Animale de companieCum să ai grijă de câinele tău, vara? Protejează-ți câinele de caniculă!

Cum să ai grijă de câinele tău, vara? Protejează-ți câinele de caniculă!

Căldura verii poate fi deranjantă pentru animalele de companie. Unii câini sunt mai sensibili și mai vulnerabil la căldură, decât alții. Este posibil ca din cauza caniculei, câinii care au blana mare să nu poată rezista plimbării normale, sau să aibă simptome de insolație ori supraîncălzire. Excesul de căldură poate afecta foarte grav sănătatea unor animale de companie. Atunci când un câine este sensibil la căldura verii, el poate avea un risc de insolație și hipertermie.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum să protejezi câinele de căldură, vara
  2. Accesorii de vară pentru câini

1. Cum să protejezi câinele de căldură, vara

În general, câinii vulnerabili la căldura verii sunt:

  • Cei supraponderali, câinii cu vârsta sub 6 luni, câinii mari de peste 7 ani
  • Rasele brahicefalice cu fața turtită (ex. Boxer, Cavalier King Charles Terrier, Bulldog englez, Mops, Bulldog francez, Shih Uzu, Lhasa Apso), care au dificultăți în a lua suficient aer pentru a se răcori
  • Câinii care sunt foarte activi; alergatul excesiv le poate provoca supraîncălzirea
  • Câinii cu păr gros, câinii cu probleme de sănătate (hipertiroidism, boli cardiace, circulație slabă).

Animalele tinere nu au capacitatea să-și regleze temperatrua corpului la fel de bine ca animalele adulte. În plus, câinii tineri au tendința de a fi mai activi, de a alerga mai mult, ceea ce poate produce supraîncălzirea lor. Și anumite rase de pisici sunt sensibile la caldura verii, mai ales cele cu bot scurt: Himalayana și Persana.

Simptome frecvente de epuizare din cauza caniculei și insolației

Oamenii care au câini trebuie să cunoască simptomele hipertermiei, ale supraîncălzirii la aceste animale. Principalele semne care indică faptul că animalul suferă de hipertermie sunt: oboseală excesivă, pare dezorientat, ține limba mereu afară din gură, are respirația grea, excesivă și zgomotoasă, are temperatura ridicată, face mișcările cu dificultate din cauza unor spasme musculare, poate avea tahicardie și gingiile înroșite.

Simptomele insolației la câine sunt: ritm cardiac crescut, respirație rapidă și superficială, salivare crescută, gâfâit puternic, crampe, vărsături. Dacă animalul are semne de respirație grea, tensiune arterială crescută, culoarea limbii roșie spre violet, trebuie dus imediat la un medic veterinar, pentru că astfel de simptome arată că ar putea suferi convulsii sau infarct.

De regulă, un câine care suportă cu greu căldura vara, are tendința de a căuta locuri umbrite, unde să se adăpostească. Unii câini stau în iarbă, sau au obiceiul de a săpa gropi în pământ, pentru a face un loc în care să se răcorească.

Unele rase de câini au părul mai întunecat și de aceea absorb mai multă căldură, decât rasele care au părul deschis. Căldura excesivă și cu umiditatea pot afecta sănătatea acestor animale de companie. Proprietarii care au aparate de aer condiționat, ar trebui să le folosească vara mai des, dacă țin câinele în casă. De asemenea, trebuie să lase câinele să stea direct pe parchet sau pe gresie, pentru că este mai rece.

Sfaturi pentru protecția câinelui, vara

În primul rând, trebuie să aveți grijă ca animalul de companie să aibă întotdeauna apă proaspătă. Vara, din cauza caniculei, câinele bea mai multă apă.

Foarte periculos ar fi de ținut câinele în mașină, vara, atunci când aceasta este parcată. Temperatura în interiorul mașinii ar putea crește destul de mult, iar asta va dăuna cu siguranță câinelui.

Relaxarea în natură este recomandată vara, dar nu atunci când soarele este puternic și riscul de supraîncălzire este mai mare. Un câine se poate încălzi mult mai repede decât un om, pentru că are corpul acoperit cu păr gros sau blană. În orice caz, dacă este cald afară pentru oameni, cu siguranță este cald și pentru animale.

Nu plimbați câinele pe la soare, sau la orele prânzului când este exagerat de cald. Cel mai bine este să ieșiți cu animalul de companie la plimbare dimineața și seara, după apusul soarelui. De asemenea, este indicat să limitați timpul de alergare al animalului și să-i puneți la dispoziție multă apă proaspătă și rece.

Dacă vreți să mergeți la plajă, luați câinele doar dacă sunteți sigur că va avea un loc umbrit, unde să stea. Vara, căldura și umiditatea ridicată pot duce la supraîncălzirea câinelui.

O idee bună ar fi să plimbați câinele pe lângă o sursă de apă, dacă este posibil. De pildă, dacă stați în apropierea unui râu, puteți lăsa animalul să se joace în apă, sau chiar să înoate.

2. Accesorii de vară pentru câini

Amenajarea unei piscine în care câinele să facă baie și să se joace vara este o idee bună, mai ales pentru cei care locuiesc la casă și au curte. Există piscine gonflabile care au peretele exterior cu benzi tip velcro. Acestea sunt pefecte pentru înot și în plus, au și o acoperire practică ce protejează piscina de frunze și de mizerie.

Vesta de racire pentru câine

O vestă de acest fel face minuni pentru animalul de companie, în zilele caniculare de vară. Ea va fi purtată de câine vara și îi va regla temperatura corpului pe tot parcursul zilei. Vesta oferă câinelui protecție împotriva căldurii soarelui, răcire prin evaporarea apei și o stare de bine. Vesta trebuie îmbibată cu apă, apoi stoarsă și pusă pe spatele câinelui. Prin evaporarea apei, vesta va ajuta la scăderea temperaturii câinelui. Vesta are 3 straturi:

  • Unul care păstrează apa și care oferă un efect de răcire prin evaporare
  • Altul mai confortabil, ce transferă câinelui efectul de răcire
  • Iar al treilea de acoperire.

Cu ajutorul ei, câinele va fi mai activ, se va simți mai bine, chiar și în zilele caniculare.

Covor de răcire pentru câine

Acest covor este foarte confortabil pentru câine, are capacitatea de a răcori animalul atunci când acesta stă pe el. Covorul are și un design plăcut, iar în plus oferă o senzație de răcire instantanee și continuă pentru animalul de companie. Este ușor de utilizat, nu trebuie udat cu apă, sau răcit înainte. Este foarte confortabil și perfect pentru odihnă. Poate fi util și pentru câinii care au anumite probleme de sănătate, cum ar fi: insolație, alergii, afecțiuni ale pielii.

Un astfel covor de răcire poate fi folosit și pentru pisici.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.