Vrei să ai o relație de cuplu sănătoasă, care să-ți aducă bucurie? Există anumite abilități relaționale care îți pot stimula fericirea, dacă le aplici. Descoperă în acest articol secretele din spatele legăturilor relaționale mai armonioase și mai fericite, confirmate de psihoterapeuți.
Navigare rapidă în articol:
1. Lucruri foarte importante în relație
Pentru ca o relație să fie mai armonioasă, există câteva lucruri foarte importate, care aduc o stare de bine, spun psihoterapeuții. Dintre acestea fac parte următoarele:
Nevoia de a te simți iubit
Fiecare dorește să se simtă iubit în relația de cuplu, fără a suferi. Unii oameni însă, asociază relația de dragoste cu suferința. Ei fac eforturi să fie iubiți, însă acest sentiment de dragoste trebuie să vină natural, din suflet. Ideea este de a avea acel sentiment, că poți conta oricând pe persoana iubită, că ea te apreciază și te iubește, că este acolo pentru tine.
Conexiunea dintre cei doi oameni împlicați în relație trebuie să fie foarte puternică, astfel ca legătura dintre ei să prospere. Conexiunea apare atunci când simți ceva pentru persoana de lângă tine, deci când ai sentimente sincere. Oamenii simt dacă au o conexiune pozitivă sau negativă cu cineva, dacă este vorba despre o legătură romantică, prietenoasă, rece, caldă sau antagonistă.
Când doi oameni se iubesc și sunt atrași unul de altul, legătura dintre ei devine și mai puternică.
Înțelegerea și empatia față de persoana iubită
O relație este bună dacă există înțelegere, comunicare, empatie. Dacă în relație există multe neînțelegeri, asta creează distanță și treptat relația devine toxică, distructivă.
Mulți oameni decid să părăsească o relație mult prea curând, fără a încerca să-și rezolve conflictele. Apoi, ei încep o nouă relație, însă observă că și acum au probleme, de altă natură, deci și aici ceva nu funcționează. Psihoterapeuții recomandă oamenilor să se ocupe de problemele actuale și să nu renunțe atât de ușor la o legătură profundă, construită în ani.
Încrederea și siguranța în relație
Prin relație armonioasă se înțelege o relație bună, în creștere, în care cele două persoane continuă să evolueze. Acest proces este continuu, atunci când ai găsit pe cineva pe care să-l iubești. Încrederea și siguranța în relație contează enorm, creează o bază sigură pentru a continua și a vă susține reciproc. Este esențial să ai conștientizarea faptului că ești important pentru persoana iubită și că te poți sprijini pe ea la nevoie.
Comunicarea și capacitatea de a-ți cere scuze
Respectul contează enorm în relație. Mulți oameni vorbesc urât și asta le distruge armonia în relație. În general, într-o relație sănătoasă, fiecare trebuie să aibă capacitatea de a-și cere scuze atunci când greșesc, deci să renunțe la orgoliu.
După cum se știe, în timp, în fiecare relație, gradul și intensitatea pasiunii sau dorința se schimbă. Totuși, dacă există o legătură puternică și respect pentru fiecare, relația va fi una armonioasă și de durată.
Problemele în majoritatea relațiilor nu apar din lipsă de comunicare, ci mai degrabă dintr-o comunicare dificilă, cei doi nu se înțeleg unul pe altul. A asculta nevoile celuilalt devine ceva complicat pentru unii oameni.
Responsabilitatea în relație
Acest lucru contează foarte mult. Fiecare trebuie să fie responsabil, să-și susțină partenerul la nevoie. Pentru a rămâne împreună, trebuie să-ți vezi viitorul alături de acea persoană, să-ți asumi anumite responsabilități, să construiți împreună o bază comună pentru anii ce vor veni.
Dacă nu împărtășești aceleași valori cu persoana iubită, atunci relația se complică, ea devine o luptă. Valorile voastre dezvăluie de fapt punctele voastre de vedere umane, de viață, ele sunt esențiale pentru a avea o relație lungă și armonioasă.
A acorda timp relației tale este un alt aspect important și asta înseamnă mai mult decât a vă distra împreună, înseamnă și de a ajuta la rezolvarea problemelor cu care vă confruntați. În general, toate problemele legate de relații necesită timp, efort și atenție.
Unii oameni încep o relație fără a discuta unele lucruri esențiale despre ei, cum ar fi de pildă preocupările majore de viață, ce includ: idei parentale, spiritualitatea, religia, anumite hobby-uri, așteptări de la persoana iubită, de la copii și altele. Având în redere faptul că ideile și perspectivele oamenilor se schimbă, cu trecerea timpului, este clar că între ei trebuie să fie o bună comunicare.
2. Distracția și umorul în relație
O relație armonioasă și fericită le aduce oamenilor bucurie. Pentru a se bucura împreună de viață, oamenii trebuie să aibă o bună comunicare, intimitate, să aibă încredere și să fie responsabili.
Psihoterapeuții consideră că la cuplurile, care țin cont de aceste aspecte, relația are șanse să devină fericită și îndelungată.
Pentru asta, ei recomandă oamenilor următoarele sfaturi:
- Să-și amintească că sunt într-o relație și că vor să se bucure de viață cu persoana iubită. Să acorde prioritate bucuriei și să găsească o modalitate de a nu se mai stresa și învinui pentru lucruri nesemnificative.
- Să empatizeze cu persoana iubită, să se bucure de timpul petrecut împreună, așa vor avea mai multă energie pentru interacțiuni plăcute și conversații interesante.
- Să râdă și să se distreze zilnic, să-și facă timp pentru evadări spontane, iar asta nu doar în weekend sau în vacanțe.
Secretul unei legături armonioase
Cuplurile care au umor, care râd mai mult și se distrează zi de zi, formează legături mai profunde și mai armonioase, spun psihoterapeuții.
Pe cât de simplu pare să îți pui un zâmbet pe față și să încerci să fii fericit, totuși obiceiul de a avea o gândire negativă te poate face să renunți la ideea asta. Trebuie să încerci să simți bucurie în fiecare moment, să descoperi darurile pe care ți le oferă viața, chiar dacă zi de zi ești prea ocupat și stresat pentru a le observa.
Mulți oameni cred că pentru a fi bucuroși trebuie să facă un mare efort, însă adevărul este că ei trebuie doar să-și schimbe gândirea, să fie mai pozitivi și optimiști.
Nu există reguli pentru a fi fericit, însă prin aplicarea unor secrete se poate experimenta bucuria și îmbunătăți starea de dispoziție. Orice om își poate crește nivelul de bucurie, dacă își pune asta în gând, dacă își schimbă starea de spririt.
A trăi o viață plină de evenimente pozitive depinde de tine, schimbându-ți sentimentele negative în cele pozitive, spre recunoștință, astfel te poți simți mai bine. Încercarea de a evita sentimentele negative, te face mai puternic și mai plin de energie.