DiverseCum să faci față oamenilor dificili, pentru a duce o viață mai...

Cum să faci față oamenilor dificili, pentru a duce o viață mai frumoasă?

Despre oamenii dificili (fie că este vorba despre negativitate, sindromul victimei, cruzime ori nebunie) cercetătorii spun că trebuie evitați în orice moment. Oamenii dificili îți conduc creierul într-o stare stresantă (arată studiile științifice) care îți afectează procesele cognitive și performanța și deci care trebuie îndepărtată imediat. Află în acest articol cum poți reduce orice problemă ai avea în viață, cu oamenii dificili.

Navigare rapidă în articol:       

  1. Impactul negativ asupra creierului
  2. Cum poți rezolva problemele cu oamenii dificili

1. Impactul negativ asupra creierului

Oamenii dificii pot fi conștienți de starea negativă pe care o induc celor din jur și chiar par să obțină satisfacție din asta. În majoritatea cazurilor, ei creează stres asupra oamenilor și asta are un impact negativ asupra creierului. Studiile cercetătorilor sugerează acest lucru; stresul are efecte neplăcute asupra hipocampului (o structură a creierului ce ține de raționament, memorie și orientare spațială). Principalele funcții pe care le îndeplinește hipocampul au legătură cu procesele cognitive.

Stresul are efecte ireversibile asupra neuronilor, îi poate distruge, deoarece provoacă leziuni asupra dendritelor neuronale (brațele prin care neuronii comunică între ei). Prin urmare, stresul care scapă de sub control poate fi o amenințare puternică asupra creierului și performanței. Oamenii dificili te pot face să ai o stare de stres extrem, care îți dă viața peste cap. În astfel de cazuri, nu îți mai rămâne decât o singură soluție – să îți pui în aplicare abilitatea de a rămâne calm și în control. Deci, trebuie să ai  capacitatea de a neutraliza oamenii dificili.

Când ești în compania unor persoane dificile, creierul tău are parte de stres, pentru că ești expus la stimuli care te fac să experimentezi emoții negative.

Oamenii dificili îți pot distruge viața

Oamenii toxici manipulează pentru a profita de cei din jur și a-și atinge propriile obiective. Ei au obiceiul de a critica și de a bârfi, se cred perfecți și dau mereu vina pe cei din jur pentru ceea ce li se întâmplă. Indiferent unde se află, ei sunt capabili să facă comentarii degradante despre oricine și de a obține o satisfacție personală din asta, prin simplu fapt că fac alte persoane să pară mai puțin inteligente decât ei.

Se pricep foarte bine să mintă și nu se plictisesc să facă asta iar și iar, pentru că au impresia că le servește bine în viață să inducă în eroare. Unii oameni din preajma lor ajung să creadă la un moment dat o parte din minciunile spuse iar și iar.

Ei au mereu o stare negativă și o dispoziție proastă, dar nu-și asumă responsabilitatea pentru asta. În opinia lor, tot ce li se întâmplă este din vina altora. Se prefac de minune, se schimbă după cum bate vântul și sunt amabili doar ca să-și atingă scopul.

Când ai de-a face cu ei, te pun într-o lumină proastă și dacă îi eviți, spun că ai ceva cu ei sau că nu-i apreciezi. Oricum ar fi (negativi, cruzi, nebuni sau cu sindromul victimei), acești oameni nu le pasă de cei din jur, sunt foarte egoiști și nu sunt interesați de problemele altora.

Îi recunoști foarte ușor, prin simplu fapt că te epuizează de energie și îți creează o stare negativă de stres. Expunerea la tirania lor, în mod constant, poate fi comparată cu o otravă sau un atac direct la propria persoană. Astfel de oameni pot fi și răzbunători, când îi apucă nervii pot avea izbucniri necontrolate de furie.

Oamenii dificili sau toxici sunt narcisisti

Ei sunt preocupați într-un mod exagerat de propria persoană, în sensul că se cred frumoși, inteligenți, fără defecte. Întreaga lor viață este construită în jurul acestei identități de sine, imagini grandioase exagerate. Dacă primesc critici nu le acceptă niciodată, nu recunosc că au defecte și nu acceptă că sunt alți oameni mai grozavi decât ei. Au obiceiul să manipuleze pe cei din jur, să folosească diverse tehnici de abuz mental și verbal ca să-și atingă scopul de a obține un control asupra persoanelor din preajma lor.

2. Cum poți rezolva problemele cu oamenii dificili

Asertivitatea

Prin această modalitate poți reuși să rezolvi multe dintre conflictele cu oamenii dificili, pe care le ai în viața ta. A fi asertiv înseamnă de fapt să pui în aplicare următoarele strategii:

  • Să fii clar și să spui în față ceea ce gândești
  • Să exprimi ceea ce simți în momentul în care știi să este cazul să faci asta
  • Să-ți exprimi sentimentele și punctul de vedere, fără a leza sentimentele celorlalți
  • Să ai o atitudine prin care rezultatul să fie unul pozitiv, în orice interacțiune cu oamenii.

În acest fel, viața ta va fi mult mai puțin stresantă pentru tine, chiar dacă interacționezi și cu oameni dificili.

Distanțarea

O modalitate foarte bună pentru a te proteja este de a evita oamenii dificili. Asta înseamnă să petreci foarte puțin timp cu ei, sau să te distanțezi atunci când este necesar.

În general, astfel de oameni aduc doar vești proaste, îți povestesc la nesfârșit problemele lor și nu reușesc să aplice soluții, deși le primesc. De fapt, ei se complac în această stare și doresc ca oamenii din jur să se alăture lor, să le asculte toate angoasele, iar apoi după ce ei scapă de o parte din negativitate, să se poată simți mai bine cu ei înșiși.

Detașează-te și distanțează-te emoțional și fizic de oamenii de acest gen. Evită să cazi în capcana lor, deoarece ei te vor înnebuni prin comportamentul lor irațional.

Gestionarea problemelor

Când simți că starea ta emoțională este afectată de energia negativă indusă de oamenii dificili, trebuie să te detașezi și să te concentrezi pe soluții și nu pe problemele create de ei. Oamenii toxici sunt experți în a crea stres persoanelor din jur, iar asta se simte imediat din interacțiunea cu ei.

Dacă nu te îndepărtezi de ei, este posibil să simți rapid efectele stresului, iar asta le dă putere asupra ta. Pentru a scăpa din această situație, trebuie să te concentrezi pe modul cum să gestionezi conflictul, în scopul de a prelua controlul și de a reduce cantitatea de stres.

Odihna și somnul de calitate

Un somn bun, de calitate, te ajută să fii mai pozitiv, mai creativ, să ai puterea de a aborda în mod eficient orice situație și de a face față interacțiunii cu oamenii dificili.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.