Un studiu realizat de cercetători arată că 53% dintre oameni își iau cu ei în călătorie animalul de companie. Planificarea unei călătorii nu este grea, dar presupune să ții cont de anumite lucruri esențiale, care au legătură cu animalul de companie. Află 3 sfaturi importante de aplicat atunci când iei animalul în călătorie și ce înseamnă anxietatea de mișcare la câine, sau acea frică ce ar putea fi asociată cu faptul că mersul în mașină poate fi ceva neplăcut sau chiar terifiant pentru animal.
Navigare rapidă în articol:
- Sfaturi de călătorie cu animalul de companie
- Ce trebuie să știi despre anxietatea de mișcare la câine
1. Sfaturi de călătorie cu animalul de companie
Când călătorește, animalul poate experimenta stres, iar proprietarul trebuie să aibă grijă de el și să-l ajute împotriva stresului. Nu orice câine este un călător înnăscut și va merge calm și fără a fi stresat cu mașina. Pentru el deplasarea, plecarea de acasă și călătoria în sine reprezintă cu siguranță o aventură inedită, mai ales dacă este făcută alături de stăpânul său drag.
Uneori, câinele este cuprins de stres încă de acasă și pentru calmarea sa, medicii veterinarii recomandă anumite remedii împotriva stresului. Și muzica liniștitoare creează un sentiment de securitate animalului, dar mai ales vocea stăpânului, acesta poate vorbi cu animalul, în timpul călătoriei cu mașina.
Pentru călătoria cu animalul de companie sunt recomandate 3 sfaturi importante și anume:
Ține animalul de companie pe bancheta din spate a mașinii
Adesea, când mergi cu mașina în călătorie, pasagerul din față (cineva din familie sau un prieten) ține de obicei în brațe animalul de companie, considerând că așa este mai bine. În cazul în care ești nevoit să pui o frână puternică în mod neașteptat, este posibil ca animalul să se lovească de parbriz. Prin urmare, această metodă de a transporta animalul în brațe nu este cea mai bună alegere.
Când ești doar tu și câinele, atunci acesta ar trebui să stea pe bancheta din spate a mașinii.
Foarte important, mai ales în zilele caniculare, este să eviți să parchezi mașina la soare, când animalul de companie este în interiorul acesteia. De regulă nu este nicio problemă pentru un câine mic sau o pisică, dar dacă animalul de companie este un câine mare, atunci acesta s-ar putea simți foarte inconfortabil, din cauza căldurii.
Animalele nu transpiră ca oamenii și au nevoie de spațiu, de odihnă și aer proaspăt. Nu trebuie să pui niciodată botniță unui animal care este așezat în mașină, pentru că nu va putea deschide gura, atunci când temperatura este ridicată și trebuie să respire mai tare.
În timpul unei călătorii lungi, trebuie să faci pauze dese pentru animal. De exemplu, cam la o oră sau două de condus, trebuie să oprești mașina într-un loc potrivit, unde este spațiu verde și unde câinele poate puțin să alerge și să-și rezolve anumite necesități. El trebuie să bea și mai multă apă, mai ales vara, când este foarte cald afară și riscul de a transpira și de a se deshidrata este mai ridicat.
Certificatul de sănătate pentru câine
Dacă vrei să călătorești cu animalul de companie, ai nevoie să iei cu tine anumite documente, cum ar fi de pildă certificatul de sănătate al acestuia. Este posibil ca în multe locuri să se ceară certificatul de sănătate pentru animal, care a fost semnat recent de un medic veterinar.
Dacă faci călătoria în străinătate, atunci lucrurile sunt puțin mai stricte, trebuie să respecți anumite reguli UE care facilitează călătoria. De exemplu, câinele trebuie să fie vaccinat împotriva rabiei sau să fi primit un tratament împotriva infecției cu tenie. Astfel de reguli se aplică în Irlanda, Finlanda, Norvegia, Malta. Animalul trebuie să aibă un certificat UE de sănătate, dacă vrei să călătorești cu el în țările Uniunii Europene.
Fă o listă cu ce pui în trusa de călătorie
Dacă ești o persoană cu multă imaginație, cu siguranță știi cum să-ți organizezi bine viața, ce activități să alegi și cât timp să aloci acestora. Un lucru important este și organizarea trusei de călătorie când pleci împreună cu animalul de companie. Practic, ar trebui să faci o listă cu ce pui în trusă, pentru a nu uita nimic important. Lista ar trebui să includă:
- Alimente pentru animalul de companie
- Medicamente utile, apă, boluri
- Consumabile pentru îngrijirea lui, saci de gunoi, un prosop
- Jucării necesare la un moment dat pentru a distrage atenția animalului sau a-l ține ocupat.
De asemenea, este bine să stabilești un buget de călătorie, o sumă fixă pe care s-o cheltuiești pentru mâncare, cazare și distracție. Mergi la cumpărături cu multe zile înainte de a pleca în călătorie, pentru a lua din timp ceea ce ai nevoie și a evita aglomerația, lucru important mai ales atunci când ești în criză de timp.
Pentru a cheltui mai puțin, îți sugerăm să te întrebi: ce lucruri îți trebuie neapărat în călătorie, ce cheltuieli trebuie să faci neapărat la drum, ce pofte de moment ai sau poate acestea sunt doar mofturi și poți renunța, ce cumpărături extravagante și inutile ai putea evita.
2. Ce trebuie să știi despre anxietatea de mișcare la câine
Oricât ai spune că animalul s-a obișnuit cu mașina, totuși el poate suferi de anxietate, de frică sau poate avea și o mică fobie. Pentru asta, indicat este ca el să nu mănânce dimineața, înainte de a pleca și nici pe parcursul călătoriei. Pe parcurs poate bea doar puțină apă, dacă îi este sete.
Anxietatea de mișcare la câine apare din cauza faptului că el poate avea un sentiment de frică la o reacție specifică în caz de frână, sau la o situație pe care el o consideră potențial periculoasă. Frica apare din cauza faptului că spațiul în mașină este mic și deci nu se va putea îndepărta, în cazul în care dorința lui este de a fugi.