Copii & adolescențiCum îți educi copilul să aibă o voință puternică?

Cum îți educi copilul să aibă o voință puternică?

Unii părinți au fost afectați de experiențe neplăcute în copilărie și asta îi face să fie ancorați în amintiri și să uite că trebuie să fie atenți la ce educație oferă copilului lor, pentru a nu-i afecta personalitatea. Află în acest articol cum poți oferi copilului tău o educație valoroasă, pentru ca acesta să aibă stimă de sine și o voință puternică.

Navigare rapidă în articol:

  1. Descoperă luptele tipice ale puterii copilului
  2. Empatia și respectul
  3. Oferă-i un pic de putere și control
  4. Oferă-i protecție

1. Descoperă luptele tipice ale puterii copilului

La un moment dat orice părinte va avea discuții contradictorii cu copilul său, va intra într-un fel de luptă pentru putere. Asta se poate întâmpla de la vârstă mică (când apar conflicte și părinții văd furia copilului) și până la vârsta adolecenței (când tinerii vor să-și impună punctul de vedere).

Ca părinte, trebuie să înțelegi personalitatea copilului și să afli care sunt dorințele sale, pentru ce anume luptă el. Cu siguranță vei afla câteva lucruri predominante, pentru care el nu cedează și este în stare să se certe la nesfârșit.

Pentru a avea un copil puternic, trebuie să-i dați puțină libertate, să aleagă, să ia singur unele decizii, să facă anumite lucruri atunci când îi place. De exemplu, părinții îl pot lăsa pe copil să hotărască singur ce haine să îmbrace, să-și selecteze anumite lucruri care îi plac din magazine, să-și facă temele pentru școală la ora dorită de el, dar cu condiția să le termine la timp.

2. Empatia și respectul

Creșterea și educarea copilului nu este un lucru simplu. Părinții care vor să aibă un copil cu o voință puternică, trebuie să înțeleagă faptul că pentru asta este recomandat să-i ofere empatie și respect și nicidecum să-l critice zi de zi.

Copilul percepe ostilitatea de la părinți și tinde chiar să sufere de depresie sau anxietate, din această cauză. Mai mult decât atât, el va înțelege că are o relație proastă cu părinții, mai ales dacă este criticat sever în mod frecvent, dacă simte că este ignorat și desconsiderat, iar asta va duce la anumite mecanisme inadaptive, cum ar fi scăderea stimei de sine și inhibarea.

Un copil care experimentează des stări de anxietate, nu va putea avea o personalitate puternică, nu-și va putea dezvolta abilitățile pentru a face față provocărilor.

Respectul

Copiii care nu primesc respect de la părinți, au tendința să se apare, să lupte să-și câștige respectul. Ei ajung chiar să-și sfideze părinții, să-i judece, iar asta duce la situații stresante, la furie și dezamăgiri.

La fel ca și adulții, copiii nu suportă să primească comenzi, să li se spună ce să facă în fiecare secundă, iar asta când se întâmplă, duce la frustrări și discuții aprinse. Pentru ca lupta să nu devină acerbă, comunicarea trebuie să fie bazată pe respect, astfel încât să fie înțelese sentimentele copiilor. Prin urmare, este vorba despre empatie, de puterea de înțelegere.

În orice tip de conversație cu un copil, trebuie să existe un nivel de respect, astfel el va avea o stimă de sine bună și o personalitate puternică.

Concluzia este ca părinții să nu uite să fie ei însăși respectuoși față de copilul lor, pentru că doar așa îi vor construi o voință puternică. Din păcate, ei uită asta, în pofida faptului că totuși își doresc de la copil să fie bine educat, respectuos și matur pentru vârsta lui.

3. Oferă-i un pic de putere și control

Copilul ar trebui să aibă un pic de putere și control, pentru a avea o personalitate bună. Desigur acest lucru poate fi greu îndeosebi în cazul unor părinți care vor să dețină ei controlul absolut asupra copilului. Prin urmare, părinții trebuie să facă puțin efort, să ofere copilului șansa de a decide el cât să se joace, sau cât să se plimbe afară cu prietenii, etc.

Un copil care este lăsat să ia decizii, va fi un copil mai sigur pe el, mai puternic și mai încrezător. Părinții pot fi de acord cu o serie de decizii, pe care acesta le va lua, care îi vor oferi cu siguranță un impuls de putere pozitivă. Prin această educație, părinții vor ajuta copilul să aibă un sentiment puternic de motivație internă, care contează. În acest fel, el va avea o personalitate mai puternică, ceea ce este un atu important în formarea sa ca adult, în viață.

Sentimentul de acceptare

Este foarte important ca un copil să perceapă acceptarea de la părinți, fără ca aceasta să fie condiționată de altceva. Când părinții îl amenință că îl va pedepsi dacă nu face un anumit lucru, sau nu-și îndeplinește așteptările, atunci el probabil se va retrage, va fi afectat de asta și va suferi în tăcere.

Când copilul simte că părinții săi sunt implicați total în bunăstarea lui, oferindu-i dragoste, atunci el se poate relaxa și poate avea curaj să exploreze lumea fără teamă. Un copil care simte că părinții îl susțin și îl iubesc necondiționat, va percepe un mediu plin de liniște și încredere, iar asta este deosebit de important în dezvoltarea lui.

Prin urmare, părinții ar trebui să-i ofere un pic de control, pentru ca el să se calmeze, să aibă o stare de bine, de încredere. Stilul de educație al părinților poate afecta fără îndoială personalitatea copilului. Studiile ștințifice au arătat că un control patologic din partea părinților l-ar putea face pe copil să aibă un sentiment de neputiință și de vinovăție, care va duce la anxietate persistentă. Copilul va simți să nu este iubit de părinți și că aceștia îl controlează abuziv.

4. Oferă-i protecție

Unul dintre aspectele majore pe care trebuie să le perceapă orice copil, este acela al unei relații de protecție cu părinții sai. Psihologii consideră că o astfel de protecție îi va promova abilitățile care îl vor ajuta în viață să se confrunte cu situații fel de fel, provocatoare. Percepția corectă a relației cu părinții poate promova o experiență optimă la copil.

Un copil mai mic are nevoie de protecție, el nu este ca un adolescent care ar putea face față mai ușor conflictelor și provocărilor într-un mod mai activ și mai flexibil.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Disciplina copilului – Ce se întâmplă când părinții se contrazic asupra educației celui mic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.