Despre prietenia bărbat-femeie există păreri pro și contra. Unii spun că este posibilă, alții nu. Oamenii de știință consideră că bărbații și femeile văd lumea prin perspective diferite. În medie, bărbații sunt mai puțin sociabili, se exprimă mai greu și nu-și împărtășesc emoțiile ca femeile. Prietenia dintre ei tinde să se bazeze pe a face diferite lucruri împreună, mai degrabă decât să stea față în față și să asculte povești despre lucruri intime. Află în acest articol de ce bărbații ar putea fi cei mai buni prieteni pentru femei?
Navigare rapidă în articol:
- Există prietenie între un bărbat și o femeie?
- De ce bărbații ar putea fi cei mai buni prieteni pentru femei?
1. Există prietenie între un bărbat și o femeie?
Dacă am ține cont de ceea ce spun oamenii de știință, răspunsul este NU. Unii spun că: „Nu poate exista prietenie bărbat-femeie, pentru că bărbații ajung să înțeleagă altfel atitudinile prietenoase ale femeilor, iar acestea interpretează semnele interesului sexual masculin ca o prietenie.” Prin urmare, cei doi înțeleg lucrurile în mod diferit.
Bărbații au tendința de a înțelege greșit comportamentul femeilor și de a supraestima semnalele sexuale feminine. În ceea ce privește femeile, acestea în mod normal au impresia că sunt doar prietene cu anumiți bărbați pentru că nu se simt atrase de ei; ele cred că această lipsă de atracție este reciprocă, însă lucrurile nu stau întotdeauna așa.
„Între bărbaţi și femei prietenia nu este posibilă. Poate exista pasiune, duşmănie, adoraţie, dragoste, dar, în nici un caz, prietenie,” a spus Oscar Wilde, Scriitor, poet și dramaturg irlandez.
2. De ce bărbații ar putea fi cei mai buni prieteni pentru femei?
Există anumite aspecte care arată că femeile preferă prietenia sau compania bărbaților, în loc de cea cu persoane de același sex. Află în cele de mai jos care sunt principalele lucruri, despre care au spus oamenii de știință, în urma sondajelor de opinie și a studiilor realizate în timp.
Bărbații pot păstra secretele femeilor? Iată ce spun cercetătorii!
Când vine vorba despre secrete partea cea mai dificilă este păstrarea lor. Uneori, poate fi chiar stresant să ții un secret, mai ales în cazul femeilor.
Cercetătorii spun că o persoană normală are capacitatea de a păstra în siguranță cam 13 secrete; dintre acestea, cinci nu le-a spus niciodată la nimeni. Cele mai comune sunt: secretele financiare, secretele legate de infidelitate, gânduri despre relații extraconjugale, comportament sexual, alte secrete personale.
De obicei secretele sunt în mare parte negative, iar gândirea la lucruri negative poate da „dureri de cap”. Păstrarea unor secrete îi face pe oameni să se simtă mai puțin mulțumiți de viața lor. Pentru a atenua efectul negativ există doar o singură soluție – aceea de a te gândi mai puțin la ele, sau de a le uita pur și simplu.
Studiul cercetătorilor a arătat faptul că persoanele care se gândesc mai mult la secretele lor, li se pare mult mai greu să le păstreze. Asta reprezintă de fapt un stres pentru ele, ca și cum ar fi împovărați cu o greutate fizică.
Bărbații uită secretele, femeile au tendința să le spună
Potrivit unui studiu de pe telegraph.co.uk, femeile nu pot rezista tendinței de a bârfi; de aceea ele nu pot păstra un secret mai mult de 47 de ore, indiferent cât de important ar fi acela. Studiul s-a realizat pe un număr de 3.000 femei, care aveau vârsta cuprinsă între 15-65 de ani. Rezultatele studiului au arătat că:
- Alcoolul le face pe 50% dintre femei să divulge mai repede un secret, pe care ar fi trebuit să-l păstreze în siguranță.
- Bârfa este pentru femei un mod de relaxare, fie că își dau sau nu seama de asta.
- Trei din 10 femei vor să divulge secretul cel puțin unei persoane.
- Aproximativ 45% dintre femei spun secretul, pentru a scăpa parcă de „o greutate de pe umeri”.
- Un procent de 40% dintre femei spun secretul unui prieten apropiat, consideră soțul un confident.
- Aproximativ două treimi dintre femei se simt vinovate după ce au divulgat un secret.
- Femeile se laudă mereu că sunt capabile să păstreze un secret, deși în realitate majoritatea nu fac acest lucru.
Despre bărbați se spune că pot păstra un secret, mai ales datorită faptului că au tendința de a uita ce li s-a spus în câteva minute. Într-un studiu de pe sciencedaily.com, cercetătorii spun cât de mult uită bărbații, indiferent de vârsta pe care o au. Studiul a arătat și faptul că persoanele uită mai mult dacă suferă de depresie sau anxietate.
Bărbații pot fi în anumite situații doar prieteni cu femeile
Femeile au nevoie de atenție, iar bărbații se pot purta față de ele doar ca prieteni, le pot însoți și ține companie la diferite distracții sau evenimente.
În plus, bărbații sunt mereu dornici de a se amuza, de a fi spontani, de a merge la petreceri, de a-și asuma riscuri. Conform unui studiu de pe psycnet.apa.org, bărbații au tendința de a fi mai curajoși, de a se angaja în comportamente mai riscante decât femeile. Studiul s-a realizat pe un număr de 268 de bărbați și 389 de femei. Rezultatele au arătat că bărbații sunt mai atrași de scenarii de risc din diferite domenii: recreere, sănătate, jocuri de noroc, decizii fel de fel.
Bărbații nu sunt în competiție cu femeile, pot fi prieteni loiali
Unii spun despre bărbați că sunt la fel de emoționali ca femeile și că pot fi loiali în prietenie. Ei își doresc să lege prietenii, deși uneori le vine mai greu să socializeze și să comunice atât de bine ca femeile.
Cercetătorii spun despre bărbați că sunt genul fideli în prietenie. Femeile au tendința de a fi prietene bune doar cu acele persoane de sex feminin care au suferit și ele diferite drame în viața lor. Pentru femei este mai greu să-și facă prietenii de durată, pentru că ele analizează multe aspecte. Există lucruri care le fac să fie invidioase. Prin urmare sunt prea multe variabile ca prieteniile să fie trainice și de durată între femei.
În ceea ce privește relația de prietenie dintre femei și bărbați, dacă apare situația în care femeile creează prea multe probleme, atunci bărbații se vor îndepărta. Ei nu ajung să fie prieteni buni cu persoane care au opinii ce nu se potrivesc foarte bine cu ale lor.
Un studiu recent arată că femeile au tendința de a fi invidioase; ele pot fi în competiție cu alte femei, chiar și la locul de muncă. Între bărbați și femei nu există competiție, mai ales dacă au doar o relație simplă de prietenie. Pe măsură ce înaintează în vârstă, femeile pot avea un comportament ușor ciudat, acela de a se crede cele mai bune. Cu alte cuvinte, între femei este concurență cam din toate punctele de vedere.
Bărbații evită bârfele, știu să asculte și să ofere un sfat bun
Cercetătorii spun că bărbații tind să evite bârfele; ei spun ceea ce gândesc într-un mod cât mai direct, scurt și eficient, dar nu exagerează și nici nu divulgă secretele. În această privință femeile sunt diferite. Ele spun multe lucruri pe care ar trebui să le păstreze secret. Fac asta pentru că așa cred că își pot consolida relația cu persoana respectivă.
Ele caută pe cineva care să le asculte și să le înțeleagă ceea ce simt și trăiesc. În această privință, bărbații sunt nevoiți să asculte activ; în realitate însă poate nu au răbdare sau văd asta ca pe ceva destul de plictisitor.
Prietenia dintre un bărbat și o femeie are la bază conversația, deși ei văd lumea prin perspective diferite. Ei au un mod de comunicare diferit.
Unii spun că bărbații nu bârfesc și că sunt capabili de a oferi un sfat bun atunci când femeile îl cer.
Relații de prietenie între două persoane care s-au despărțit sau au divorțat
Uneori poate fi chiar o cruzime să ai pretenții să fii prietenă cu un bărbat pe care l-ai părăsit. Și reciproca este valabilă, când un bărbat părăsește o femeie. Când spui unei persoane – „sper să rămânem prieteni” – este ca și cum îi creezi o stare de anxietate; asta se întâmplă mai ales dacă este un moment de despărțire, în care unul suferă și regretă după relația romantică.
Prin această modalitate „amabilă” se încearcă evitarea unei situații penibile, diminuarea durerii despărțirii. Încercarea dintre o femeie și un bărbat de a rămâne prieteni, după ce au fost împreună un timp, sugerează de fapt o relație de respect, prietenie, atașament.
Dar poate fi aceasta o prietenie adevărată? Unii spun că nu este o prietenie reală pentru că cel care suferă nu poate avea sentimente de amiciție; el speră în continuare la o împăcare, iar dacă nu va reuși asta, după un timp sentimentele sale se pot transforma în ură sau mânie.
Prin urmare sunt puține șanse să poți rămâne prieten cu o persoană cu care ai avut o relație romantică. Este destul de greu să accepți o astfel de „prietenie specială” după ce ai amintiri ale unei relații intime cu ea. Și totuși, există femei care se laudă că sunt prieteni cu foștii parteneri, deși acest lucru poate este un pic exagerat. Cei care au divorțat și au copii, văd prietenia ca o extindere a relației lor, pentru a avea grijă de copii. Ei înțeleg prietenia ca pe o relație în care discută în condiții bune, fără reproșuri cu privire la trecut.
Acesta este un „fenomen” modern, prin care se dorește poate creșterea relației de prietenie între femei și bărbați. Pot fi foștii iubiți prietenii? Află aici când poate deveni o relație de cuplu o simplă relație de prietenie.
Concluzii
Poate că oamenii nu se împrietenesc cu cei de sex opus, pentru că nu există modele reale, care să reflecte cum se poate realiza această relație pe termen lung. Oamenii de știință spun că femeile și bărbații sunt prea diferiți pentru a avea o relație de prietenie. De pildă, bărbații adoră să vorbească despre sport, afaceri și politică, iar femeile despre sentimente, romantism și copii.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Ce urăsc bărbații într-o relație și ce îi scoate din sărite la femei?