Copii & adolescențiCare sunt efectele frigului, iarna, asupra organismului?

Care sunt efectele frigului, iarna, asupra organismului?

Persoanele sensibile iarna la diferențele de temperatură sunt acelea cu vârsta peste 65 de ani, care suferă de diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială. Foarte sensibile la frig sunt și persoanele cu sindrom de apnee de somn, care suferă de obezitate și dislipidemie, care au aritmie, palpitații, ritm cardiac neregulat.

Iarna, gerul poate cauza multe probleme de sănătate, cum ar fi:

Probleme cu inima

Experții spun că tensiunea arterială fluctuează în funcție de anotimp și crește mai ales iarna. Motivele sunt următoarele:

  • Gerul poate duce la îngustarea vaselor de sânge, este un vasoconstrictor
  • Iarna, inima poate lucra mai intens pentru a preveni pierderea căldurii corpului, astfel poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială
  • Iarna oamenii au tendința de a bea mai mult alcool, cum ar fi țuică fiartă sau vin fiert pentru a se încălzi, iar asta în exces le poate afecta sănătatea.

Persoanele care au deja o boală de inimă, au obiceiul de a lua mai multe medicamente în timpul iernii pentru că au anumite simptome mai intense. Unii au tensiunea arterială mai mare și pentru asta recurg la medicamente care reduc hipertensiunea, însă pot avea și reacții adverse. Ei trebuie să înțeleagă că este mai dificil de controlat tensiunea arterială în sezonul rece și trebuie să fie mai atenți la stilul de viață, la expunerea la ger, etc.

Bolile cardiace apar frecvent iarna, mai ales în ceea ce privește insuficiența cardiacă și infarctul miocardic. Iarna, vasele de sânge se strâng din cauza stimulării la rece, iar tensiunea arterială crește. Asta exercită o presiune mai mare asupra inimii și asta este rău pentru că poate reduce funcția cardiacă.

Sfaturi utile iarna

Iarna trebuie ca îmbrăcămintea să fie adecvată, să mențină corpul cald. Oamenii trebuie să fie atenți dimineața, să evite gerul, pentru că tensiunea arterială începe să crească dimineața. Foarte important este ca oamenii să fie atenți la diferențele de temperatură, să-și ia măsuri, să se protejeze de frig.

În ceea ce privește alimentația, ei trebuie să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă și să renunțe la consumul de alcool și chiar la fumat.

De ce bolile respiratorii sunt mai frecvente iarna?

În timpul iernii se înregistrează o creștere a bolilor respiratorii la oameni. Temperaturile scăzute și umiditatea redusă predomină în sezonul de iarnă și sunt asociate cu riscul de infecții virale ale sistemului respirator. Dintre acestea fac parte răceala, gripa, bronșita, pneumonia.

Temperaturile scăzute cresc riscul de transmisie a virusurilor, astfel oamenii pot suferi de gripă, răceală, bronșită, viroze, etc. Scăderea sistemului imunitar iarna crește riscul de infecții și de îmbolnăvire, mai ales la copii și bătrâni, la oamenii sensibili ce au rezistența organismului redusă. Infecțiile cu virusuri se pot transmite prin aer (prin strănut, tuse), cât și prin contactul mâinilor cu suprafețele contaminate.

Cum să te hidratezi corect iarna?

Aerul uscat în anotimpul rece îți poate afecta hidratarea pielii mai mult decât ți-ai imagina. Din cauza frigului, pielea arată obosită, palidă, mai uscată. În acest caz se recomandă folosirea unei creme hidratante care să asigure umiditatea pielii și să limiteze evaporarea. Ea poate conține uleiuri naturale și în general ingrediente naturale.

Pentru a nu avea pielea uscată iarna este bine să bei multă apă, cam 2-2,5 litri de apă pe zi, deoarece apa favorizează circulația sângelui. De obicei, iarna, dacă ești prea gros îmbrăcat poți transpira mult și asta duce la deshidratare. Se spune că este ușor să te deshidratezi iarna, din cauza vremii reci și a aerului uscat. În timpul sezonului rece poți pierde apă din corp mai ușor decât vara. Prin urmare, hidratarea organismului este importantă.

Trucul ca să rămâi bine hidratat și să ai pielea frumoasă este să bei cam 8-10 pahare de apă pe tot parcursul zilei. Începi dimineața, bei un pahar de apă după ce te trezești, înainte de micul dejun. Hidratarea este esențială pentru sănătatea organismului, dar și pentru frumusețea pielii.

Gheața favorizează căzăturile

Când este lapoviță și îngheață, drumurile și trotuarele devin alunecoase, pentru că se formează o pojghiță de gheață. Oamenii trebuie să fie atenți când ies din casă, să aibă încălțăminte cu talpă din cauciuc, să evite căderea. În general, persoanele în vârstă au un risc mare de a cădea pe gheață, deci ele trebuie să fie foarte atente.

La persoanele în vârstă, căzăturile pot duce la fracturi pentru că ele pot suferi și de osteoporoză, au oasele mai fragile. O cădere poate duce și la alte probleme grave de sănătate, la leziuni la corp, mâini și picioare. Unii oameni pot suferi și lovituri la cap, care sunt foarte periculoase.

Pentru a evita căzăturile pe gheață este recomandat:

  • Să eviți zonele cu gheață
  • Să mergi încet, cu atenție
  • Să ai încălțăminte adecvată, anti-alunecare.

Iarna, soarele apune mai devreme, ceea ce face dificilă observarea zonelor înghețate, de aceea trebuie de evitat drumurile întunecate. În zonele cu ninsoare abundentă trebuie luate măsuri suplimentare, precum folosirea de sare și nisip pentru a combate gheața și poleiul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.