Părinți și copiiDe ce te dor dinții de la frig, iarna? De ce îți...

De ce te dor dinții de la frig, iarna? De ce îți clănțăne dinții-n gură, de frig?

Uneori iarna, la contactul cu frigul, apare acea mișcare rapidă a dinților, care este denumită clănțănit. Asta se întâmplă din cauza frigului, pentru că mușchii se contractă și se relaxează rapid, datorită mecanismului de termoreglare a organismului.

În sezonul rece, mulți oameni apelează la stomatolog, pentru că dinții dor mai ales iarna. De ce se întâmplă asta și ce metode de tratament există?

Navigare rapidă în articol:

  1. Durere de dinți la rece, iarna
  2. Durere de dinți, tratament

1. Durere de dinți la rece, iarna

Dacă temperatura scade mult afară, iarna, oamenii devin mai vulnerabili la răceli și boli, mai ales pentru că le scade și imunitatea organismului. Terminațiile nervoase răspund imediat la schimbările bruște de temperatură. Unii oameni la ger au o sensibilitate dentară și chiar o durere de dinți insuportabilă, alții simt și o durere înțepătoare de urechi, mai ales dacă nu-și protejează capul de frig.

Durere de dinți din față sau la măsele poate să apară de la frig, mai ales dacă există și anumite boli infecțioase care afectează și cavitatea bucală.

Creșterea sensibilității dinților se datorează și expunerii la ger, unii oameni au tendința de a strânge din dinți și de a-și eroda astfel fără să vrea smalțul. Frigul poate agrava anumite boli, cum este și parodontita, sinuzita, focarele infecțioase cronice și în plus poate scădea și imunitatea corpului.

Uneori sensibilitatea de dinți este declanșată de factori precum:

  • Consumul de alimente bogate în zahăr și acizi
  • Abuzul de pastă de dinți
  • Periatul excesiv cu o periuță de dinți neadecvată, care este prea tare.

Dacă apare o durere de dinți de la frig și aceasta nu dispare nici în casă, la căldură, este posibil să fie ceva mai serios decât acel motiv – ce constă în schimbările de temperatură.

2. Durere de dinți, tratament

Iarna este bine să respiri pe nas și să nu strângi din dinți. Alte sfaturi pentru a preveni durerea de dinți la frig sunt:

  • Urmează o dietă sănătoasă care crește imunitatea organismului, care să conțină fructe legume, carne, pește, dar și fructe de mare bogate în fosfor; alege și surse naturale de calciu și vitamina D cum sunt produsele lactate
  • Consumă cereale (ovăz, porumb, orez, orz, grâu) care au nutrienți importanți pentru dantură, cum este fosforul
  • Evită băuturile și alimentele bogate în zahăr
  • Nu abuza de băuturi fierbinți pe vreme rece, îndulcite cu zahăr
  • Evită anumite alimente înainte de a ieși din casă, cum sunt citricele (portocale, grapefruit, lămâi, kiwi) pentru că acestea pot agrava sensibilitatea dinților la frig.

Alte sfaturi utile pentru a preveni durerea de dinți la frig

Anumite paste de dinți cu efect de albire pot crește sensibilitatea smalțului dinților și de aceea trebuie evitate. De asemenea, nu este bine să ai o periuță de dinți tare pentru că aceasta poate provoca o senziție neplăcută gingiilor.

Alege o pastă de dinți cu ingrediente naturale și care să aibă și calciu. Unele paste de dinți au și antioxidanți, uleiuri esențiale, care au efect benefic asupra danturii și pot întări eficient gingiile.

Medicii spun că există o legătură între deficitul de antioxidanți și patogeneza bolilor parodontale. Apariția și dezvoltarea inflamației în țesuturile parodontale are legătură și cu sistemul de apărare antioxidantă. Pentru a restabili echilibrul în sistemul de oxidare a radicalilor liberi este necesar aportul de antioxidanți, prin alimente și prin pasta de dinți care îi conține.

Unele paste de dinți pot avea extract de ace de brad, extract de pătlagină cu proprietăți antibacteriene, care reduc inflamațiile în țesuturile parodontale. În plus, astfel de produse au și un gust plăcut și oferă o respirație proaspătă.

În cazuri grave de boli parodontale, este recomandat un control la medicul stomatolog pentru a preveni formarea plăcii și a stopa inflamația gingiilor.

Evită cafeaua fierbinte iarna!

Cafeaua poate afecta smalțul dinților, îi poate schimba culoarea. Este posibil să apară pete pe dinți sau dantura să nu mai fie albă. Primele pete întunecate ar trebui să fie un semnal de alarmă că rețeaua cristalină este puțin deteriorată.

Uneori petele pe dinți arată și o demineralizare a dinților, mai ales dacă acestea devin mai adânci și întunecate.

Apariția petelor pe dinți este legată și de carii, de boli imunitare sau de scăderea imunității organismului. Petele apar pe dinți și din cauza fluorozei, a hipoplaziei și a traumatismelor smalțului. În anumite cazuri – cum este fluoroza – tratamentele de albire a dinților nu dau rezultatele dorite, iar în plus sunt necesare și tratamente de remineralizare.

Evită să bei băuturi fierbinți iarna, cum este cafeaua, pentru ca să previi fisurile dentare!

Uneori de la frig, iarna, sunt declanșate și abcese dentare. Acestea însă apar din cauza unor inflamații purulente, a unor boli virale, boli cronice ale tractului gastro-intestinal, a toxicozei sau a deficitului de vitamina D.

Masajul gingiilor

Prin masaj pe gingii ușor acasă, cu degetele sau cu periuța de dinți, se îmbunătățește circulația sângelui și se obțin și alte avantaje:

  • Se oferă o senzație de bine cavității bucale
  • Dinții devin mai sănătoși și mai strălucitori
  • Se calmează gingiile
  • Se îndepărtează resturile alimentare
  • Se previn bolile parodontale.

În caz de parodontită, masajul gingiilor trebuie să fie delicat și realizat cu degetele. Medicii stomatologi recomandă și masajul cu degetele cu puțin ulei de măsline.

Întotdeauna înainte de masaj se clătește gura cu apă călduță și se spală mâinile. Durata de masaj este cam de 6-7 minute. După masaj este bine să se clătească gura cu apă în amestec cu 8 picături de ulei de măsline.

Evită stresul iarna pentru a preveni sensibilitatea dentară! Ai grijă de igiena orală! Stresul este cauzat de expunerea la temperaturi scăzute mult timp, sau de consumul de alimente fierbinți.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.