Încrederea în sine este o abilitate care se învață, încă de la vârstă fragedă. Copiii care manifestă încredere în sine probabil au părinți care știu să le cultive această abilitate, îi învață să aibă curaj, să fie conștienți de propriile lor calități, să fie sociabili, să încerce să se descurce în diferite situații, astfel încât să evite pe cât posibil dezamăgirile în viață.
Navigare rapidă în articol:
1. Ce înseamnă încrederea în sine la copii
Încrederea în sine înseamnă în primul rând să ai o imagine corectă despre tine. Asta are legătură și cu modul de percepere al caracteristicilor emoționale, fizice și cognitive.
Stima de sine înseamnă să ai respect pentru propria persoană, să te apreciezi și să te accepți așa cum ești. Copilul trebuie să fie conștient de caracteristicile sale individuale, de propriile calități și defecte, să-și cunoască punctele forte și punctele vulnerabile.
2. Cum construim încrederea la copii
Acceptarea individualității
Prin acceptarea individualității, copilul poate să-și dezvolte simțul propriei valori. Asta îi va da mai multă încredere în el însuși, îl va ajuta să aibă curaj, să ia decizii, astfel încât să-și atingă obiectivele, să-și urmeze dorințele, emoțiile și propriile nevoi.
Copiii au un mod mai holistic de a vedea lucrurile, ei sunt mai deschiși și mai curioși, nu au tendința de a suspecta cum fac adulții. Ei descoperă zilnic lucruri noi și se bucură de fiecare moment.
Viața lor emoțională este foarte intensă, ei nu-și ascund sentimentele și sunt foarte sinceri, nu știu să mintă.
Aprecierea copiilor
Copiii ne prezintă zi de zi atât de multe dorințe, nevoi și provocări diferite. Indiferent dacă pierd sau câștigă, ei trebuie să fie încurajați și apreciați de părinți. Întotdeauna aprecierea este o metodă prin care părinții pot cultiva încrederea în sine la copii.
Conversațiile cu copiii despre gândurile și sentimentele lor trebuie să fie plăcute, calme, înțelegătoare; adulții trebuie să fie atenți la comentariile copiilor, să le aprecieze, să-i motiveze să încerce din nou atunci când nu au obținut rezultatele dorite, să învețe să devină mai încrezători și mai siguri pe ei.
Copiii învață din greșeli
Părinții nu trebuie să-și certe sau să-și pedepseacă copilul atunci când greșește. Încrederea copilului nu vine din perfecțiune, mai ales că asta este greu de atins. Copilul va învăța din greșeli și astfel pe viitor va ști cum să gestioneze evenimentele în mod adecvat.
Dacă este certat, asta îi va scădea stima de sine. Încă de mic, copilul trebuie să știe să fie curajas, să nu se plângă sau să dea vina pe alții pentru propriile sale greșeli. Acesta este un comportament negativ care îl va întrista și mai mult, care nu îl va ajuta în viață să fie un învingător.
Atunci când greșește, i se poate explica unde a luat o decizie nepotrivită și apoi, ar putea fi ajutat să analizeze mai atent situația, pentru a învăța și câștiga experiență. Copilul nu trebuie transformat într-o victimă, el trebuie să fie încurajat, să știe să se ridice chiar și atunci când greșește și are dezamăgiri.
Cu toții întâmpinăm probleme în viață, deci și copilul trebuie să înțeleagă asta și în plus, să fie încurajat să le facă față, indiferent de situație. Lucrurile se schimbă, situațiile de asemenea, deci este important ca el să știe să se adapteze, să aibă curaj și multă încredere în sine. Prin curaj nu se va lăsa intimidat și va putea evolua și deveni o persoană mai bună.
Atitudinea contează în viață
Copiii trebuie educați de la vârstă fragedă să aibă atitudine și să nu se lase intimidați de necunoscut, pentru că asta este totul în viață. Asta înseamnă să aibă în primul rând o atitudine pozitivă în ceea ce fac.
Prin atitudine pozitivă, copiii pot avea mai mult curaj de a schimba lucrurile, de a accepta cu seninătate faptul că unele lucruri și oameni nu se pot schimba, de a acționa cu mult calm în orice situație. O atitudine pozitivă este mult mai importantă în viață, decât orice altceva. Copiii pot schimba astfel modul în care vor reacționa la ceea ce se întâmplă în viața lor.
Luarea deciziilor
Încă de mici, copiii trebuie să fie învățați să ia decizii, să fie optimiști, să aprecieze ceea ce le oferă viața. Ideea este de a fi educați de părinți să se concentreze pe lucruri pozitive și frumoase din viața lor.
Deși în viață apar și situații stresante, ei nu trebuie să-și canalizeze energia asupra acestora pentru a le accentua sau a le face să pară și mai mari. Prin urmare, este bine să nu-și irosească energia pe probleme, supărări, ci să caute să le rezolve sau pe viitor să ia alte decizii, mai bune, în favoarea lor. Pentru ei, dorința de a-și atinge obiectivele trebuie să fie mai puternică decât frica pe care o au, la gândul că nu le-ar putea îndeplini.
Cu cât au mai multe reușite, cu atât copiii vor deveni mai încrezători, mai siguri pe abilitățile lor, pentru a-și îndeplini visele.
Provocări și obiective
Provocările ajută și sunt indicate pentru creșterea încrederii în sine a copiilor. Aceștia trebuie încurajați să fie creativi, să-și folosească imaginația, să profite de oportunitățile din viață și să le transforme în succes. Copiii trebuie ajutați să caute modalități de a face mai bine tot felul de lucruri și activități.
Părinții ar fi bine să observe cu atenție ce anume le place copiilor (ex. sportul, arta) și să-i încurajeze să învețe, să performeze, să-și atingă obiectivele. Încurajarea copiilor este deosebit de importantă, asta îi va ajuta să aibă o gândire optimistă, să-și folosească imaginația și să îndrăznească să facă tot posibilul pentru a-și atinge obiectivele.
Astfel, pe zi ce trece, ei pot deveni mai buni, iar dezvoltarea abilităților le crește încrederea și stima de sine.
Atenție și dragoste din partea părinților
Pentru ca un copil să aibă încredere în sine, trebuie să fie apreciat și iubit de părinți, să primească atenție și dragoste din partea acestora. Aceste sentimente sunt foarte importante, ele creează stima de sine a unui copil.