Iarna este anotimpul în care dieta se schimbă, oamenii aleg să consume măncăruri mai gustoase, bogate în carne și grăsimi, iar asta îi face să se îngrașe. Ei consumă mai puține verdețuri, fructe și legume, în dieta lor predomină alimentele mai sățioase, mai bogate în grăsimi, precum carnea și preparatele din carne. Se pare că acest anotimp rece are o influență mare asupra oamenilor, îi face să-și schimbe obiceiurile alimentare.
Nutriționiștii descurajează consumul de alimente grase în lunile de iarnă. Ei sfătuiesc oamenii să nu exagereze cu alimentele bogate în calorii, zahăr, grăsimi animale saturate. Pentru menținerea unei greutăți sănătoase, nutriționiștii le recomandă o alimentație dietetică, cu legume, fructe, leguminoase, carne slabă (de pui, iepure și curcan), cereale integrale, nuci, pește, ciuperci, citrice, fructe de pădure.
De ce ne îngrășăm atât de ușor iarna? Cum ne afectează lumina scăzută a soarelui?
În special iarna, oamenii au obiceiul să mănânce în exces mai multe alimente grase și să depoziteze mai multe grăsimi. Din cauza frigului, oamenii gândesc să se îmbrace mai bine, să ia o băutură fierbinte și o mâncare caldă delicioasă, de obicei ceva cu multe calorii.
Iarna corpul are nevoie de mai multe calorii pe zi, spun oamenii de știință. Organismul are o tendință mai puternică de a menține și chiar de a crește grăsimea corporală, comparativ cu alte anotimpuri.
Iarna, zilele sunt mai scurte, iar cantitatea redusă a luminii soarelui poate afecta negativ sănătatea și starea de spirit a oamenilor. Deja se știe că mulți oameni ajung să sufere de anumite tulburări afective sezoniere, cum este depresia de iarnă care îi poate face să mănânce mai mult pe fondul stării emoționale negative. Lumina redusă a soarelui face creierul să producă mai puțină serotonină, iar lipsa acestui hormon îi face să aibă tulburări de dispoziție.
În lunile de iarnă, oamenii au și tulburări homonale din cauza luminii reduse a soarelui. Oamenii de știință spun că în organismul uman apar mai mulți hormoni care produc somn. Asta face ca oamenii să fie somnolenți, să aibă acea senzație de oboseală, de lipsă de energie și de motivație. Ei nu mai au chef să facă mișcare sau să facă sport, însă au tendința de a mânca mai mult.
Lumina soarelui redusă poate influența și capacitatea organismului de a stoca grăsimile. Cercetătorii au descoperit că expunerea insuficientă la soare poate favoriza depozitarea grăsimilor și astfel se acumulează kg în plus.
Cum putem evita acumularea de kg în plus, iarna?
Pe măsură ce temperaturile scad, oamenii au un apetit mai mare pentru anumite alimente bogate în grăsimi, cu multe calorii. Asta duce la creșterea în greutate, la acumularea a cel puțin 2 kg de grăsime la oamenii normali. Unii se îngrasă în lunile de iarnă chiar și cu 10 kg.
Prin urmare, iarna oamenii ar trebui să fie atenți la ce alimente consumă, deoarece acest impuls subconștient de a mânca în exces îi poate face să ajungă la obezitate.
Dacă vrei să previi obezitatea iarna, sunt indicate urmăltoarele sfaturi:
- Alege băuturi calde și mâncăruri consistente care sunt bogate în proteine și fibre care oferă acea stare de sațietate
- Consumă mai ales cereale integrale, carne slabă, pește, ouă, iaurt, kefir, fasole, nuci, linte, semințe, avocado, varză murată, fructe
- Prepartă ciorbe mai dietetice din legume, carne de pui și carne de curcan, eliminând pielița și grăsimile
- Redu consumul de alcool și de zahăr
- Evită dulciurile, chipsurile, produse procesate, conservele, produsele de tip fast-food
- Înlocuiește băuturile calde ce au ciocolată și sunt bogate în calorii cu ceaiuri din plante medicinale și mirodenii (ghimbir, cardamom, scorțișoară)
- Mergi pe jos zilnic cel puțin o oră, fă mai multe exerciții fizice
- Folosește îmbrăcăminte mai călduroasă care este potrivită pentru anotimpul rece, pentru a face mai multă mișcare în aer liber.
Ce alimente încălzesc corpul și sunt indicate în sezonul rece pentru întreaga familie?
Alimentele cu efect de încălzire a corpului, recomandate în sezonul de iarnă sunt:
- Ceaiul de ghimbir are efect bun asupra organismului, îmbunătățește circulația sângelui, stimulează metabolismul, încălzește corpul și previne răceala
- Fulgii de ovăz sunt o sursă de fibre, ajută la menținerea greutății corporale sub control și a sănătății colonului
- Ficatul este indicat în dietă iarna deoarece are vitamine A și B, acid folic, fier și alte minerale; ficatul are puține calorii și este sărac în colesterol și grăsimi
- Ciocolata neagră cu un conținut de 75% cacao este o sursă bogată de antioxidanți, îmbunătățește sănătatea organismului și oferă o stare de dispoziție mai bună
- Ciupercile Shiitake au puține calorii și sunt bogate în vitamine B, acid folic, zinc, seleniu, fibre, potasiu; aceste ciuperci cresc imunitatea organismului
- Kefirul din lapte fermentat are vitamine A, B1, B2, acid folic, magneziu și calciu, îmbunătățește digestia și ajută la regenerarea mușchilor și a oaselor
- Carnea de iepure deoarece are puține calorii, deci este recomandată oamenilor care vor să slăbească; carnea de iepure are proteine, minerale, mai ales fier
- Mierea are antioxidanți, minerale, vitamine, ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului, ceea ce este foarte important în lunile de iarnă.
Alte alimente recomandate iarna sunt: nucile, fructele de pădure, varza murată, peștele (sardinele, somonul, macroul), dovleacul, avocado, curmalele.