Kiwi este un fruct cu o mare valoare nutrițională, are multe oligoelemente și vitamina C de cea mai bună calitate. Gustul acestui fruct este delicios și preferat de copii și adulți. Kiwi are de 2 ori mai multă vitamina C decât portocalele și efectele sale se extind până la creșterea imunității organismului și chiar are capacitatea de a preveni cancerul.
Navigare rapidă în articol:
1. De la ce vârstă poți da kiwi la copil
Kiwi se poate da la copii după introducerea cerealelor și legumelor în alimentația lor. Acest fruct este bun pentru copii, oferă beneficii organismului în creștere.
Kiwi este un fruct bogat în vitamine și minerale, are beta-caroten, fibre, retinol și altele.
Potrivit medicilor pediatri, kiwi este un fruct care poate cauza alergii la unii copii, deci trebuie atenție din acest punct de vedere. Dacă nu există acest risc de alergie, atunci kiwi se poate introduce în alimentația bebelușilor care au peste 6-12 luni.
La un copil cu vârsta de 1-2 ani trebuie de observat modul cum tractul său digestiv tolerează alimentele crude. Volumul de fructe și legume se crește treptat, aceste alimente se consumă sub formă de suc ori rase pe răzătoare. Copilul poate mânca morcovi, broccoli, conopidă, sfeclă roșie, dovleac, roșii și altele.
Copiii cu vârsta de 3 ani pot consuma kiwi fără probleme, cam un fruct o dată pe săptămână, acesta se taie felii mici sau se face piure. Copiii care au deja 5 ani pot consuma kiwi mai des, de câteva ori pe săptămână.
2. Care sunt beneficiile consumului de kiwi
Prin consumul de kiwi se crește rezistența organismului la infecți și virusuri, se previne constipația, se normalizează digestia și se îmbunătățește funcția inimii.
Fructele kiwi conțin oligoelemente și sunt o sursă de nutriție perfectă. Ele au multă vitamina C și acid folic important pentru producerea de globule roșii, care ajută la transportul oxigenului spre celule.
Fructele kiwi sunt și o sursă de zahăr de bună calitate. Prin introducerea lor în alimentație se oferă următoarele beneficii organismului:
- se previne anemia
- se îmbunătățește rezistența organismului
- se protejează inima de diferite boli
- se reduce colesterolul din sânge, se reduce riscul de boli cardiace și infarct
- prin aportul de luteină se previne dezvoltarea degenerescenței maculare
- se oferă fibre organismului ceea ce scade riscul de diabet, de constipație, hemoroizi și anumite tipuri de cancer.
Consumul de kiwi este indicat în anumite probleme de sănătate precum:
- balonare, dureri abdominale, infecții
- diaree, spasme intestinale, constipație
- oboseală, reflux acid, gastrită, bâzâit în urechi
- senzație de înțepături, inflamarea încheieturilor și altele.
3. Rețete din kiwi
Când se cumpără kiwi, acest fruct trebuie să fie destul de dens la atingere. Dacă este moale, atunci el este foarte bine copt. Dacă este mai dur, atunci este probabil necopt.
Kiwi și iaurt natural
Acest desert este simplu de făcut și se poate consuma mai ales vara pentru că are un efect răcoritor. Se poate servi la micul dejun în amestec cu fulgi de ovăz.
Desertul este realizat din 4-5 kiwi, 400 g de iaurt natural și puțină miere de albine.
Se curăță fructele kiwi, se taie bucăți, se adaugă iaurtul și 2 linguri de miere și se dă la blender până se obține un amestec cât mai omogen. Fructele kiwi trebuie să fie bine coapte și suculente. Iaurtul va completa foarte bine gustul acestui desert, iar mierea va fi un îndulcitor natural și sănătos. Se poate folosi miere polifloră, miere de salcâm, sau miere de tei.
Băutura din kiwi, miere și iaurt se bea imediat, nu se lasă de pe o zi pe alta, pentru că după un timp gustul ei poate deveni amar.
Dulceață de kiwi
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg kiwi, 500 g zahăr, zeamă de la o lămâie, un plic de gelfix.
Se prepară astfel:
- se curăță kiwi de coajă, se taie cubulețe
- se pun fructele în oală și se adaugă zahărul și plicul de gelfix
- se adaugă și zeama de lămâie
- se fierbe până se obține consistența ca la o dulceață
- se pune în borcan și se închide ermetic cu un capac.
Dulceața de kiwi se poate folosi la diferite prăjituri și clătite.