Animale de companieZgărzi, lese, hamuri – Care sunt cele mai bune accesorii pentru câini?

Zgărzi, lese, hamuri – Care sunt cele mai bune accesorii pentru câini?

Foarte des deținătorii de câini se întreabă ce accesoriu este mai potrivit pentru animalul lor de companie: o zgardă, o lesă sau un ham? Părerea unui veterinar poate ajuta în acest sens. Care sunt avantajele purtării acestor accesorii, mai ales când este vorba despre o plimbare lungă alături de animalul de companie? Ce tip de accesoriu trebuie ales pentru câine, astfel încât el să aibă parte de momente plăcute și confort la plimbare?

Navigare rapidă în articol:

 1. Zgardă pentru câine
 2. Lesă pentru câine
 3. De ce să alegi hamul pentru câine

1. Zgardă pentru câine

Siguranța și confortul unui câine sunt importante pentru proprietarii care își iubesc animalul de companie. Prin urmare, ei sunt interesați de cele mai bune accesorii și de ofertele de pe piață. Din catergoria accesoriilor pentru câini face parte și zgarda, care oferă o serie de avantaje.

O zgardă este un accesoriu pentru câine care este mai liniștit și mai mic. Se poate folosi o zgardă plată reglabilă care nu afectează forma gâtului la câine. Există și alte tipuri de zgărzi: de tip coral și de forță tip strangulat. Acestea nu sunt recomandate pentru câini mici, care au vârsta mai mică de un an.

Există zgărzi special concepute pentru anumite rase de câini, cum sunt cele pentru câinii de tip ogar. Acestea sunt ușor de pus și de folosit, sunt potrivite pentru plimbări zilnice, de scurtă durată.

Comparativ cu zgarda, hamurile sunt mai sigure. Zgarda poate pune presiune asupra câinilor mai mari și mai puternici. În cazul lor, cea mai bună soluție este hamul. Acesta va controla mișcările câinelui în timpul plimbării.

Contează foarte mult ca aceste accesorii să fie montate corespunzător, să nu provoace niciun disconfort câinelui în timpul mersului. O zgardă prea strânsă poate sufoca animalul în timpul plimbării, deci trebuie să fie puțin lejeră. Prin urmare, accesoriile se pun corect, nici prea strâns dar nici prea lejer (pentru că în acest ultim caz este posibil ca animalul să scape de sub control, cum ar fi de pildă să alerge bezmetic pe o stradă aglomerată).

2. Lesă pentru câine

Dacă ai decis să-ți plimbi câinele în lesă, ai următoarele avantaje:

 • O lesă cu amortizor poate preveni consecințele datorate smucirii unui câine (cum ar fi anumite probleme la articulații), mai ales când acest animal este și de talie mare
 • Proprietarul are un control bun asupra câinelui, acesta va învăța un comportament corect, deci va fi dresat – nu se va smuci pentru că își va da seama că nu are sens
 • Plimbarea proprietarului alături de câine poate fi mai confortabilă
 • Câinele va învăța să meargă corect cu o lesă liberă, să nu muște sau să mestece lesa
 • Lesa poate fi aleasă în funcție de vârsta și mărimea câinelui și în plus poate fi reglată simplu și rapid pentru a oferi mai mult confort animalului.

Există diverse modele de lese pentru câini care răspund tuturor așteptărilor proprietarilor de animale de companie.

Unii câini au tendința de a-și mușca lesa pentru că sunt plictisiți ori imaturi, de aceea ei ar trebui să poarte hamuri.

3. De ce să alegi hamul pentru câine

Câinii îndrăzneți pot fi dificil de plimbat și de aceea trebuie de ales un ham pentru ei.

Care sunt avantajele oferite de hamuri

Hamul este confortabil, pentru că nu pune presiune pe traheea câinelui, el se fixează la spate și piept. Hamul este adecvat pentru animalele care au probleme la gât sau la căile respiratorii.

Chiar dacă ai un câine foarte energic, cu ajutorul hamului poți avea mai mult control asupra lui, iar în același timp el se va simți și mai bine, în timp ce aleargă și se joacă. hamul funcționează bine cu câinii mici, deci se poate folosi la un câine de rasă Pug sau Bulldog francez pentru că despre ei se spune că și-ar putea deteriora laringele în timpul plimbării, deci nu ar fi recomandată zgarda.

Hamurile sunt potrivite și pentru dresaj, ele sunt special concepute să asigure mai mult confort animalului. Ele nu afectează gâtul câinelui și pot fi utilizate pentru antrenarea cânilor în diferite exerciții, cum sunt acelea de atac. Nu există niciun risc în ceea ce privește smulgerea hamului de către câine, asta se poate întâmpla însă dacă animalul va purta zgardă.

Hamurile nu sunt recomandate pentru câinii de rasă mare, în perioada lor de creștere, când sunt pui.

Tipuri de hamuri pentru câine

Hamurile au multe curele și catarame, sunt confecționate din piele naturală și pot fi căptușite în interior cu piele moale nappa sau cu pâslă. Sunt accesorii sigure, deși s-ar putea spune că se fixează puțin mai greu decât o lesă. Un ham are o greutate mai mare decât o zgardă, însă animalul de companie se va obișnui rapid cu el.

Un ham este mai potrivit pentru anumite rase de câini, cum ar fi: Bulldog englez, Pug, Bulldog francez, Pechinez, Shih-Tzu, Boston Terrier.

Există hamuri cu benzi reflectorizante care sunt utile pentru plimbarea câinelui pe timp de noapte.

Alegerea hamului se face în funcție de rasa, mărimea și puterea câinelui. Înainte de a face o alegere, studiați ce modele de ham există în magazinele de tip pet-shop și țineți cont de faptul că merită să optați pentru o soluție de înaltă calitate.

Sunt cunoscute următoarele tipuri de hamuri ce asigură siguranță și confort câinelui:

 • Ham de șa care este ușor de utilizat, are o curea de piept orizontală și o curea de trunchi
 • Ham de câine norvegian care este potrivit pentru un câine de talie mare sau mai sensibil
 • Ham de câini Y care poate fi reglat, lasă liberi omoplații câinelui, nu împiedică mișcările acestuia; este bun pentru câinii care au pieptul îngust
 • Ham de câini H care este potrivit mai ales pentru pui, pentru că mersul și alergarea se fac în mod natural, nu sunt deloc afectate.

Hamurile sunt realizate din diferite materiale (piele, naylon, poliester denim și plasă, lână și neopren), în diferite culori, au modele în trend, pot fi prevăzute și cu anumite funcții interesante. Unii proprietari de câini aleg hamuri în loc de lese, deoarece consideră că acestea sunt mai elegante și lor le pasă de aspectul animalului când ies cu el la plimbare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.