Lună de lună, constați cum banii ajung cu greu pentru a acoperi atât cele necesare, cât și micile bucurii de care avem cu toții nevoie din când în când…
În mod firesc, te vei întreba ce poți face pentru a integra într-un buget limitat vacanțe, cheltuieli neprevăzute, micile cadouri oferite prietenilor, dar și cele mai mari, pentru o nuntă sau un botez, de exemplu.
Ai două soluții în acest caz: ori mărești bugetul, căutând noi surse de venit, ori scazi cheltuielile, planificând cu atenție bugetul lunar al familiei.
Ambele idei sunt benefice – cea mai la îndemână dintre ele rămâne însă optimizarea modului în care ne cheltuim banii, lună de lună.
Ai mai jos câteva idei simplu de pus în practică pentru a optimiza bugetul familiei tale, făcând loc pentru vacanțe și neprevăzut, pentru daruri mai mici sau mai mari pentru cei dragi, dar și pentru mici bucurii de care avem cu toții nevoie din când în când.
Alcătuiește un buget lunar, alături de familia ta
Nu poți optimiza ceea ce nu cunoști, nu-i așa? Multe familii constată că banii nu sunt suficienți pentru cheltuielile lunare, fără a ști însă care sunt acestea.
Ideal ar fi ca, lunar, să monitorizezi atât veniturile, cât și cheltuielile familiei, pentru a vedea zonele care necesită îmbunătățiri. Ce părere ai despre o mică ședință în familie, la începutul fiecărei luni, în care să analizați împreună ceea ce ați realizat, dar și ce puteți îmbunătăți din punct de vedere financiar?
O ședință la care pot participa și copiii, odată ce sunt suficient de mari pentru a înțelege noțiuni simple precum venitul, cheltuielile sau bugetul lunar.
Pentru alcătuirea bugetului, ai astăzi la dispoziție numeroase instrumente din care să îl alegi pe cel mai potrivit familiei tale: de la o simplă agendă în care să notezi cheltuielile până la un document Excel sau aplicațiile de mobil special create pentru a monitoriza bugetul familiei.
Dacă îți este greu să te oprești pentru a nota fiecare cheltuială, o soluție la îndemână este să folosești extrasul de cont al cardului tău de salariu sau de cumpărături.
Economisește un fond de rezervă, pentru a-l avea mereu la îndemână
De la o mică reparație în casă la răcelile copilului de peste iarnă sau o decizie de ultim moment de a lua o pauză și a merge într-un city break, cheltuielile neprevăzute sunt adesea motivul pentru care planurile noastre eșuează, iar bugetul este depășit în fiecare lună.
Dar nu trebuie să fie așa. Poți să păstrezi o mică rezervă destinată lor, pentru a nu-ți mai destabiliza bugetul de fiecare dată.
Cum strângi fondul de rezervă? Lună de lună, alocă-i o mică sumă și vei vedea cum acesta va crește. O altă variantă este să îl finanțezi atunci când beneficiezi de o sumă suplimentară – un bonus anual, de exemplu.
Fii atent ca, de fiecare dată când cheltuiești rezerva acumulată, să o realimentezi în următoarele luni – în acest mod vei avea la dispoziție un instrument util care te va ajuta să te descurci mult mai bine cu banii de la lună la lună: fondul de rezervă.
Folosește un card de cumpărături inteligent
Fondul de rezervă este o idee foarte bună pentru cheltuielile neprevăzute – o parte dintre ele însă pot fi realizate cu ajutorul unui card de cumpărături fără dobândă.
Da, acesta există și este foarte simplu de obținut și de utilizat. Mai mult, te va ajuta să economisești bani în timp ce îți păstrezi rezervele intacte!
De exemplu, prin cardul de credit ING Credit Card de la ING Bank poți face în acest moment cumpărături în 3 rate cu 0% dobândă oriunde în lume (cu excepția câtorva țări, pe care le poți descoperi direct pe site-ul ING) pentru sume ce depășesc 500 de lei și chiar până la 24 de rate cu 0% dobândă la partenerii băncii.
Sună foarte bine și suntem siguri că te gândești că totul trebuie să aibă niște costuri – dar în cazul de față sunt extrem de mici. Banca este foarte transparentă cu acestea: 35 de lei pentru emiterea cardului și tot 35 de lei pentru administrarea anuală. Dobânda este 0%, odată ce ai activat planul de rate prin SMS sau direct, din ING Home’Bank. Pe site-ul ING poți afla, de altfel, toate informațiile de care ai nevoie în legătură cu acest card.
Fii atent la cheltuielile mărunte, dar repetitive
Crezi că acel covrig mâncat în fiecare dimineață sau masa luată la prânz la restaurant necesită sume mici, care nu contează în economia unui buget lunar? Înseamnă că nu ai adunat banii pe care îi dai pe perioade mai lungi de timp în acest mod.
Dacă, de exemplu, masa de prânz te costă în medie 30 de lei pe zi, un calcul simplu ne arată că vei scoate din buzunar 600 de lei într-o lună și nu mai puțin de 6500 de lei într-un an pentru prânzul luat în grabă în oraș (nu am calculat aici o lună de vacanță).
Ajungem cu ușurință la 13.000 de lei pentru masa de prânz, dacă vorbim despre doi adulți! E mult, e puțin? Doar tu poți decide acest lucru, în funcție de propriile preferințe și priorități. E bine însă să iei în considerare faptul că toate aceste cheltuieli aparent mărunte se repetă și să iei măsuri atunci când consideri necesar.
Economisește lunar un procent din venituri: pentru cheltuielile mari, dar și pentru viitor
Așa cum aminteam mai sus, un card de cumpărături cu dobândă 0 ar putea fi o soluție excelentă pentru a economisi bani la unele dintre cumpărături. Vor exista însă cheltuieli pentru care nu îl vei putea folosi, iar pentru acestea poți avea un plan de economisire pe termen lung.
Economisirea lunară a unui procent din venituri va fi un obicei pentru care îți vei mulțumi în fiecare etapă a vieții! Vei putea utiliza acești bani pentru avansul la primul tău apartament sau pentru plata studiilor copiilor, pentru suplimentarea veniturilor la pensie sau pentru a-ți ajuta juniorul la început de viață… sau pentru orice cheltuială importantă va apărea pe parcurs.
Sperăm ca ideile noastre să îți fie de folos în optimizarea bugetului familiei tale – mereu putem face lucrurile mai bine planificându-le cu atenție.