Oboseala iarna arată că organismul are un deficit de nutrienți. Pe măsură ce temperaturile scad, apar noi simptome în diferite părți ale corpului, care arată că imunitatea este scăzută. Chiar dacă alimentația în sezonul cald a fost echilibrată, există posibilitatea ca în sezonul rece să ai anumite deficiențe nutriționale, pentru că din cauza frigului consumul de energie crește, iar organismul va obosi mai repede.
Se spune că acest consum de energie este cu 10% mai mare acum iarna decât vara, iar asta ar putea duce la deficiențe nutriționale dacă nu se ține cont de aportul de nutrienți. Simptomele ar putea fi: aspect uscat al pielii, apariția aftelor, oboseală, căderea părului, rănile se vindecă mai greu.
Pentru creșterea rezistenței organismului este indicată o alimentație cât mai echilibrată, care să acopere deficitul de nutrienți din corp, din timpul iernii. Pentru asta oamenii ar trebui să consume mai multe fructe, legume, proteine, carbohidrați, iar în plus să ia și suplimente de nutrienți, în special de vitamine și minerale.
Cei mai importanți nutrienți iarna
Dacă te simți mai obosit iarna deși mănânci la fel, asta se datorează faptului că ai un deficit de nutrienți în organism. Aceștia pot fi: proteine, vitamine, minerale, grăsimi, carbohidrați.
Potrivit cercetătorilor, deficitul de vitamine și minerale poate afecta negativ funcționarea normală a metabolismului.
Acidul folic este important pentru organism
Acidul folic are multe beneficii pentru sănătatea corpului și anume:
- Are rol în proliferarea celulară, este o componentă a globulelor roșii
- Are efect bun asupra vaselor de sânge
- Scade riscul de hipertensiune arterială și de aterioscleroză
- Reduce riscul de apariție al multor boli
- Este recomandat femeilor care doresc să rămână însărcinate.
El este de tip poliglutamat (se găsește în alimente) și de tip monoglutamat (apare în suplimente de acid folic). Poliglutamatul se transformă în monoglutamat în organism.
Având în vedere faptul că acidul folic tinde să scadă prin procesul de gătire al alimentelor, sunt recomandate suplimentele de acid folic, astfel se obțin beneficiile oferite de acesta.
Proteinele oferă energie iarna
Una din cele mai mari surse de energie sunt proteinele, apoi urmează carbohidrații și grăsimile. Proteinele sunt importante pentru mușchi, piele, celule. Ele combat aspectul de piele uscată, iar alături de fibre pot îmbunătăți elasticitatea și fermitatea pielii.
Iarna, proteinele trebuie introduse în dietă, ele ajută la producerea de colagen și la menținerea sănătății pielii. Proteinele vegetale se găsesc în legume și fasole. Cele animale apar în carne și fructe de mare. Pentru a nu ajunge la obezitate, trebuie să existe un echilibru între proteinele animale și proteinele vegetale. Cele animale au un echilibru bun de aminoacizi esențiali, despre care se spune că se absorb rapid în organism, însă consumul mare de astfel de proteine poate duce la creșterea în greutate și la obezitate.
În plus, proteinele animale ajută în creșterea organismului, a mușchilor, deci pot crește și tumorile, prin urmare apare un risc mai mare de cancer. Dacă se consumă proteine vegetale se curăță vasele de sânge, se menține sănătatea și scade riscul de cancer.
Vitamina B6 susține metabolismul proteinelor
Despre vitamina B6 se spune că este importantă pentru metabolismul energetic, ajută la descompunerea proteinelor, crește imunitatea, rezistența pielii, este esențială pentru sinteza hemoglobinei din globulele roșii din sânge.
Prin aportul de vitamina B6 se previne uscarea tenului, se menține sub control secreția de sebum, se îmbunătățește sănătatea pielii; ea ajută în metabolismul lipidelor, proteinelor și carbohidraților.
Vitamina B6 se găsește în alimente precum: pește, somon, stavrid, carne de porc, carne de vită, semințe de floarea-soarelui, arahide.
Magneziul menține sănătatea inimii
Magneziul este indicat iarna deoarece el ajută la refacerea mușchilor și a vaselor de sânge, care au o anumită rigiditate din cauza frigului. Magneziul este bun pentru inimă, ajută mușchiul inimii, susține sănătatea cardiovasculară.
Vitamina B2 are rol în metabolismul lipidelor
Această vitamină ajută la regenerarea părului, unghiilor, pielii. Dacă apare un deficit de vitamina B2 în corp, atunci crește riscul de probleme ale pielii, stomatită. La oamenii cu obezitate, sau care au o alimentație bogată în grăsimi, acest deficit de vitamina B2 este mai mare.
Această vitamină se găsește în pește, carne, ficat, migdale.
Vitamina D
Această vitamină reglează serotonina și are efect benefic asupra sistemului nervos. Vitamina D se recomandă în anotimpul de iarnă, astfel se reglează funcția sistemului nervos. Oamenii de știință consideră că deficitul de vitamina D duce la depresie, anxietate, o sănătate mintală precară.
Surse de vitamina D sunt: carne de pui, pește, lapte.
Fierul tinde să lipsească din organism iarna
Femeile în special au un deficit de fier iarna și sunt mai obosite. Ele ar trebui să consume ficat care este o sursă de fier și să ia suplimente de fier. Alte alimente bogate în fier sunt gălbenușul de ou, scoicile, cacao, matcha.