Aplicarea acestui sfat aduce un mare avantaj, numit conștientizare. Este esențial să ai o imagine de ansamblu asupra banilor, asupra veniturilor și cheltuielilor și să-ți gestionezi veniturile într-un mod rațional.
Elaborarea unui buget la început de an este un pas important în gestionarea banilor. Îl poți crea inițial pe hârtie sau poți folosi aplicațiile existente. Tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani și permite oamenilor să-și organizeze cu ușurință veniturile și cheltuielile prin aplicații web sau mobile, de gestionare a finanțelor.
Sfaturi utile pentru managementul banilor
Acum, la început de an, ar trebui să faci o analiză și să vezi câți bani cheltuiești în medie pe lună, pentru diferite plăți obligatorii, cum sunt acelea pentru facturi și alte lucruri. Acum este momentul să te gândești la ce cheltuieli ar trebui optimizate, care ar putea include orice.
Alte recomandări în managementul finanțelor personale ar fi:
- Reducerile unor cheltuieli inutile și chiar eliminarea lor completă
- Întocmirea unui buget lunar sau chiar anual
- Conștientizarea cheltuielilor pentru a ști exact pe ce se duc banii pe care îi câștigi într-o anumită perioadă de timp
- Optimizarea costurilor dacă este posibilă
- Evitarea de a cheltui mai mult decât ai câștigat pentru o perioadă îndelungată de timp, pentru că asta poate duce la acumularea de datorii care îți pot îngreuna viața.
Pentru a scăpa de problemele financiare, o idee grozavă ar fi să-ți plătești datoriile. Poți începe de exemplu la început de an cu plata unui avans pentru datoria sau împrumutul tău.
Plata facturilor la timp înainte de data scadentă te poate scuti cu siguranță de costuri suplimentare. Îți sugerăm să nu rămâi în urmă cu plățile, dacă vrei să-ți menții o situație financiară bună. Asta înseamnă să te asiguri că ai plătit facturile înainte de scadență, astfel ca acestea să nu se acumuleze în timp și să ai surprize nedorite. În caz contrar, vei fi nevoit să plătești amenzi care pot genera cheltuieli mai mari decât te-ai așteptat.
Este adevărat că unele facturi pot întârzia însă de obicei asta nu se întâmplă în mod intenționat și trebuie să verifici motivele. Există anumite strategii pentru a evita o astfel de problemă, cum ar fi:
- Organizează-te financiar
- Caută modalități de a plăti la timp fiecare factură, pentru a nu pierde data scadenței
- Nu aștepta ultima zi pentru a plăti o factură, pentru că s-ar putea să apară un eveniment neașteptat care ar putea interfera cu plata
- Utilizează o aplicație financiară pentru a plăti facturile la timp.
Verifică factura la telefonul mobil pentru a afla în detaliu pentru ce anume plătești. Află în acest mod dacă nu suporți cumva anumite costuri inutile, cum ar fi acelea pentru: serviciul de Roaming, utilizarea datelor, aplicații plătite pe care le-ai descărcat, costuri pentru comerț electronic.
Indiferent unde te afli – în țară sau în străinătate – nu există nimic mai relaxant decât să te plimbi pe îndelete prin diverse magazine, unde atmosfera este plăcută și promoțiile accesibile. Cumpărăturile sigure sunt plăcute și frumoase, mai ales dacă ele se fac din necesitate, fără implicare emoțională, se caută doar eficienta și prețurile avantajoase.
Dacă nu ai nevoie urgentă de un produs, nu te grăbi să-l cumperi pentru că mai târziu va veni și momentul reducerilor serioase de preț. Pentru a te proteja împotriva cheltuielilor necugetate sau inutile, ai putea să-ți ștergi numărul cardului de credit din conturile tale de cumpărături online. Pentru a economisi bani poți utiliza carduri de reducere în lanțurile de retail, astfel ai și posibilitatea de a economisi bani la promoțiile zilnice ale unor bunuri. În timp vei acumula și puncte, care îți dau o reducere corespunzătoare.
Unii oameni apelează la servicii financiare prin care își pot deschide un cont bancar online și pot accesa numeroase servicii utile, precum efectuarea de plăți și retragere numerar de la bancomate în toată lumea. Află de aici cum să deschizi un cont nou la Revolut în România și cum să comanzi și un card fizic de acest tip.