Unii oameni ajută prea mult, din bunătate, sau pentru că așa au fost învățați. Cei care fac asta sunt prea altruiși și pot ajunge să fie manipulați de oameni toxici, de acei prieteni falși, de interes. Acest proces de a face prea mult bine duce la pierderea încrederii, a stimei de sine, la apariția unor frustrări care afectează și sănătatea. Abia după ce nu mai au ce oferi, astfel de oameni își dau seama unde au greșit, pentru că au ajuns să fie părăsiți de așa zișii prieteni, care erau doar de interes.
Navigare rapidă în articol:
1. Cum recunoști un prieten toxic
O relație de prietenie trebuie să fie echilibrată, să îți aducă bucurie, să se bazeze pe un sentiment reciproc de afecțiune și simpatie între cele două persoane, iar bazele ei să fie: atașamentul reciproc, bunăvoința, ajutorul reciproc, înțelegerea și ascultarea.
Ce fel de relație este aceea care se bazează pe gelozie, invidie, vinovăție, certuri, etc. O astfel de relație malițioasă și dureroasă nu mai este nicidecum una sănătoasă, este de fapt o prietenie toxică.
Certuri dese
Certurile dese și criticile arată faptul că prietenul este de fapt un dușman. Dacă o prietenie trezește frustrări, angoase și stări de rău este clar că este vorba despre ceva toxic, care trebuie evitat. Criticile, nemulțumirile, exagerările și manifestările teatrale vin adesea din partea oamenilor toxici, care nu sunt prieteni adevărați.
Un prieten care vorbește tot timpul doar despre el și nu acordă atenție și altor persoane, este un om dezechilibrat, iar prietenia în acest caz nu se bazează pe reciprocitate.
Un prieten toxic se hrănește cu energia ta, ca un vampir
Un astfel de prieten te scurge de energie și îți dă o stare de oboseală, epuizare și dureri de cap. Este vorba despre așa numitul vampir emoțional, care are o atitudine și un comportament prin care beneficiază de alți oameni pentru a se simți el bine și apoi, nu-i pasă dacă le strică acelor oameni bunăstarea.
Astfel de oameni toxici se hrănesc cu energiile prietenilor lor, cu vitalitatea acestora pentru a-și satisface ei dorințele. La ceea ce primesc nu oferă nimic în schimb și nici nu sunt recunoscători, ba din contra, mai și critică și sunt nemulțumiți.
Insistenți și manipulatori
Prietenii toxici și manipulatori se prefac, se strecoară pe sub piele, sunt insistenți, iar când le ceri ajutorul dau bir cu fugiții, spun că nu pot, nu știu, sau se dau foarte ocupați. Astfel de prieteni te părăsesc când ai nevoie de ajutor și în plus bârfesc și se bucură de răul tău și al altor persoane din jur. Au talentul de a-ți lua energia și de a-ți strica pofta de viață, și în plus, se fac nevăzuți după ce îți strică încrederea, stima de sine și relația de cuplu.
Simți că ceva nu merge, reciprocitatea lipsește
Prietenia ar trebui să fie corectă, sinceră, echilibrată. Dacă lipsește reciprocitatea, sprijinul emoțional, empatia, atunci mai bine renunți la prieteni. Un prieten care profită, care cere și ia mai mult, zi de zi și nu oferă nimic, este toxic.
În această situație se creează un dezechilibru și asta se simte, deși cel care profită este plin de satisfacție și se preface că nu vede. Prin urmare, un astfel de prieten toxic nu îți va plăcea cu siguranță, iar calitatea conexiunii dintre voi se va deteriora. Cel care se simte manipulat se va întreba dacă merită să mai piardă timpul cu o astfel de prietenie, dacă nu cumva a investit deja prea mult timp, energie și efort într-o prietenie care nu a meritat și care este într-adevăr una toxică.
Lipsa de încredere în prietenie
Mulți oameni se așteaptă ca prietenii lor să fie ca ei, indiferent de situație. Ei ajung să fie dezamăgiți de prietenii falși, toxici, care acționează într-un mod total nepotrivit, care manipulează pentru a păcăli. Când se întâmplă o dată, poți ignora și uita, dar când se întâmplă în mod repetat, poate fi vorba despre o prietenie toxică.
Dacă apar astfel de situații dezamăgitoare este posibil să se creeze și o lipsă de încredere, care va arăta faptul că relația de prietenie nu este atât de puternică și sinceră, pe cât se credea. Sentimentele de tristețe și dezamăgire se accentueză pe măsură ce constați că acest prieten continuă să aibă un comportament neadecvat: bârfește sau divulgă informații personale, este invidios, manipulator, profitor, etc.
Un prieten care nu emapatizează cu tine și care te discută în mod repetat nu este nicidecum un prieten adevărat.
2. Ce să faci când ai un prieten toxic
Cum se poate remedia o prietenie toxică? Asta nu se poate sau în orice caz este foarte dificil. De cele mai multe ori, este chiar inutil să discuți, să explici, iar să schimbi o persoană de acest fel, practic nu se poate. Psihologii spun că o persoană toxică nu poate fi schimbată deoarece nu are abilitățile necesare de a se asculta și observa, de a înțelege că ea are un comportament ce trebuie corectat. În general, astfel de persoane nu se consideră vinovate niciodată, au obiceiul să dea vina pe cei din jur pentru tot ceea ce fac, pentru ce greșesc și li se întâmplă în viață.
Adevărații prieteni sunt cei care te susțin, te ajută, care evoluează, cresc ca oameni și care te fac să fii vesel, să te simți bine de fiecare dată.
Prietenii toxici îți răpesc bunăstarea și fericirea, te caută numai când au nevoie de tine, când vor să profite de ceva, te sună doar ca să ceară ceva sau să afle noutăți pentru a te discuta.
Onestitatea este o caracteristică foarte rară în ziua de azi. Dacă ai un prieten care mereu te rănește și este dăunător, sau care mereu se plânge pentru a scăpa de energia proastă, atunci mai bine îl eviți pentru că este un om negativ, care îți va lua din energie, asemenea unui vampir emoțional. Un astfel de prieten, prin comportamentul lui, nu va face decât să-ți strice mereu starea și să-ți fure bunăstarea și fericirea în viață.