Lenjeria termică – cunoscută cu denumirea de primul strat – este recomandată în timpul unei ierni friguroase pentru că oferă un confort excepțional. Nu este nimic exagerat în recomandarea experților de a ne pregăti pentru frig, în mod adecvat, în sensul de a purta și lenjerie termică. Care sunt avatajale oferite de lenjeria termică pentru corp?
Navigare rapidă în articol:
1. Ce este lenjeria termică
Una dintre cele mai mari provocări pentru pasionații de sport iarna, este alegerea ținutei astfel încât să se simtă cât mai confortabili. Pentru a face față capriciilor vremii iarna și a te feri de răceală și de frig, secretul este să te îmbraci în mod stratificat.
O îmbrăcăminte multistrat este perfectă pentru un sportiv, sau pentru o persoană care face diferite activități pe parcursul zilei și vrea să se adapteze în mod flexibil la condițiile meteorologice.
Ținuta ar trebui să fie astfel:
- Primul strat de îmbrăcăminte (care este cel mai apropiat corpului, deci în contact direct cu pielea) trebuie să fie foarte confortabil și să elimine transpirația. În acest caz este recomandată lenjeria termică sau lenjeria termoactivă.
- Al doilea strat este cel de îmbrăcăminte din fleece, modernă, care menține căldura generată de corp; acest strat poate fi de pildă un hanorac, care să adere destul de strâns la lenjeria termică și eventual să aibă și glugă pentru a proteja capul în zilele cu vânt.
- Al treilea strat este cel superior alcătuit din pantaloni, veste, jachete. Aceste haine trebuie să fie impermeabile, rezistente la vânt, dar și respirabile, fără a se umezi.
2. De ce să porți lenjerie termică – Avantaje
Această lenjerie este funcțională pentru femei și bărbați și perfectă pentru orice tip de activitate. Există și lenjerie termică unisex, dar și lenjerie termică pentru copii. Ea diferă prin croială și design, dar are cerințe sportive de confort și proprietăți de eliminare a umezelii și reținere a căldurii. Unele modele sunt pentru stilul sport, altele pentru un stil casual. Cele mai populare sunt modelele unisex, care sunt create pentru întreaga familie și pentru orice situație.
Îmbrăcăminte termică se recomandă mai ales pentru activități sportive, cum ar fi: schi, ciclism, jogging, snowboarding, alpinism, plimbări lungi, drumeții montane, în timpul iernii. În prezent, există mulți producători de lenjerie termică de calitate înaltă, care poate fi folosită pe sub îmbrăcămintea exterioară.
Elimină transpirația de pe piele
Lenjeria termică este realizată din produse ușoare, care sunt foarte rezistente și care elimină transpirația de pe piele și mirosurile neplăcute. Materialul este foarte flexibil și are o structură ajurată care permite eliminarea umezelii mai rapid decât este absorbită. În acest mod, pielea va fi uscată și căldura constantă, ceea ce provoacă o senzație plăcută corpului, în ciuda temperaturilor scăzute ale aerului.
Există multe modele de lenjerie termică, care sunt respirabile și care sunt o completare perfectă pentru ținuta oricărei persoane active. Deși numele ei – lenjerie termică – te duce cu gândul la reținerea căldurii, totuși experții spun că principala ei sarcină este îndepărtarea umidității, care apare în timpul mișcării active.
Dacă se udă, această lenjerie se usucă rapid și greutatea sa nu crește. Prin folosirea ei se îndepărtează umezeala de pe piele în mod optim și în plus, se menține căldura corpului.
Nu creeză senzația de rece pe corp
Lenjeria termică se alege în funcție de nivelul activității. Ea poate fi în mai multe variante și în mai multe grosimi. Fiecare model va oferi un nivel diferit de căldură, astfel nu va apărea niciodată acea senzație de rece pe corp.
Lenjeria termică este împărțită în:
- Lenjerie care are ca principală sarcină reținerea căldurii
- Lenjerie care înlătură transpirația și lasă corpul uscat
- Lenjerie hibridă care are funcții suplimentare, cum sunt cele de respirație și altele; această lenjerie poate fi din polipropilenă și bumbac și va fi potrivită pentru plimbări lungi în zile reci de iarnă, pentru că va ține de cald.
Această lenjerie termoactivă este perfectă pentru iarnă, pentru persoanele care călătoresc foarte intens, care fac exerciții sau activități sportive și care petrec mult timp afară, când temperatura aerului este scăzută.
Există și lenjerie realizată cu ajutorul unor materiale mai groase, care oferă o încălzire suplimentară. Acestea sunt din lână și recomandate pentru condiții meteorologice mai grele sau în regiunile unde există fluctuații mari de temperatură.
Nu limitează mișcarea
Lenjeria termică este realizată dintr-un material flexibil care nu restricționează mișcările utilizatorului. Este ușoară, confortabilă, se adaptează ușor corpului. Este ideală pentru sporturi de iarnă, mai ales că unele modele sunt termoactive.
Ea trebuie aleasă și în funcție de dimensiunile corpului, deci și în funcție de conformație, pentru că și astfel de caracteristici contează enorm. Lenjeria termică sport ar trebui să se potrivească cât mai strâns pe piele și să nu restricționeze mișcarea. Alegerea mărimii cu atenție este importantă pentru ca ea să funcționeze cât se poate de eficient.
Experții spun despre două categorii de lenjerie termică și anume:
- Pentru activități în aer liber – care este realizată din bumbac și materiale sintetice și care absoarbe bine umezeala și de asemenea o elimină în mod rapid; această lenjerie dacă este din polipropilenă poate fi utilizată mai ales pentru drumeții, snowboarding, alpinism și sporturi nautice
- Pentru odihnă pasivă – care menține căldura corpului, elimină umezeala și este realizată din lână și bumbac; bumbacul elimină umezeala, iar lâna oferă un micromasaj pielii și stimulează circulația sângelui.
Încălzește iarna și răcorește vara
Lenjeria termică menține temperatura corectă a corpului, protejând de frig iarna, dar și împotriva supraîncălzirii vara. Are proprietăți deosebite – oferă protecție împotriva frigului, îmbunătățește ventilația zonelor de pe corp expuse la transpirație și îndepărtează umezeala la exterior.
Această lenjerie reține bine căldura corpului și este plăcută la atingere. Are un aspect plăcut, proprietăți antibacteriene, nu provoacă mâncărime, reacții alergice sau iritații. În general, nu se spală la temperaturi ridicate și cu detergenți puternici, nu se folosesc deloc înălbitori, nu se stoarce agresiv și nu se calcă. În cazul ei este indicată o spălare blândă, la mână, eventual cu produse destinate spălării acestor haine termoactive.
Producătorii recomandă și lenjeria exterioară, pentru că ei spun că doar așa lenjeria termică va funcționa în mod cât mai eficient.