Animale de companieSpecii de păsări exotice - Diamantii Guttata (Steganopleura guttata), cresc până la...

Specii de păsări exotice – Diamantii Guttata (Steganopleura guttata), cresc până la 11 cm

Diamantii Guttata (Steganopleura guttata) sunt pasari exotice de decor, cunoscute si sub denumirea de zebre diamant. Pasarile diamant nu prezinta subspecii, sunt originare din Australia, pot fi intalnite din sudul Queensland-ului pana in Victoria, peste New South Wales deci in partea de sud-est a continentului.

Au o lungime de cca. 11 cm si sunt foarte apreciate pentru contrastul coloritului penajului, realizat de o imbinare armonioasa a culorilor rosu, alb si negru, dar si pentru tinuta lor eleganta. Masculul si femela au un colorit asemanator, au ceafa si crestetul cenusii, partile laterale ale capului sunt cenusii-albicioase, fraul si coada sunt negre. Spatele este rosu aprins, stralucitor pana spre coada, aripile sunt de culoare bruna-oliv. Barbia, pieptul, gatlejul, zona de sub coada si abdomenul sunt albe.

In partea anterioara a pieptului si in partea inferioara a gatului se afla o banda neagra, catifelata cu o latime de 1 cm. Flancurile sunt de culoare neagra cu pete albe ovale. Marginea pleoapei este de culoare rosiatica, perlata, inconjoara ochiul de culoare brun-rosiatica, iar picioarele sunt brun-cenusiu-inchis. La femela pleoapa este de un rosu mai deschis, prin acest lucru ea diferentiindu-se de mascul.

 

In perioada de reproducere aceste pasari traiesc in perechi, pot fi vazute in stoluri mici in stepele uscate, in gradini sau in vegetatia de pe marginea drumurilor.

In arealul lor natural, se hranesc cu seminte si insecte. Isi fac cuibul in tufisuri sau arbusti, in apropierea asezarilor umane, in forma unui tub sau asemanator unei galerii, cu o intrare si o iesire, voluminos si cu aspect neingrijit. Deseori diamantii isi construiesc cuibul in partea inferioara a cuiburilor mari de pasari rapitoare, la inaltimi mult mai mari. In astfel de situatii, cuibaresc mai multe perechi de diamanti, formand o mica colonie de clocit, avand cuiburile foarte apropiate unul de altul. Pentru construirea cuibului folosesc fire de iarba uscate.

Strigatul lor este puternic specific, un fel de ,,pfif-pfif”. Pentru determinarea sexelor, strigatul de chemare este un bun indiciu: masculul striga ,,pfif-pfif” puternic si lung, iar femela striga pe un ton mai jos, cand raspunde masculului. In timp ce canta, masculul isi tine corpul ridicat, tine un pai in cioc si se misca pe ramura copacului pentru a fi vazut de femela. De asemenea, isi infoaie penajul cefei si al crestetului, si scoate sunete de ademenire lungi si monotone. In perioada august-februarie, diamantii clocesc si scot pui de doua ori.

Aceste pasari sunt cunoscute de crescatorii de pasari europeni din anul 1792. Prima data au fost crescuti in captivitate in anul 1859 in Franta, si abia in anul 1870 au fost dusi in Germania si Anglia. Cei care aduceau diamantii din Australia, deseori ii pierdeau in timpul transportului sau chiar dupa ce acestia se obisnuiau cu viata in captivitate. Guvernul australian insa a interzis exportul de orice pasari exotice, astfel exemplarele care provin in voliere provin doar din crestere in captivitate.

Crescatorii de pasari incearca sa asigure pentru reproducere exemplare viguroase, pentru ca sa se obtina descendenti la fel de vigurosi ce sa se poata reproduce mai departe, in caz contrar s-ar obtine exemplare pipernicite care nu se mai reproduc, fapt ce ar duce la imputinarea si disparitia acestei specii deosebit de agreata.

Diamantii sunt pasari ideale pentru orice crescator deoarece sunt usor de ingrijit si isi cresc puii singuri, fara dificultate. Trebuie sa fie tinuti in voliere, nu in colivii si sa primeasca in ratie pentru reproducere putine seminte uleioase. Daca nu se iau masurile potrivite, se ingrasa destul de usor si mor in scurt timp.

Steganopleura guttata
Steganopleura guttata

Aceste pasari sunt amatoare de scaldat, mai ales in orele diminetii, uneori se uda asa de mult ca nu mai pot zbura si pot sa raceasca usor. Fiind sociabile, ele sunt foarte agreate de crescatorii de pasari, doar in timp ce isi fac cuibul, devin mai agresivi, mai ales cu pasarile pe care le considera niste intrusi.

Diamantii sunt pasari rezistente, isi cauta hrana pe sol sau pe podeaua volierei. In perioada de reproducere, in timpul clocitului, se recomanda ca temperatura ambianata sa nu fie mai mica de 16º C. De asemenea, trebuie sa li se dea posibilitatea sa isi aleaga singuri partenerul, deoarece din acest punct de vedere sunt foarte pretentiosi.

Dupa instalarea in voliera, perechea incepe sa-si construiasca cuibul, de aceea in colturile acesteia crescatorul trebuie sa puna crengi de pin sau alte rasinoase, fire de iarba si fan. Crengile mari se pun la diverse inaltimi si servesc pentru cuib. Interiorul cuibului este bogat captusit cu pene, mai ales de culoare alba.

Dupa ce cuibul a fost terminat, femela depune 3-6 oua, pe care le clocesc ambii parteneri. Cand se schimba intre ei la clocit, masculul scoate niste sunete ascutite de avertizare, la care femela ii raspunde din cuib. Noaptea ambii stau in cuib, dar numai femela cloceste ouale. Dupa aproximativ 12 zile ies puii din oua, astfel ca in cuib se aud strigatele acestora, cerand mancare parintilor.

Pentru cresterea puilor, diamantii parinti trebuie sa aiba amestec de mei, glant, dughie si seminte de Niger. De asemenea si insectele sunt mancate cu placere. In perioada de reproducere se da adultilor ou fiert amestecat cu morcov si pesmet. Pasarile adulte care sunt bine hranite, la randul lor hranesc puii foarte bine. Dupa 21-25 de zile puii zboara din cuib. Ei au penajul capului de culoare cenusie-bruna, spatele si aripile olive-brune, coada brun-negricioasa. Partile laterale ale capului sunt oliv-cenusii cu striuri albe, abdomenul este alb, ciocul negru.

La inceput, puii care au inceput sa zboare sunt adunati de mascul seara ca sa innopteze in cuib. Apoi, la cateva zile ei incep sa manance singuri, desi in continuare sunt inca hraniti si de parinti. Imediat dupa ce parasesc cuibul, puii naparlesc timp de 12 saptamani. Ciocul lor devine mai deschis, ajungand la culoarea adultilor dupa un an. Puii ajung la maturitate dupa 9-12 luni, dar nu este recomandat sa se imperecheze mai devreme de un an.

Pasarile care sunt hranite bine prezinta musculatura pieptului plina, iar in zona abdomenului au un strat subtire de grasime de culoare galbui. Daca musculatura pieptului este retrasa, inseamna ca pasarea este slaba. In acest caz se recomanda ca hrana sa fie mai bogata in substante nutritive, mai ales pana cand greutatea pasarilor revine la normal.

 Video – Diamantii Guttata (Steganopleura guttata):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.