DiverseDegerături și hipotermie: Iarna crește riscul de rănire pe ger

Degerături și hipotermie: Iarna crește riscul de rănire pe ger

Fiecare extremă de temperatură are riscuri pentru sănătatea organismului, dar cele mai mari riscuri apar pe vremea rece. Iarna aduce și degerături și hipotermie. Dacă ai avut vreodată iarna dificultăți în a mișca degetele, probabil era o etapă de început a degerăturilor. Atunci când degetele devin reci și sensibile, sau nu le poți mișca normal, iar atingerea este dureroasă, este clar că ele sunt amorțite de frig. Care este diferențe dintre degerături și hipotermie?

Ce se întâmplă când suferi de degerături?

Degerăturile reprezintă înghețarea pielii și a țesuturilor moi, iar senzația este ca o arsură. Aceste degerături apar mai ales pe anumite zone: la extremitățile corpului, cum ar fi la degetele de mâini, degetele de la picioare, urechi, nas, obraji.

Există forme mai ușoare de degerături, dar care totuși produc un disconfort accentuat. Din cauza expunerii pielii la frig, se produc aceste probleme la nivelul pielii și țesuturile moi subadiacente.

Degerăturile apar în mod frecvent iarna din cauza gerului, a vântului, iar pielea expusă la aceste condiții de mediu devine roșie și umflată. Ele pot cauza un disconfort mai ușor la început asupra pielii, însă pot duce treptat chiar la deteriorarea țesutului cutanat.

Degerăturile minore sunt dureroase, iar încălzirea pielii este chinuitoare. Pielea este sensibilă la atingere, ca și cum ar fi suferit de arsuri de soare. Senzația este foarte neplăcută, iar procesul de recuperare durează.

Inițial, apare o senzație de furnicătură dureroasă pe piele, pe zona afectată de vremea rece. Senzația este de rece și amorțeală, iar pielea devine palidă și lucioasă. În această fază pielea trebuie protejată imediat de frig, de traume ulterioare. Ea trebuie reîncălzită, ținută la cald, cum ar fi la temperatura camerei, sau chiar scufundată în apă caldă. Nu se utilizează niciodată apă fierbinte și nici căldură excesivă. De asemenea, nu este indicat nici masajul pe pielea sensibilă, pentru că simptomele se pot agrava. O idee bună ar fi și acoperirea zonei cu haine calde, cu pături, mai ales dacă nu se poate folosi apă caldă.

În cazul în care pielea are un aspect înroșit, trebuie întreruptă încălzirea și este nevoie de ajutor medical. Dacă apar degerături mai grave, la degetele de la picioare, este important de mers la medic.

Iarna, când este ger, riscul de hipotermie crește!

Hipotermia este cauzată de schimbările bruște ale vremii, de ger, vânt puternic, umiditate crescută, pantofi prea strâmți care nu țin cald la picioare, haine umede ce sunt în contact cu corpul mult timp, înot în apă rece.

Hipotermia apare atunci când temperatura centrală a corpului scade sub nivelul la care corpul se poate reîncălzi. Frigul poate afecta și capul atunci când nu se poartă căciulă; dacă acesta este expus la ger, atunci apar probleme de sănătate grave, precum: otită, sinuzită, inflamație la nervul facial, meningită, conjunctivită, hipertensiune arterială mare.

Există și alți factori care pot crește riscul de hipotermie și anume: boli infecțioase cronice, boli inflamatorii care duc rapid la epuizarea corpului, boli cardiace care afectează circulația sanguină și duc la insuficiență cardiacă, deficit de nutrienți în organism (mai ales de vitamine și minerale), oboseală cronică, boli oncologice, hipotiroidism, ciroza hepatică și alte probleme de sănătate.

De asemenea și degerăturile la extremități au fost asociate cu hipotermia. Când se produce o hipotermie la picioare, atunci apare și risc de cistită, pielonefrită, boli de articulații sau anexită. Dacă hipotermia afectează partea inferioară a spatelui, atunci crește și riscul de procese inflamatorii la rinichi, prostatită la bărbați, boli ale sistemului reproducător, insuficiență hepatică, radiculită.

Consecințe

Hipotermia poate avea consecințe grave asupra organismului, cum ar fi:

  • Dacă apare brusc și nu se face nimic, pot apărea probleme la organele vitale
  • Ea poate cauza amorțeală, epuizare, probleme de vedere, somnolență, vorbire neclară, frisoane mari, poticnire, probleme de concentrare, confuzie mentală
  • Uneori, ea produce boli cronice ce sunt și greu de vindecat, sau de care oamenii suferă pe viață.

Dacă frigul intens afectează organismul mai mult timp, atunci resursele acestuia sunt epuizate treptat. Primul ajutor în caz de hipotermie este vital și constă în următoarele:

  • Dacă îmbrăcămintea este umedă, ea trebuie îndepărtată, uscată, reîncălzită
  • Folosirea de sticle cu apă caldă și pături pentru a încălzi corpul
  • Cel dintâi trebuie încălzite anumite zone mai mari ale corpului – umerii, abdomenul, spatele, pieptul
  • Trebuie de evitat consumul de alcool, sedativele, însă se pot bea ceaiuri și lichide calde.

În cazuri grave, persoana afectată de hipotermie trebuie să meargă cât mai repede la un spital, pentru a primi ajutor medical.

Pentru a preveni hipotermia iarna, trebuie de purtat îmbrăcăminte cu mai multe straturi, multistratificată care protejează organismul de frig sau chiar îmbrăcăminte impermeabilă dacă afară este lapoviță, sau ger, viscol, ninsoare. Și încălțămintea trebuie să fie adecvată, de iarnă, să protejeze de frig picioarele.

Iarna, oamenii trebuie să facă mai multă mișcare, să-și îmbunătățească circulația sanguină și să-și crească imunitatea organismului. Cei care au probleme de sănătate, cum sunt de pildă bolile cardiovasculare, trebuie să evite să se expună prea mult la ger, să se informeze înainte despre cum sunt condițiile de mediu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.