Măceșele sunt folosite în scop terapeutic, în medicina populară, încă din cele mai vechi timpuri. Fructele conțin antioxidanți, substanțe flavonoide, riboflavină, acid folic, tiamină, vitamina K, acizi organici, fier, magneziu, potasiu, mangan, zinc, fosfor, calciu, cupru, taninuri. Ele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele.
Află în acest articol care sunt cele mai bune rețete cu măceșe pentru imunitate.
Navigare rapidă în articol:
- Ceai de măceșe
- Tinctură de măceșe
- Dulceață de măceșe
- Tinctură din măceșe și păducel
- Decoct de măceșe
- Ulei de măceșe
1. Ceai de măceșe
Acest ceai este ușor de realizat acasă și are numeroase aplicații terapeutice. El este folosit frecvent în medicina populară pentru că:
- Reduce inflamația, are polifenoli și galactolipide cu efect antiinflamator
- Calmează durerea articulară cauzată de artrita reumatoidă și de osteoartrită
- Elimină stresul, crește imunitatea organismului
- Reduce nivelul de zahăr din sânge
- Ajută la scăderea în greutate, stimulează digestia
- Scade tensiunea arterială
- Reduce stările de depresie și anxietate
- Încetinește procesul de degenerare celulară și îmbătrânirea prematură a organismului
- Stimulează producția de globule roșii și limfocite din sânge
- Ajută în combaterea infecțiilor din corp, scade riscul de gripă și răceală.
Ceaiul de măceșe este recomandat în cazuri de artrită, obezitate, diabet, tulburări renale, hiperlipidemie, reumatism, gută, calculi biliari, răceală, cancer și alte boli.
Ceai de măceșe, preparare:
- Se adaugă 2 linguri de măceșe uscate la 250 ml apă clocotită; acestea se pot folosi întregi sau zdrobite
- Se lasă la infuzat 5-10 minute
- Se strecoară și se bea.
2. Tinctură de măceșe
Această tinctură conține minerale și vitamine și are numeroase beneficii pentru organism și anume:
- Ajută în combaterea anemiei
- Stimulează imunitatea organismului
- Reduce inflamația din corp
- Crește rezistența corpului la infecții cu bacterii și virusuri
- Îmbunătățește circulația sângelui și funcționarea tractului gastro-intestinal
- Normalizează tensiunea arterială, îmbunătățește funcția inimii
- Are efect bun asupra sistemului nervos și respirator.
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g măceșe, 500 ml alcool de 96 grade. Nu se folosește țuică sau pălincă. Se poate folosi vodkă de 40 grade în loc de alcool din cereale.
Mod de realizare:
- Se spală măceșele, se curăță de semințe
- Pulpa de la măceșe se pune într-un borcan
- Se toarnă alcoolul deasupra și se păstrează într-un loc întunecat, la răcoare, timp de 30 de zile
- După această perioadă de timp se strecoară tinctura și se ține la frigider.
3. Dulceață de măceșe
Dulceața de măceșe menține sănătatea organismului. Ea se realizează destul de ușor acasă.
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de măceșe, 1 kg de zahăr, 500 ml apă.
Mod de realizare:
- Se spală măceșele, se curăță de codițe și de semințe
- Pentru a îndepărta semințele, măceșele se pot fierbe
- Se pun măceșele într-o oală, se adaugă apa și se fierb până devin moi
- Apoi se scurg de apă, se pun într-o sită deasă, se zdrobesc cu o furculiță, astfel se separă pulpa fructelor de semințe
- Se pune pasta de măceșe într-o oală, se adaugă zahărul și se fierbe
- Când se obține consistența dorită, dulceața se pune în borcane sterilizate, care apoi se închid fiecare cu un capac
- Se depozitează în cămară, într-un loc răcoros.
4. Tinctură din măceșe și păducel
Această tinctură oferă multe avantaje și anume:
- Îmbunătățește sănătatea sistemului circulator
- Stimulează imunitatea organismului
- Scade riscul de boli de inimă
- Scade nivelul de trigliceride și colesterol rău (LDL) din sânge
- Previne îmbătrânirea prematură a pielii.
Se folosesc următoarele ingrediente: 100 g măceșe, 200 g păducel, 1l alcool de 96 grade. Nu se folosește țuică sau pălincă. Se poate folosi vodkă de 40 grade în loc de alcool din cereale.
Mod de realizare:
- Se spală măceșele, se curăță de semințe
- Se spală boabele de păducel și se elimină sâmburii
- Se pun fructele într-un borcan
- Se toarnă alcoolul deasupra, se închide cu un capac și se păstrează într-un loc întunecat, timp de 30 de zile
- După această perioadă de timp se strecoară tinctura și se ține la frigider.
5. Decoct de măceșe
Acest decoct stimulează imunitatea organismului și are proprietăți asemănătoare ceaiul de măceșe.
Se realizează astfel:
- Se adaugă 30 grame de măceșe la 1 l de apă clocotită
- Fructele se folosesc uscate și mărunțite
- Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute
- Se strecoară și se bea în cantități reduse, pe parcursul zile.
Aceste preparate prezentate mai sus au foarte multe beneficii pentru sănătate și sunt ușor de realizat acasă. Ele ajută în prevenirea răcelilor de sezon și a gripei, deci pot fi utilizate în anotimpul de toamnă-iarnă.
6. Ulei de măceșe
Acest ulei are proprietăți deosebite și este foarte apreciat în medicina populară. Are efect antiinflamator și antiseptic. Este recomandat pentru piele și păr. Se poate folosi în măști cosmetice alături de alte ingrediente.
Pentru a obține uleiul de măceșe acasă se procedează astfel:
- Se folosesc 300 g de măceșe, 600 ml ulei de măsline și 5 picături de ulei de lavandă
- Se zdrobesc măceșele uscate, se pun într-un borcan
- Se adaugă uleiul de măsline și 5 picături de ulei esențial de lavandă
- Se închide brocanul cu un capac și fierbe în beau marin timp de 5 ore, la foc mic
- Se strecoară uleiul prin tifon și se obține uleiul de măceșe
- Se păstrează într-un recipient din sticlă – un borcan cu capac
- Se sterilizează borcanul în apă la foc mic.
Vezi aici un video despre această rețetă pentru ulei de măceșe: