – un catel, o pisica.

Coprofagia canină

Plictiseala sau stresul pot fi alte cauze care determina caprofagia la caine. De asemenea, si dorinta cainelui de a atrage atentia asupra sa daca este tratat cu indiferenta de catre stapanul sau poate fi considerat un alt factor. Unii caini recurg la aceasta metoda daca doresc sa evite eventualele pedepse severe la care ii supun proprietarii lor cand isi fac nevoile fiziologice in locuri considerate de ei interzise.

La unii caini acest comportament este ereditar si este realizat de la varste fragede, la altii insa este invatat de la alti caini care il manifesta in aceeasi casa sau in vecinatatea ei.

Cea mai frecventa metoda de a dezvata cainele sa nu mai aiba acest comportament este sa i se puna in fecale un condiment picant a carui aroma sa nu-l suporte. De asemenea, exista si o serie de tratamente chimice, spray-uri si remedii homeopatice care pot preveni caprofagia. Dintre suplimentele alimentare naturale amintim: ananasul, semintele de anason, menta, dovleacul, papaya.

In momentul in care animalul are tendinta de a manca fecalele trebuie sa i se distraga atentia, sa fie chemat cu ,,Vino”, ,,Lasa” sau ,,Stai” sau sa fie provocat sa se joace aruncandu-i de exemplu o minge. Daca asculta trebuie obligatoriu laudat si recompensat, doar asa va invata sa nu mai faca. Pedeapsa nu este niciodata o solutie.

Colectarea fecalelor imediat pentru a limita accesul cainelui la ele este o alta metoda de a-l dezvata de acest obicei.

O solutie practica in cazul caprofagiei este sa se puna cainelui botnita atunci cand el este scos afara. Daca se invata cu ea si o tolereaza, o poate purta perioade mai lungi de timp. Aceasta este o metoda foarte simpla de a face un caine sa renunte la tendintele sale de caprofag.

Coprofagia poate deveni iritanta pentru proprietarii cainelui dar in acelasi timp poate face posibila imbolnavirea animalului prin ingerarea unor paraziti interni care se afla de exemplu in fecalele altor animale. De asemenea, propriile lui fecale pot fi infestate in timp cu larve, ciuperci, bacterii, etc. Dintre cele mai periculoase boli care pot fi transmise in acest mod fac parte hepatita si parvovirusul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.