Varza roșie este bogată în nutrienți, în compuși vegetali benefici, antioxidanți și poate fi savurată crudă, murată sau gătită. Varza roșie se adaugă în multe feluri de mâncare. Află în cele de mai jos care sunt beneficiile ei și câteva rețete culinare delicioase.
Navigare rapidă în articol:
- Varza roșie – Beneficii pentru sănătate
- Rețete culinare – Varză roșie și carne de porc
- Rețete culinare – Varză roșie călită cu rață
- Varză roșie ardelenească
- Varză roșie murată
- Rețete culinare – Varză roșie înăbușită
1. Varza roșie – Beneficii pentru sănătate
Varza roșie se consumă în general crudă și tocată și are următoarele beneficii pentru sănătatea organismului:
- Este bogată în nutrienți și compuși (antociani, sulforafan) care protejează împotriva anumitor tipuri de cancer
- Menține sănătatea inimii prin conținutul de sulforafan, care are acțiune benefică asupra inimii și proprietăți ce ajută în combaterea cancerului
- Are antioxidanți flavonoizi, antociani și kampoferol, care protejează celulele organismului de atacul nociv al radicalilor liberi
- Are efect bun asupra inimii și datorită conținutului de antociani
- Poate reduce cu 11-32% riscul de atac de cord datorită antocianilor din compoziția ei, spun cercetătorii
- Prin conținutul de antociani poate reduce tensiunea arterială și riscul de a dezvolta boli de inimă
- Conține fibre, vitamina A, B6, C și K, tiamină, riboflavină
- Prin vitaminele C și K menține sănătatea oaselor
- Are postasiu, fier, calciu, magneziu, cupru, fosfor, zinc
- Combate inflamațiile din organism și mai ales la nivel intestinal.
Despre varza roșie se spune că are o cantitate de 4,5 ori mai mare de antioxidanți decât varza albă.
2. Rețete culinare – Varză roșie și carne de porc
Se folosesc următoarele ingrediente: 750 g carne de porc, o varză roșie de 2,5 kg și 100 g costiță afumată, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o lingură boia de ardei dulce, 500 g roșii, 200 g ceapă, 200 ml supă de oase, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se curăță ceapa, se taie mărunt și se undește în ulei
- Separat se realizează o supă de oase de porc, acestea se fierb cel mult o oră
- Se taie carnea de porc în bucățele potrivite și se rumenește puțin în ulei, apoi se adaugă peste ceapa undită
- Se pune și costița, care a fost în prealabil tăiată în bucățele mai mici
- Se spală roșiile, se curăță de pieliță și se pun în compoziție
- Se adaugă boia și se condimentează cu sare și piper
- Se taie varza fideluțe și se adaugă împreună cu supa de oase peste compoziție, într-o oală mai mare
- Se lasă să fiarbă pe aragaz, sau mai bine se pune la scăzut la cuptor, cam 2 ore.
3. Rețete culinare – Varză roșie călită cu rață
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg varză, 500 g carne de rață (pot fi pulpe), 2 cepe, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, o lingură unt, un vârf de cuțit de scorțișoară, un vârf de cuțit de ienibahar, puțină nucșoară, 2 linguri zahăr brun, 3 linguri oțet, 50 ml vin roșu, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se pregătesc pulpele de rață, se rumenesc în puțin ulei și unt și se dau la cuptor, ele trebuie să fie rumene dar să nu se ardă
- Se curăță ceapa, se taie mărunt și se undește în ulei
- Se taie varza, se pune puțină sare ca să se înmoaie și apoi se adaugă peste ceapă, se călește în ulei, se adaugă oțet, sare și piper după gust, dar și celelalte condimente (ienibahar, zahăr, nucșoară, scorțișoară)
- Apoi se pune și vinul roșu pentru aromă și culoare
- Dacă este necesar se mai adaugă puțină apă, pentru ca varza să nu se prindă de tigaie
- Se adaugă pulpele la varză și se servește cald.
4. Varză roșie ardelenească
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g carne de porc, 3 kg varză roșie (crudă sau murată), 400 g ceapă, 300 g orez, 100 g cârnați afumați, 100 g slănină afumată, 300 g smântână, 100 g bulion, 2 linguri boia dulce, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 300 ml supă de oase, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se curăță ceapa, se taie mărunt și se undește în ulei, apoi se adaugă bulion, boia de ardei dulce, puțină apă, sare și piper
- Se taie varza și se călește în ulei cam jumătate de oră
- Separat se realizează o supă de oase de porc, acestea se fierb cel mult o oră
- Carnea de porc și slănina se taie mărunt sau se dau prin mașina de tocat
- Cârnații afumați se taie felii
- Separat se fierbe orezul, apoi se adaugă toată carnea și cârnații
- Într-un vas încăpător se amestecă toate aceste ingrediente (ceapa, varza, orezul și carnea) și se adaugă și supa de oase, uleiul rămas și smântâna, iar apoi se dă la cuptor cam o oră și jumătate.
5. Varză roșie murată
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de varză roșie, 2 linguri semințe de chimen, bețe de mărar uscat, cimbru uscat, sare de murături.
Se prepară astfel:
- Varza se curăță la exterior, apoi se spală și se taie felii
- Se presară puțină sare de murături peste varză și se lasă puțin să se înmoaie
- Când s-a înmuiat suficient se pune în borcan, se apasă, iar la final se adaugă semințe de chimen, cimbru uscat și bețe de mărar
- Apoi se face saramura din apă și sare; la 1 litru de apă se amestecă 20 g sare
- Se toarnă saramura peste varză, în borcan, iar apoi se închide cu un capac
- Se lasă borcanul la fermentat, într-un loc răcoros, în cămară, timp de 24 ore
- Apoi se toarnă peste varză câte 1-2 linguri de oțet și se închide ermetic, se lasă la murat 1-2 săptămâni.
6. Rețete culinare – Varză roșie înăbușită
Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg de varză roșie, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 100 ml vin roșu, 100 g ceapă, 50 ml oțet, 2 linguri zahăr, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Varza se curăță la exterior, apoi se spală și se taie felii
- Se curăță ceapa, se taie mărunt și se undește în ulei, apoi se adaugă varza, oțetul, vinul și zahărul
- Se potrivește gustul de sare și piper
- Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore, sau se dă la cumptor pentru ca să scadă
- Se servește cu friptură de porc sau de pasăre; este foarte bună și cu 2-3 cârnați tăiați felii.
Poftă bună!