Animale de companiePlimbarea câinelui în timp ce mergi cu bicicleta

Plimbarea câinelui în timp ce mergi cu bicicleta

Mulți dintre oamenii care au un câine, ca animal de companie, probabil că obișnuiesc să-l ducă la plimbare într-un parc sau în jurul blocului. Alte activități mult mai interesante sunt: plimbarea cu bicicleta și ciclismul cu animalul de companie.

Navigare rapidă în articol:

  1. Plimbarea cu bicicleta
  2. Ciclismul cu animalul de companie

1. Plimbarea cu bicicleta

Această activitate aduce un plus de distracție, atât pentru stăpân cât și pentru câine. În general, câinele este un animal ascultător, care se comportă bine și care se adaptează cu ușurință la mediul înconjurător.

Plimbarea cu bicicleta poate fi foarte interesantă, dar important este ca animalul să fie de talie mică (de 5-10 kg), să încapă într-un accesoriu potrivit care se atașează de roată sau de ghidon. Acesta poate fi de exemplu un coș, care este adecvat unor plimbări cu bicicleta, plăcute și fără obstacole. Coșul poate avea un grilaj de protecție, care este detașabil și este prevăzut cu un sistem de fixare foarte stabil. Acest grilaj este necesar, pentru că el va împiedica animalul să sară afară, în timpul mersului pe bicicletă.

În acest fel, plimbarea chiar dacă este de durată, va fi una plăcută și mai puțin obositoare pentru stăpân, decât dacă ar merge pe jos.

Înainte de a pleca la drum, stăpânul trebuie să verifice bicicleta, dacă este în bună stare, dacă are anvelopele umflate corespunzător, dacă accesoriul pentru câine este bun și face față greutății acestuia. În cazul în care vrea să facă o călătorie mai lungă, nu trebuie să uite de lucrurile de care are nevoie (mâncare și apă) deci este posibil să aibă nevoie și de un rucsac. Hidratarea câinelui este importantă în plimbările mai lungi.

Plimbarea cu bicicleta trebuie să fie o experiență frumoasă, pentru a fi tolerată de câine. Se începe cu plimbări scurte și abia apoi, când animalul se va obișnui, se pot face și plimbări mai îndelungate. Dacă se întâmplă ca plimbarea să fie cu anumite probleme neplăcute, este posibil ca animalul să urască bicicleta și să refuze să mai meargă și cu altă ocazie.

2. Ciclismul cu animalul de companie

Câinilor le place mult să alerge, deci ciclismul poate fi o activitate plăcută pentru ei, iar pentru stâpân un fel de hobby. Pentru asta, este necesar și un echipament special, pentru confort și siguranță.

De regulă, ciclismul este o activitate pentru câinii mai mari, mai puternici și mai activi, care sunt dornici să alerge alături de bicicletă. Pentru asta există distanțiere speciale, cu suport din metal și curea de legătură.

Sfaturi utile

Pentru a face călătoria mai stabilă, se recomandă o centură pentru câine, care este ușor de atașat și care poate fi folosită și drept ham. Câinele poate fi atașat de bara de la ghidon, însă trebuie mare atenție în timpul mersului, mai ales dacă animalul este puternic și destul de imprevizibil.

Deseori câinele are tendința să adulmece și dacă nu este bine dresat, poate exista și riscul de accidentare mai ales pentru ciclist. Cei care se aventurează să meargă pe un drum aglomerat, este bine să fie siguri că animalul lor nu aleargă aiurea pe carosabil. Un alt pericol este acela când animalul slăbește prea mult lesa, iar asta se poate încurca în roată. Prin urmare, nu este indicat ca animalul să alerge în fața bicicletei, mult mai bine ar fi să meargă pe lateral.

Pentru a preveni asta, se poate folosi și o antenă bicicletă, specială pentru practicarea bikejoringului în siguranță.

Câinele poate fi atașat de bara scaunului de la bicicletă, astfel el va alerga în zona laterală, dar și în acest caz apare un dezavantaj, dacă animalul vrea să alerge prea aproape de bicicletă. În plus, dacă animalul trage prea tare, stăpânul va observa că bicicleta va fi ușor înclinată. Această metodă nu este chiar potrivită mai ales pentru câinii care sunt mai mari, puternici și care trag cu forță de ham. În cazul în care câinele trage moderat, este dresat și ascultător, poate fi plimbat în acest fel.

Hamuri pentru câine

Există și hamuri speciale, care sunt concepute pentru activități cu punct înalt de tragere, cum ar fi bikejoringul. Un astfel de ham de tragere va permite umerilor câinelui să se miște liber și în plus va oferi o constrângere minimă a respirației, el fiind în forma literei Y. Hamul este perfect pentru câinii activi, are diferite dimensiuni și poate fi ajustat, pentru a se potrivi cât mai bine câinelui.

Alte recomandări

Cei care nu au un câine prea energic, pot folosi o remorcă, în care va sta animalul și care va face plimbarea cu bicicleta foarte plăcută. Dacă animalul este mai mic sau bătrân poate fi plimbat într-un coș special, ca în cazul de mai sus, astfel el va fi transportat în siguranță în timpul călătoriei.

Un lucru important, înainte de a pleca la drum, este ca animalul să fie sănătos, eventual să fie consultat și de un medic veterinar, pentru a rezista la o astfel de plimbare cam extenuantă. De asemenea, este bine ca animalul să fie antrenat, deci se începe cu plimbări mai scurte, cu suficiente pauze, pentru ca patrupedul să se recupereze mai repede, iar apoi se crește treptat durata de alergat.

Un alt aspect important este încălzirea câinelui, înainte de plecare, iar în plus la asta poate ajuta și un masaj, pentru încălzirea mușchilor animalului. Încălzirea durează în general cam 10 minute, timp în care circulația sângelui în mușchi se face mai repede. Catilajul și lichidul sinovial au nevoie de această încălzire, dar și sistemul nervos trebuie să fie pregătit, pentru că el controlează coordonarea și mișcările.

Dacă este o zi de vară, când temperatura este mai mare, încălzirea poate fi mai scurtă, decât într-o zi mai rece. Este important să se țină cont că ciclismul sau bikejoringul sunt sporturi de anduranță, deci intensitatea activității nu trebuie să fie foarte mare, mai ales când vine vorba despre un câine.

Astfel de plimbări cu bicicleta sunt eficiente și distractive pentru câini și potrivite pentru sezonul cald, din an.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Vacanță în Delta Dunării – Încercați o aventură cu câinele pe apă!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.