Relații de familieÎngrijirea fizică, emoțională și mintală a mamelor – Cât de importantă este?

Îngrijirea fizică, emoțională și mintală a mamelor – Cât de importantă este?

Majoritatea mamelor sunt în mod constant responsabile pentru copiii și casa lor. Multe dintre ele au ajutor de la bărbați, pentru că-și împart cu ei responsabilitățile familiei. Totuși, statisticile arată că aproximativ 90% dintre femei au recunoscut că se simt responsabile pentru creșterea copiilor și organizarea casei. De ce este important ca mamele să aibă mai multă grijă de ele?

Navigare rapidă în articol:

  1. Îngrijirea fizică, emoțională și mintală a mamelor
  2. Împărțirea treburilor familiei

1. Îngrijirea fizică, emoțională și mintală a mamelor

Mamele trebuie să aibă mai multă grijă de ele, dacă vor ca să fie mai sănătoase, mai calme și odihnite, iar copiii lor să fie mai bine. În ziua de azi, este adevărat că bărbații sunt și ei implicați în treburile familiei, însă un lucru este cert – tot femeile fac mai multe activități acasă și continuă să conducă gospodăria.

Femeile care se ocupă în mod frecvent de gospodărie și au și un job stresant, ajung să se simtă copleșite de rolul de mame, deoarece ele sunt mereu epuizate. Le lipsește un program normal de odihnă, dorm mai puțin și asta poate avea consecințe și asupra sănătății lor mintale. Nu mai este o noutate că ele își pierd rapid răbdarea și se enervează mai ușor. Ele simt un gol în viața lor, zi de zi, iar asta se traduce printr-o stare permanentă de nefericire.

Îngrijirea mamelor este importantă

A fi mamă este o vocație. A avea grijă de alții – de copii și de soț – este un lucru nobil, însă contează și îngrijirea de sine. Cercetătorii spun asta, deoarece ei vor să le confirme de fapt mamelor că este foarte important să pună pe primul loc sănătatea, respectiv îngrijirea fizică, emoțională și mintală.

Dacă o mamă nu are grijă de sănătatea ei, atunci nu va avea resursele necesare pentru a-i sprijini pe alții, cum sunt cei din familie. Bunăstarea personală ajută enorm, mai ales în a face față cu brio provocărilor de zi cu zi. O mamă care are grijă de bunăstarea ei, se va simți mai sănătoasă, mai puternică și mai încrezătoare și va fi capabilă să aibă grijă de copiii ei, de familia ei, mult mai bine.

Mama este un exemplu pentru copiii ei. Dacă ea demonstrează că este capabilă să se iubească și pe sine, să se îngrijească și de ea, cu siguranță va fi un model de inspirație pentru copiii și familia ei.

Multe mame sunt constant stresate, supărate, îngrijorate și epuizate, pentru că trebuie să facă față unor responsabilități complexe și acasă (muncă, copii) și la job. Ele ar trebui să găsească un echiibru între resursele lor fizice, psihice și emoționale și volumul de muncă, să aibă mai multă grijă de ele.

În general, responsabilitățile unei mame cresc atunci când ea are și alte probleme, cum ar fi: mai mulți copii de îngrijit, se confruntă cu o boală, are probleme financiare sau de familie, are un copil cu nevoi speciale, este nevoită să aibă un job mai greu pentru a câștiga mai mulți bani.

Modalități de îngrijire

Dacă o femeie are un soț iubitor, dispus că împartă responsabilitățile casei cu ea, să o ajute la treburile gospodăriei și să se implice și în creșterea și îngrijirea copiilor, atunci ea va avea timp și pentru bunăstarea personală.

O mamă trebuie să aibă și capacitatea de a înțelege că trebuie să-și facă timp pentru ea, să se prețuiască mai mult, să ceară ajutor celor din familie când treburile pe care le are de făcut devin copleșitoare, să aibă curaj să spună și NU, să nu aibă așteptări nerealiste de la cei din jur.

Prevenirea epuizării

Iată câteva sfaturi pentru mame pentru a se relaxa:

  • Pot face câte o plimbare scurtă, de jumătate de oră, în fiecare zi, într-un loc liniștit, cum ar fi într-un parc din apropierea casei
  • Ar fi bine să aplice anumite modalități de energizarea corpului, să ia suplimente de vitamine și minerale, să meargă la un SPA
  • Respectarea odihnei, cel puțin noaptea, să doarmă suficient pentru a avea mai multă energie a doua zi
  • Ar trebui să-și înțeleagă nevoile, să-și facă puțin timp petru a se simți bine, pentru a vorbi cu o prietenă, sau pentru a asculta muzică ori pentru a vedea un film
  • Stăpânirea unor tehnici de relaxare, care au efect bun asupra stării de spirit, fizice și psihice
  • Realizarea unui program de muncă și de odihnă astfel încât să nu se ajungă la epuizare
  • Organizarea unei vacanțe cu familia atunci când se ajunge la acea stare de epuizare și care ar putea declanșa depresie, boli cardiovasculare sau alte porbleme de sănătate.

Stresul, presiunea psihologică

Cercetătorii au dovedit prin studiile lor că îngrijirea familiei dăunănează sănătății mintale a femeilor. Se pare că această muncă în plus a femeilor, care este realizată zi de zi, le afectează acestora sănătatea. Este vorba despre un stres în plus și de o presiune psihologică constantă ce apar datorită îngrijirii copiilor, a casei și a soțului.

Experții spun că treburile din familie sunt obositoare și le pot face pe femei să fie mai puțin mulțumite de viață și chiar de relația lor de cuplu sau de căsătorie. Din cauza muncii în exces, continue, femeile sunt mai predispuse la stres și la boli declanșate pe fond de stări de nervi.

Treburile gospodăriei pot produce și depresie femeilor. Ele ajung să fie sătule de munca de acasă, iar asta a fost asociată cu tristețea, cu sentimentele de depresie.

2. Împărțirea treburilor familiei

În orice familie apar în general o serie de sarcini principale precum sunt cele legate de treburile gospodăriei, creșterea bunăstării copiilor și de luarea unor decizii financiare. Există familii care au probleme cu investițiile sau chiar cu datorii legate de achitarea unor credite la bănci.

Treburile familiei trebuie împărțite pentru că supraîncărcarea constantă cu diferite activități în viața de zi cu zi poate dăuna sănătății femeilor.

Deși deciziile financiare sunt responsabilități comune, există familii în care tot femeile iau decizii cu privire la bani, respectiv la optimizarea bugetului familiei, la îmbunătățirile ce se fac la domiciliu, la cumpărarea unei mașini, la plecarea într-o vacanță.

Când există susținere din partea soțului, o mamă se va simți mai bine, ea va avea resurse emoționale suplimentare și astfel va face față mai bine cerințelor și problemelor vieții. În acest fel, familia lor va fi mai fericită, iar femeia va avea suficient timp și pentru ea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.