Animale de companieCălătoria cu animalul de companie cu mașina sau avionul

Călătoria cu animalul de companie cu mașina sau avionul

Este adevărat că unii oameni își doresc să meargă în concediu împreună cu animalul de companie. Cei care au un câine spun că este plăcut să-l ia și pe el cu mașina sau cu avionul, pentru că îl consideră ca un membru al familiei. Cum trebuie să fie călătoria cu animalul de companie, ce reguli există și cum trebuie procedat pentru a nu avea unele surprize nedorite.

Navigare rapidă în articol:

  1. Călătoria cu mașina
  2. Călătoria cu avionul

1. Călătoria cu mașina

Dacă te-ai gândit să faci o călătorie rutieră cu animalul de companie, îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să te asiguri că aventura ta va fi distractivă și pentru tine și pentru el. Înainte de a planifica călătoria trebuie să faci o vizită cu animalul de companie la medicul veterinar, astfel te vei asigura de faptul că el are toate vaccinurile la zi și o stare bună de sănătate pentru a pleca la drum lung.

Conform unui studiu realizat de cercetători, câinele ar trebui să aibă un loc bine stabilit în mașină. Se spune că locul unde este ținut câinele, în călătoria cu mașina, are un rol asupra sănătății lui, îl poate face să se simtă mai fericit și relaxat. Există anumite locuri în care animalul poate fi ținut în mașină, dar în care el se simte stresat. Acelea sunt locurile în care el nu își vede stăpânul.

Conform studiului, câinele preferă anumite locuri din mașină, iar pe altele le evită. Cercetătorii au folosit o zgardă de monitorizare a ritmului cardiac la câine în diferite locuri din mașină și au concluzionat următoarele:

  • Câinele se simte mai confortabil pe bancheta din spate a mașinii, de unde își vede stăpânul
  • Un alt loc confortabil pentru câine este scunul din față, de lângă șofer (acesta fiind chiar stăpânul său).

Cercetătorii spun că ritmul cardiac al câinelui poate crește cu 10,6% dacă el este ținut pe un loc în care nu își vede stăpânul și cu 20,4% dacă este ținut în portbagaj. Prin urmare, aceste locuri trebuie evitate.

Sfaturi pentru călătoria cu mașina

Indiferent de călătorie, în mașină câinele trebuie ținut în siguranță, deci el are nevoie de un ham, care este confortabil și adecvat (asta înseamnă să nu-i provoace probleme la gât sau la căile respiratorii). Hamul este accesoriu sigur, ce se alege în funcție de mărimea, rasa și puterea câinelui.

Unele hamuri sunt testate la impact pentru călătoria câinelui cu mașina, ele sunt confortabile, ușor de utilizat și în plus vor ține animalul pe loc. Acestea te ajută să-ți protejezi animalul de companie împotriva lovirii în caz de accident și de asemenea va împiedica animalul să-ți distragă atenția în timp ce conduci mașina.

Nu ține câinele în poala ta, pe scaunul din față, pentru că în caz de accident el poate fi strivit de volan sau de airbag.

Câinele poate călători și pe scaunul din față, cu geamul deschis, pentru a simți o senzație plăcută de răcoare și a se bucura de peisaj.

Când vine vorba despre călătorie trebuie să iei în calcul și alte aspecte: ce hoteluri sau pensiuni acceptă animale de companie, ce parcuri sunt pentru câini, ce locuri de campare există, unde poți găsi un medic veterinar în cazul în care este nevoie, etc.

Dacă inteționezi să stai la hotel sau pensiune, trebuie să găsești cea mai bună opțiune în acest sens. Asta înseamnă să cauți un loc de cazare unde sunt acceptate și animale de companie și să vezi ce restricții sau reguli există acolo, dacă trebuie să plătești taxe suplimentare.

Câinele are rău de mașină?

Despre răul de mașină poți discuta cu un medic veterinar. Acesta trebuie întrebat înainte de a planifica călătoria ce măsuri trebuie să iei pentru a-ți proteja câinele de căpușe, purici, rău de mișcare, reacții alergice și alte probleme de sănătate.

Răul de mișcare este un disconfort pe care l-ar putea avea câinele din cauza mișcării mașinii. El poate avea o teamă de mașină, o anxietate creată de zgomotul motorului, sau poate nu tolerează atmosfera din mașină sau agitația din trafic.

Răul de mișcare poate provoca anumite simptome la câine mai ales în călătoriile foarte lungi și anume:

  • Apatie, slăbirea organismului, intoleranță la transport (mai ales la câinii de vârstă mică)
  • Este neliniștit și nu poate sta nemișcat
  • Uneori are stări de greață și vărsături
  • Frecvență cardiacă crescută
  • Respirație mai rapidă decât în mod normal
  • Are tendința de a căsca frecvent și de a gâfâi
  • Este stresat, anxios și puțin nervos
  • Se simte rău din cauza acelei senzații de legănat
  • Are un disconfort fizic, este somnoros și letargic sau din contra, este supra-agitat.

Aceste simptome pot să dispară la oprirea mașinii, după ce câinele coboară din ea și se bucură de libertate. Pentru a preveni răul de mișcare la câine, stăpânul trebuie să-l obișnuiască treptat cu mașina și să-i asigure cele mai bune condiții de transport, într-un loc în care să aibă vedere asupra lui pentru că asta îl poate relaxa.

De asemenea, câinele nu trebuie hrănit înainte de călătoria cu mașina decât foarte puțin, pentru că mâncarea i-ar putea cauza acea senzație de greutate, de greață și de vârsături. Recomandat este să se facă pauze dese pe timpul călătoriei, în zone în care câinele poate alerga puțin în natură, pentru a se relaxa.

Geanta de călătorie a câinelui

O astfel de geantă este ușor de organizat. Ea trebuie să conțină:

  • Hrană pentru câine – conserve
  • Boluri pentru apă și mâncare
  • O trusă de prim ajutor, cu medicamente pentru animal și vitamine
  • O jucărie ce îi va reduce anxietatea și îi va aduce confortul de acasă
  • O pătură pe care câinele va dormi
  • O lesă suplimentară, șervețele umede, saci de gunoi
  • Dovada de vaccinare și de proprietate.

2. Călătoria cu avionul

În acest an poți face o călătorie alături de câine în altă țară din UE, dacă respecți anumite reguli prezentate pe europa.eu.

Probabil te întrebi dacă ai nevoie de un pașaport pentru câini și ce preț are acesta în 2022. Regulile de transport animale de companie sunt următoarele:

  • Câinele trebuie să fie vaccinat împotriva rabiei și tratat împotriva teniei – Echinococcus multilocularis; prima vaccinare împotriva rabiei se face când animalul are vârsta peste 3 luni
  • Câinele trebuie să fie microcipat
  • Câinele trebuie să aibă un pașaport european, în călătoriile între țările UE.

Fiecare țară are anumite reguli proprii de vaccinare și deparazitare; uneori se cere chiar și carantina pentru câine înainte de călătorie. Mai multe informații puteți găsi pe mae.ro – condiții de călătorie pentru fiecare țară.

Prețul unui pașaport câine în 2022 este 130 lei plus legalizarea sa și înregistrarea în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS).

Alături de un pașaport pentru câini este necesar să obții și viza medicului veterinar, ce arată faptul că animalul este clinic sănătos. Prețul vizei este de 50 lei.

Câinii sunt animalele de companie adaptabile, care se bucură de călătorie. Câinii se simt mai fericiți dacă sunt luați de stăpâni în călătorie cu ei, pentru că își doresc mereu să fie în prezența acestora. Călătoria împreună ajută la construirea unei legături mai strânse între stăpân și câine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.