Legătura unui om cu un animal de companie are un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării acestuia, îi aduce bucurie și o stare de bine. Pentru unii oameni singuri sau izolați, a avea un animal de companie este ca și cum ar avea cel mai bun prieten alături, o ființă cu care să vorbească și care să le ofere atenție și afecțiune. Deținerea unui animal de companie ar putea reduce semnificativ sentimentele de singurătate și ar putea ameliora simptomele depresiei.
Află în acest articol de ce unii oameni își iubesc atât de mult animalul de companie, de ce dorm cu el în pat și uneori decid să trăiască celibatari, doar alături de prietenul patruped – câine sau pisică.
Navigare rapidă în articol?
- Despre oamenii care își lasă câinele să doarmă în pat
- Motivele pentru care unii oameni trăiesc doar cu animalul de companie
1. Despre oamenii care își lasă câinele să doarmă în pat
Conform unui studiu de pe Mayo Clinic Proceedings, un animal de companie, cum este câinele, dacă doarme alături de stăpân, poate influența sănătatea și calitatea somnului acestuia. Studiul s-a realizat pe un număr de 40 de adulți, care aveau tulburări de somn. Ei au dormit cu animalul lor de companie și calitatea somnului lor s-a îmbunătățit. La cei care au dormit cu animalul de companie lângă pat, rata de eficiență a somnului a fost de 83%; la cei care au dormit cu animalul în pat, rata de eficiență a somnului a fost de 80%, deci puțin mai scăzută.
Alte aspecte
Cercetătorii au spus și despre unele probleme care apar din cauza prezenței câinilor în pat:
- Somnul este întrerupt din cauza animalelor de companie; acestea de regulă au obiceiul să doarmă câteva ore și apoi să se trezească, chiar dacă este noapte; prin urmare, aproape în fiecare noapte, câinii îi scoală din somn pentru că se trezesc în timpul nopții și se mai plimbă prin casă
- Mulți proprietari de câini recunosc faptul că au obiceiul să-ți lase câinele și în dormitor, mai ales că acesta se ține aproape tot timpul după ei; în plus ei obișnuiesc mai tot timpul să vorbească cu animalul lor de companie, pentru că îl consideră cel mai apropiat prieten; dacă acesta îi trezește când dorm, nu pare a fi nicio problemă pentru că își iubesc enorm prietenul patruped (indiferent dacă este vorba despre un câine sau o pisică)
- Unul din 5 proprietari de câini au recunoscut că animalul de companie le perturbă somnul în timpul nopții; majoritatea însă au precizat că nu au nicio problemă, că pot dormi bine alături de câinelor lor.
Oamenii care dorm cu un singur câine în dormitor au un somn mai bun decât cei care dorm cu două animale de companie. Cel mai bine este ca animalul să doarmă lângă pat și nu în pat. Câinele îi ajută pe oameni să facă mai multă mișcare în cursul zilei; de aceea și somnul lor este mai profund și mai odihnitor.
2. Motivele pentru care unii oameni trăiesc doar cu animalul de companie
Există mulți oameni care trăiesc singuri, dar au un animal de companie. Pentru acest stil de viață, oamenii de știință au găsit anumite explicații și anume:
Dezamăgirea după multe relații
Oamenii care sunt dezamăgiți în dragoste au tendința de a renunța să mai încerce să-și facă o relație; de multe ori ei decid să trăiască singuri, alături de un animal de companie – câine sau pisică. Animalul îi ajută să se simtă mai bine, să treacă peste singurătate și stările proaste. Cei care iubesc câinii spun că acesta este cel mai loial animal de companie care există. Ei consideră câinii prieteni ideali și nu înțeleg oamenii care nu se pot atașa de aceste animale.
Doar unii oameni însă găsesc un interes în menținerea unei relații iubitoare cu un animal de companie. Alții aleg să trăiască singuri și să se obișnuiască cu starea de singurătate, deși este destul de greu să facă asta.
Depresia și singurătatea
Conform unui studiu de pe NCBI, un animal de companie îmbunătățește starea de sănătate mentală a stăpânului său. Un câine de exemplu îl ajută să treacă peste singurătate, să scape de depresie și să-și mențină sănătatea.
Deținerea unui animal de companie are un efect pozitiv asupra comportamentului, stării de sănătate și bunăstării generale a unei persoane în vârstă. Singurătatea este greu de suportat de către oameni, iar animalele de companie ajută în această situație.
Depresia distruge energia și sănătatea oamenilor și este cauzată de mulți factori (stres fizic și mental, factori climatici ori sezonieri, abuz de alcool, separarea de persoana iubită, experiențe negative, afecțiuni, boli, lipsa luminii solare ce scade producția de serotonină). Potrivit specialiștilor depresia poate fi redusă cu ajutorul unui animal de companie.
Un câine poate ajuta în ameliorarea stărilor de depresie și deci cu ajutorul unui animal există posibilitatea de a controla această stare negativă, ce poate fi uneori chiar persistentă și greu de suportat.
Mulți oameni s-au plâns de anxietate (manifestată prin stări intense de neliniște) și au spus că i-a ajutat foarte mult un animal de companie; acesta le-a adus bucurie în viață și i-a ajutat să se simtă mai bine.
Animalele sunt mai bune decât oamenii
Foarte mulți oameni își iubesc enorm animalul de companie și îl consideră loial, iubitor, demn de dragostea lor. Mai ales în cazul câinilor este valabil acest lucru. Acest animal este considerat foarte devotat, iubitor și inteligent. Unii proprietari dezamăgiți de prieteni în viața lor, au obiceiul de a spune că animalele de companie sunt mai bune decât oamenii.
O stare de bine
Animalele de companie au un efect pozitiv asupra bunăstării oamenilor și mai ales asupra stării lor de sănătate. Intuitiv înțelegem că această legătură este de fapt o relație reciproc avantajoasă și dinamică. Ea are un impact asupra stării ambilor, și asupra stăpânului și asupra animalului.
Cercetătorii au demonstrat faptul că oamenii care care cresc un câine sau o pisică au o stare de sănătate fizică și psihică mai bună; ei nu prea au nevoie de medicamente și merg la medic mai rar. Ei consideră că starea de sănătate a acestor oameni ce cresc animale este mai stabilă, suferă mai puțin de stres, de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.
Mângâierea unui animal de companie – câine sau pisică – are un efect benefic asupra stării interioare, pentru că se eliberează în organism hormoni ai fericirii, se creează o stare de calm și bunăstare. Acest obicei ajută la îndepărtarea stresului și calmarea stărilor de nervi.