Dragoste și relațiiStresul și dragostea – Cum abordezi o relație, când intervine stresul?

Stresul și dragostea – Cum abordezi o relație, când intervine stresul?

Ești într-o relație de cuplu cu cineva care suferă de stres? Probabil că da sau poate că și tu suferi de stres, sau treci printr-o perioadă dificilă, în ziua de azi. În prezent, foarte mulți oameni suferă de stres din cauza pandemiei de coronavirus. Conform statisticilor, oamenii simt un nivel înalt de stres de acum un an, de când a început pandemia de COVID-19. Cum le afectează stresul relația de cuplu și ce trebuie să facă pentru a trece peste perioada dificilă?

Navigare rapidă în articol:

  1. Mai stresat ca niciodată din cauza pandemiei
  2. Ce faci în relație, pentru a scăpa de stres

1. Mai stresat ca niciodată din cauza pandemiei

Noi cercetări arată că adulții simt mai mult stres de când a început pandemia de coronavirus, din 2020. Tot mai mulți dintre ei au anumite suferințe, pentru că stresul prelungit le-a afectat sănătatea mentală și fizică. De asemenea, stresul le-a stricat și liniștea în relația de cuplu, mai ales dacă este amplificat prin știrile negative din mass media sau de pe rețelele de socializare.

Stresul creat de pandemie pune presiune pe relația de cuplu.

Pentru a face față stresului, oamenii trebuie să aplice strategii care ajută la combaterea efectelor negative ale stresului prelungit.

2. Ce faci în relație, pentru a scăpa de stres

Stresul este foarte contagios, spun psihologii. Relațiile devin epuizante, atunci când cel puțin unul dintre parteneri experimentează zilnic doze mari de stres. În prezent, stresul este creat de viața grea, munca solicitantă, problemele financiare sau de sănătate, etc.

Pentru a aduce un pic de armonie în relație, trebuie să-ți ajuți partenerul stresat să se calmeze, să aplice strategii prin care să-și gestioneze stresul (sport, plimbare, meditație, relaxare și altele).

Tensiunile în relație pot fi create foarte ușor din cauza stresului, în diferite situații:

  • Atunci când vezi că persoana iubită suferă, sau trece printr-o perioadă de stres intens, este agitată, nervoasă, nu mai are răbdare
  • Anumite probleme de sănătate produc stres; este greu de acceptat rolul de a fi bolnav, iar în ziua de azi mulți oameni au fost nevoiți să-și ia concediu medical sau chiar să urmeze tratamente în spital
  • Evenimentele sociale pot fi lipsite de importanță pentru o persoană stresată, deoarece acestea devin copleșitoare și imposibil de gestionat; o persoană stresată care este forțată de cei din familie să participe la aceste întâlniri poate avea numite stări neplăcute, deoarece ea va fi scursă de energie din cauza stresului, de care deja suferă; în mod normal ea are nevoie de liniște și de o perioadă în care să nu fie agitată de alți oameni, până se recuperează
  • Atunci când persoana stresată nu mai are răbdare nici cu familia și nici cu prietenii, ea refuză activitățile în timpul liber, simte nevoia de a se izola
  • Atunci când vezi că o persoană stresată nu mai are răbdare în gestionarea problemelor și reacționează în mod agresiv, din implus; creierul unei persoane stresate este slăbit, pentru că o serie de funcții ale acestuia sunt afectate de hormonul stresului.

Metode de gestionare a stresului în relație

Mulți oameni stresați au nevoie de un lucru esențial – acela de a fi ascultați. Ei vor să-și spună problemele, să-și împărtășească emoțiile și poate că nu au nevoie neapărat de sfaturi atunci când se simt copleșiți de stres. Prin urmare, o metodă prin care poți să-ți ajuți persoana iubită să scape de stres este să o asculți, să-i fii alături, fără a o judeca.

Fiecare om este diferit, are propriul său mod de a răspunde la stres, de aceea poate că nu de soluții pontențiale are nevoie, ci mai degrabă de înțelegere și dragoste.

Iritabil și ursuz

Oamenii stresați sunt în general agitați, au tendința să se certe, iar asta le afectează liniștea în relație. Acest lucru este evident îndeosebi pentru persoanele din jur, cei din familie. Dacă acestea nu au capacitatea de a înțelege un om stresat și reacționează prin ceartă, asta nu va duce la nimic bun, va accentua starea celui stresat. Conflictele sunt imposibil de gestionat de un om stresat, care își consumă astfel toată energia și se simte epuizat.

Uneori oamenii stresați sunt atât de obosiți psihic, încât nu mai au chef nici de ceartă pentru a-și exprima ceea ce îi tulbură profund și caută doar înțelegere în relație. Este nevoie de sprijin și îngrijire, de cea mai bună abordare pentru a-i ajuta în vindecare pe cei stresați. Astfel de oameni sunt mai vulnerabili și pot reacționa rău din punct de vedere emoțional, chiar și la cele mai mici lucruri care îi deranjează și care poate pentru alții sunt considerate fleacuri.

Pentru a-ți ajuta partenerul, cel dintâi ar trebui să recunoști semnele de stres și motivele acestei stări proaste. Observă-i comportamentul zilnic, cum acesta se modifică din cauza anumitor situații și recunoaște factori specifici de stres.

Ai grijă de tine și de persoana iubită

În general, într-un cuplu nu doar persoana care este afectată de stres suferă, ci și cei din jur. Familia este îngrijorată și probabil această experiență îi afectează pe toți cei apropiați. Stresul este vizibil la un om, cum este vizibilă și o boală, prin intermediul simptomelor. Comportamentul persoanei care suferă de stres se schimbă, iar asta devine obositor și pentru cei din jur.

Un alt aspect important este acela că este nevoie de timp, pentru a trece peste stres. Prin urmare, trebuie să ai răbdare cu persoana dragă, care suferă de stres, să fii îngăduitor, să accepți că stresul poate dura destul de mult. Între timp, încearcă să-i faci viața frumoasă, mai ales că ea are nevoie de o perioadă pentru a se recupera.

Când munca poate produce stres

Un om care a stat în concediu medical și se întoarce la muncă, este posibil să nu aibă energia necesară pentru asta. Mulți oameni care au trecut prin asta, se simt lipsiți de energie; munca și contactul cu oamenii dificili le poate afecta starea, iar simptomele de stres pot să se aprindă din nou.

Uneori, o persoană stresată poate avea nevoie de mai mult timp de îngrijire, sau chiar de ajutor profesional pentru a se recupera.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.