Rețete de cătină pentru creșterea imunității organismului

0
65

Cătina este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Din boabele de cătină se fac diferite preparate cu proprietăți vindecătoare pentru sănătate. Cătina este recomandată în caz de anemie și în perioada de convalescență, ajută la consolidarea imunității organismului, în prevenirea gripei și răcelii. Care sunt cele mai simple rețete de cătină pentru imunitate, care pot fi realizate ușor acasă?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cătina – beneficii pentru sănătatea organismului
  2. Rețete de cătină – Sirop de cătină
  3. Sirop de cătină cu ghimbir și miere
  4. Cătină cu miere
  5. Ulei de cătină – beneficii

1. Cătina – beneficii pentru sănătatea organismului

Despre fructele de cătină se spune că sunt un adevărat “ginseng românesc“. Ele au gustul acrișor, puțin astringent și sunt bogate în flavonoizi, betacaroten, uleiuri complexe, aminoacizi, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, fier) și numeroase vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K, P, F). Boabele de cătină au un conțiut mediu de proteine polifenoli, alcaloizi, acizi grași, serotonină.

Cătina este bogată în nutrienți:

  • Are de 10 ori mai multă vitamina C decât lămâia
  • Conține de 2 ori mai multă vitamina C decât măceșul
  • Are de 3 ori mai multă vitamina E decât germenii de grâu
  • Conține de 3 ori mai multă vitamina A decât morcovii
  • Are de 4 ori mai multe enzime decât ginsengul, care protejează împotriva atacului nociv al radicalilor liberi.

Cătina protejează sistemul nervos central al omului de toxine și radioactivitate.

2. Rețete de cătină – Sirop de cătină

Acest sirop este foarte bun pentru sănătatea organismului, dar mai ales ajută în tratamentul oboselii, anxietății, depresiei, stărilor de letargie, asteniei. Acest sirop este bogat în minerale și vitamine și menține un nivel bun de serotonină.

Pentru siropul de cătină se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg boabe de cătină, 1 kg zahăr, 2 l apă, un baton vanilie, 2 plicuri de zahăr vanilat.

Se prepară astfel:

  • Se curăță fructele de cătină de insecte, frunze și impurități
  • Se spală bine cu apă și se lasă la scurs
  • Se pun la fiert în apă timp de 6 minute, astfel încât fructele să se înmoaie un pic
  • Prin fierbere boabele de cătină se deschid puțin la culoare
  • După ce au fiert, se lasă la răcit și apoi se dau prin blender
  • Apoi se pun la scurs într-o sită deasă, astfel încât să separăm semințele
  • Cătina strecurată se pune la fiert împreună cu zahărul și vanilia, timp de 8 minute, la foc mic
  • Siropul obținut este portocaliu și poate fi pus în sticle sterilizate, care apoi se închid ermetic cu capac
  • Siropul se bea în combinație cu apă minerală sau apă plată.

3. Sirop de cătină cu ghimbir și miere

Aces sirop este perfect pentru iarnă, deoarece el previne îmbolnăvirea și infecțiile virale. Este bogat în minerale și vitamine, crește rezistența organismului în anotimpul rece.

Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g boabe de cătină, 500 g miere, o rădăcină de ghimbir.

Mod de realizare:

  • Se curăță fructele de cătină de țepi, frunze și alte impurități
  • Se spală cu apă și se pun la scurs
  • Se curăță rădăcina de ghimbir și se dă pe răzătoare
  • Se umple un borcan cu boabe de cătină pe jumătate
  • Se adaugă ghimbirul și se amestecă
  • Apoi se adaugă miere și se închide ermetic cu un capac
  • Se păstrează borcanul la frigider sau într-un loc răcoros, în cămară.
Citește și:  Prăjitura foi cu bulion și budincă de vanilie - rețetă de post

4. Cătină cu miere

Acesta este cel mai simplu mod de conservare al fructelor de cătină. Ele se amestecă cu miere și se păstrează în borcan.

Cătina cu miere are numeroase beneficii și anume:

  • Are efect vindecător, crește imunitatea
  • Are proprietăți antiseptice, combate ciupercile, bacteriile și virusurile
  • Stimulează regenerarea țesuturilor, deci are efect de întinerire
  • Reduce nivelul de colesterol din sânge
  • Curăță organismul de toxine, radiații și impurități.

Mod de realizare:

  • Se curăță fructele de cătină de țepi, frunze și alte impurități
  • Se spală cu apă și se pun la scurs
  • Se umple un borcan cu boabe de cătină pe jumătate (dacă se dorește, acestea în prealabil se dau la blender și eventual se strecoară pentru a elimina semințele)
  • Se adaugă miere, se amestecă și se închide ermetic cu un capac
  • Indicat este ca borcanul să aibă cât mai puțin aer.

Alte recomandări

Cătina ar trebui vândută în cel mult 5 zile de la recoltare. Astfel boabele sunt proaspete și bogate în nutrienți. Cătina nu se ține la soare, ea trebuie așezată la umbră, într-un loc răcoros, sau ținută la frigider.

Cătina se folosește în diferite preparate: ceai, sirop, suc, infuzie, gem, marmeladă, cocktail, vin, bere, dulceață, compot, conserve, amestec cu alte fructe și plante medicinale (cum este menta). Se păstrează foarte bine și congelată.

Vezi aici un video despre cătină cu miere:

5. Ulei de cătină – beneficii

Acest ulei natural este extras din cătină, presat la rece și are numeroase beneficii și anume:

  • Încetinește îmbătrânirea pielii
  • Crește imunitatea
  • Are vitamine A, C și E care ajută la regenerarea pielii
  • Are efect antirid și este potrivit pentru toate tipurile de ten, chiar și pentru cel sensibil
  • Protejează organismul de infecții
  • Are substanțe anticancerigene, reduce efectele cauzate de chimioterapie
  • Vindecă pielea de arsurile solare, răni, dermatită, acnee, herpes și altele
  • Este recomandat în cazuri de urticarie, diaree, infecții gastrointestinale, infecții dermice, astenii, afecțiuni circulatorii, etc.

Și semințele de cătină au ulei în procent de 10%. Uleiul din semințe de cătină oferă multe beneficii ca și uleiul din boabe de cătină (din pulpă, care are acizi grași importanți). Despre uleiul din semințe de cătină se spune că are acid linoleic, acid linolenic. În uleiul din pulpa fructelor se găsește acid palmitoleic, dar și tocoferoli, steroli vegetali, tocotrienoli și carotenoide.

Cercetătorii spun că uleiurile din semințe și pulpă de cătină au acizi grași benefici, multe vitamine, antioxidanți naturali și steroli vegetali cu acțiune benefică asupra mucoaselor organismului.

Aceste uleiuri ajută la regenerarea pielii, îmbunătățesc imunitatea organismului și mențin sănătatea. Ele sunt indicate în tratamentul ulcerului gastric și duodenal. De asemenea, ele ajută al regenerarea celulelor tisulare, ameliorează stomatita ulcerativă, combat uscăciunea gurii.

Vezi aici un video despre un preparat ce poate fi realizat acasă – ulei de măsline cu boabe de cătină:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.