Dragoste și relațiiCum arată încrederea într-o relație sănătoasă

Cum arată încrederea într-o relație sănătoasă

Nu poți avea o relație sănătoasă fără încredere. În anumite cazuri, încrederea pierdută poate fi restabilită. Află în acest articol ce pot face oamenii pentru a avea o relație de cuplu mai armonioasă din nou.

Navigare rapidă în articol:

  1. Încrederea și trădarea în relație
  2. Cum poate fi restabilită încrederea

1. Încrederea și trădarea în relație

De regulă, încrederea între doi oameni este ruptă atunci când unul dintre ei are o aventură extraconjugală. Asta poate fi devastator pentru cealaltă persoană și aduce în cuplu multă angoasă. Deseori pierderea încrederii din această cauză poate duce la distrugerea relației sau la divorț.

Trădarea este cea care aduce cu ea un potop de emoții și stări de nervozitate, ea creează cu adevărat un conflict greu de depășit sau o criză în relație.

Un alt motiv al ruperii încrederii este dependența de droguri. Dacă, de exemplu, soțul consumă droguri sau este pasionat de jocuri de noroc, va avea tendința să-și ascundă acest comportament și să recurgă la minciuni, nereușind să mai fie sincer în relație.

Minciunile fac rău în relație. În plus, este chiar jignitor și dureros când cineva te minte mereu. Un om care este mințit are senzația că este tratat ca un prost. Lipsa de respect se vede imediat, iar asta va distruge relația.

Neglijența aparentă, lipsa de considerație sau de empatie reprezintă alte cauze care duc în cele din urmă la pierderea încrederii în persoana iubită. Asta produce un dezechilibru emoțional și multă frustrare.

În multe cupluri, încrederea se pierde în timp, din cauza multor evenimente neplăcute care se întâmplă de-a lungul anilor. Infidelitatea duce cu siguranță la distrugerea încrederii și a relației.

Psihologii spun că multe relații se destramă în timp din cauza neglijării persoanei iubite și a slabei comunicări cu aceasta. Asta duce la întreruperea încrederii și la eșecul în relație.

2. Cum poate fi restabilită încrederea

Nu întotdeauna, atunci când încrederea este ruptă, aceasta poate fi restabilită și relația salvată. Când este vorba despre probleme grave, cum ar fi de pildă aventurile extraconjugale, este foarte greu să mai salvezi relația de cuplu.

Și totuși, încrederea poate fi restabilită atunci când ea s-a pierdut din cauza unor neînțelegeri dintre oameni. Anumite fapte greșite pot fi explicate și scuzate, iar în timp se poate trece peste dezamăgirile create în cuplu. În unele relații, încrederea a fost distrusă din cauza unor neînțelegeri, care nu au fost clarificate la timp.

Există oameni cărora le lipsește înțelepciunea în relații și care au experiențe rele sau relații dureroase. Menținerea unei relații sănătoase din punct de vedere emoțional are nevoie de anumite conexiuni între oameni. Asta presupune:

  • Nevoia de a petrece timp unul cu altul
  • Manifestarea dragostei
  • Construirea relației în mod constant
  • Conștientizarea nevoilor și a dorințelor cuiva
  • Interes pentru binele celuilalt
  • Ascultarea empatică pentru a-ți înțelege partenerul de cuplu
  • Clarificarea neînțelegerilor
  • Comunicarea cu partenerul.

Când apar evenimente negative într-o relație, este clar că acea relație începe să se erodeze. Dacă aceste evenimente sunt repetate sau reproșate în mod continuu, relația se va rupe la un moment dat.

Cum se rezolvă problemele și se restabilește încrederea

Oamenii se comportă diferit când vine vorba despre încercarea de a rezolva problemele de relație. Ei pot fi previzibili dar de cele mai multe ori, pot fi imprevizibili. Unor oameni le lipsește cu adevărat conștiința de sine și bunul simț și de aceea este greu să se mai restabilească armonia în relație.

Înțelegând că suntem cu toții ființe cu defecte și calități, probabil că am putea da dovadă de înțelegere și de iertare. Prin urmare, fie trecem peste probleme și continuăm relația, fie ne despărțim, dacă nu se mai poate. Unii oameni nu pot trece peste durerea unei relații rupte și de aceea fac eforturi – investesc timp, sentimente și energie – pentru a restabili încrederea și legătura cu persoana iubită.

Restabilirea relației distruse, prin distrugerea încrederii, se face în timp, dacă sentimentele oamenilor sunt rănite foarte tare. În primul rând trebuie renunțat la mândrie, orgoliu, ego. Apoi intervine și dorința de răzbunare care trebuie de asemenea lăsată deoparte. Uneori oamenii au tendința de a face la fel unei persoane care i-a rănit mult și în mod repetat.

Desigur este destul de dificil să treci peste probleme și greșelile persoanei care ți-a distrus încrederea, acestea nu se pot mătura sub covor. Este nevoie de timp pentru iertare și pentru a se ajunge la un echilibru emoțional.

Iertarea este esențială pentru a salva relația

Pentru a reconstrui încrederea într-o relație este nevoie de iertare. După cum se știe, acest proces nu este deloc ușor și probabil că nici nu va fi realizat pe deplin niciodată. Este greu să ierți ceva dureros și să uiți trecutul. Sunt oameni care spun că au iertat și apoi suferă în tăcere și se străduiesc să aibă o atitudine iertătoare. Probabil că se prefac destul de bine, dar asta este stresant.

Pentru a putea ierta cu adevărat, oamenii trebuie să simtă că pot avea iar încredere. Iertarea și încrederea nu sunt separate, ele au legătura una cu alta. În concluzie, trebuie lucrat la ambele în același timp. Pentru a salva relația, ambele trebuie să aibă loc.

Iertarea este complicată

Cea mai mare durere creată într-o relație este cea adusă de persoana care are o aventură extraconjugală. De exemplu, dacă soțul și-a înșelat soția, el a încălcat jurământul căsătoriei și asta este devastator pentru relație. În acest caz, este greu să ierți, dar nu imposibil. Iertarea este complicată, pentru că trădarea creează răni greu de vindecat. Ceva parcă se pierde atunci când încrederea este ruptă și scuzele sunt greu de acceptat. Restabilirea încrederii se poate face la un moment dat, dar adesea se întâmplă după o perioadă lungă de timp.

Oamenii ar trebui să ierte în primul rând pentru a se simți ei mai bine, pentru a fi mai calmi și mai senini. Asta este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru ei. Deși sună egoist, în general oamenii fac foarte rar ceva ce nu le aduce beneficii. Prin urmare, iertarea este în primul rând făcută pentru binele lor. Iertarea aduce multe avantaje, cum ar fi:

  • Reduce anxietatea, depresia, stările de tristețe și frustrare
  • Îmbunătățește relația, acesta devine mai sănătoasă
  • Elimină gândurile negative, stresul și tensiunile din relație
  • Aduce bunăstare psihologică, spirituală
  • Previne riscul de a consuma în mod excesiv alcool, tutun, medicamente antidepresive.

Unii oameni sunt mai iertători decât alții, pentru că au diferite motive să fie așa. De obicei ei iubesc mai mult, au anumite credințe religioase, își doresc păstrarea familiei și a căsătoriei, nu suportă ideea de a se despărți și de a fi singuri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.