Pentru unii proprietari de pisici, includerea acestor prieteni pufoși în excursiile lor, în aer liber, a devenit ceva normal. Ei își iau pisica în drumeții, în vacanțe, oriunde merg în timpul liber, în natură. Unul din motivele care i-a determinat să facă asta este că se simțeau vinovați atunci când își lăsau singură pisica acasă, când plecau în drumeție, în zilele de weekend.
Navigare rapidă în articol:
1. De ce este bine să-ți iei pisica în drumeție
Dacă pisica este luată în drumeție, poate beneficia de mai multă mișcare. Mersul pe jos cu lesa este o modalitate de distracție pentru ea și o oportunitate de a fi mult mai activă.
În acest fel, pisica este încurajată să facă activitate fizică aventurându-se în sălbăticie. Deși este controlată cu lesa să nu se îndepărteze foarte mult, pisica are parte de stimulare mentală, ea poate explora împrejurimile care sunt foarte interesante pentru ea.
O pisică care stă prea mult timp în casă are parte de plictiseală, frustrare și chiar depresie. Acesta este motivul pentru care animalul poate avea tendința de a urina peste tot în casă, comportamentul indică nefericirea și lipsa de activitate și de libertate.
Deși s-ar putea crede că pisicile au nevoie tot timpul de libertate, totuși există motive pentru care ele trăiesc mai mulți ani dacă au un stil de viață ca animale de companie (când au tot ce le trebuie), decât în aer liber. Ca animale de companie, ele nu sunt expuse bolilor, traficului și atacului unor animale sălbatice.
Pisicile au nevoie de plimbare, de relaxare și de mișcare, la fel ca și alte animale de companie, cum sunt de pildă câinii. Prin urmare, au nevoie de plimbări zilnice și chiar de drumeții. Cei care cred că pisicile trebuie ținute doar în casă se înșeală, deoarece astfel ele vor fi animale nefericite.
Mulți oameni țin la pisica lor foarte mult, ca la un membru al familiei și probabil se gândesc că ea nu trebuie să părăsească niciodată casa pentru a o proteja. Afară pot fi câini neprietenoși, paraziți și multe altele. Drept urmare, oamenii care se tem să-și lase pisica afară din casă, se simt responsabili pentru ea, pentru a o proteja, deci cumva sunt de înțeles.
2. Sfaturi utile pentru drumeție
Când decizi să-ți iei pisica în drumeție, trebuie să ai o lesă, care să nu-i permită să plece și să vină după bunul ei plac, fără supraveghere. Pisica poate să meargă pe jos, pe potecă, în lesă, sau poate călători pe rucsac, în spatele stăpânului. Pisica învață singură să călătorească pe rucsac. Ea trebuie inițial introdusă în rucsac, să aibă doar capul afară. Treptat ea va învăța să-și țină echilibrul pe rucsac sau pe umerii stăpânului.
Antrenamentul pentru drumeție
Pisicile tinere se adaptează mult mai repede în drumeții, decât cele mai în vârstă. Ele au nevoie de un antrenament ușor, care necesită timp și răbdare, iar când obosesc și picioarele lor nu mai pot ține pasul, pot fi purtate pe rucsac. Antrenarea unei pisici nu este chiar similară cu cea a unui câine. Pisica are propriile ei trăsături de personalitate și stilul ei de a se adapta.
Pisicile sunt mult mai dificil de antrenat deoarece pentru ele natura este mult mai interesantă și uită de dresaj, pentru că vor să exploreze lumea exterioară după propriul lor plac. Unele sunt mai aventuroase, mai sociabile și mai îndrăznețe. Altele sunt mai interesate de mediul lor, mai liniștite, timide, iubitoare și interesate de afecțiune.
Antrenamentul se face inițial în casă, apoi în curtea din spatele casei, iar după un timp animalul poate fi lăsat să exploreze parcurile locale, unde nu este multă aglomerație. Pisica trebuie să iasă treptat din zona ei de confort și convinsă să exploreze alte zone, în natură.
O pisică pentru drumeție trebuie să fie suficient de încrezătoare pentru a explora fără teamă zonele noi în aer liber, fără a se speria. Dacă animalul se sperie, este bine să fie ținut într-un loc cât de cât cunoscut, unde mediul este mai previzibil.
Este recomandat să se folosească lese mai lungi, sau hamuri potrivite, care să le permită să se îndepărteze mai mult și să simtă un pic de libertate. Pentru a obține acel sentiment de încredere că nu se vor îndepărta foarte tare, fără lesă, este nevoie de ani de zile de antrenament, deci mai bine este să se folosească o lesă de tip ham, tip vestă sau în formă de H.
Alte aspecte importante pentru călătoria cu pisica
În drumeție, pisicile au nevoie și de mai multe delicii (de hrana preferată) prin care stăpânul le poate distrage atenția, astfel încât să nu fie tentate să se îndepărteze prea mult. Ele vor ști că primesc mai multă hrană bună, dacă stau alături de stăpân.
Țineți cont și de faptul că mersul unei pisici este diferit de mersul unui câine. Ea va fi fericită să facă o plimbare lungă pe jos, dar la un moment dat va prefera să se odihnească pe rucsac, ori să doarmă. Ea va dori să se simtă confortabil și deci stăpânul va trebui să o care în spate, pe traseul respectiv. Prin urmare, pisica are propriul ritm pentru expediția sa în aer liber, iar stăpânul ei trebuie să înțeleagă asta, cel puțin la început, când ea nu este învățată cu plimbările prea lungi.
Probabil este greu ca stăpân să nu compari pisica cu un câine, când vine vorba de lesă. Totuși, la pisici durează mult mai mult ca acestea să se obișnuiască cu lesa, decât la câini. Unor pisici le trebuie chiar și câteva luni să accepte mersul în lesă.
Pisicile sunt animale teritoriale, care se pot supăra când simt mirosul altei pisici. O pisică va simți în aer liber o varietate de mirosuri și deci poate avea manifestări diferite. Unele pisici sunt mai curajoase și se aventurează în aer liber, fără teamă. Altele însă, sunt destul de timide, iar de obicei evită să iasă afară, sau necesită mai multă pregătire pentru a se aventura în drumeție, alături de stăpân.
De regulă, la pisicile mai în vârstă este posibil să existe riscul să nu se adapteze deloc să meargă în lesă. Cu siguranță nu poți forța o felină să devină o pisică de aventură, dacă ea simte că nu poate să facă asta.