După câteva luni de absență, copiii vor începe școala la data de 14 septembrie. Copiii trebuie educați din toate punctele de vedere, și de părinți și de cadrele didactice. Află cum se poate preveni transmiterea coronavirusului și ce aspecte noi de educație ar fi bine să existe în școli pentru a se opri răspândirea bolii.
Navigare rapidă în articol:
1. Metode de prevenire a transmiterii bolii
Nesiguranța părinților și a cadrelor didactice se explică în această perioadă, când se tot vorbește despre apariția a noi cazuri de COVID-19, în mass-media. Aceștia au o responsabilitate pentru sănătatea copiilor care vor merge la școală începând cu data de 14 septembrie 2020. În școli este necesară îmbunătățirea condițiilor de educație și reluarea activităților într-un echilibru complex de siguranță, în ceea ce privește limitarea riscurilor și a îmbolnăvirii, dar și asigurarea bunăstării socio-emoționale a elevilor și respectarea drepturilor de sănătate și educație.
La intrarea în școli trebuie să se ia temperatura copiilor. De asemenea, pentru copii ar fi indicat să se creeze trasee diferite de intrare și ieșire în școli, iar pauzele să se acorde decalat.
Curățenia și spălatul pe mâini
Copiii trebuie să înțeleagă că este necesar să aibă mâinile curate, fața curată, pentru a-și menține sănătatea. Virusul se poate lua pe mâini și astfel să fie dus la față, gură, nas, ochi. Copiii au tendința de a-și atinge frecvent fața, este greu pentru ei să se abțină de la acest obicei. Ei trebuie educați în acest sens în primul rând de părinții și bunicii lor.
În plus, este foarte important ca grupurile sanitare din școli să fie foarte igienice. Menținerea curățeniei în școli este mai importantă acum ca niciodată, iar pentru asta trebuie luate măsuri din timp, de către conducerea școlii. Toate clasele și încăperile trebuie foarte bine dezinfectate. În școli ar putea fi montate lavoare suplimentare.
După cum se știe deja, acest virus COVID-19 se ia de pe diferite suprafețe, nu se transmite doar prin picăturile emise prin respirație, strănut, tuse.
Depărtătoare de plexiglas
Acestea ar ajuta la prevenirea transmiterii bolii, deci ar trebui să se investească în montarea lor în sălile de clase. Asta înseamnă ca la fiecare bancă să se monteze un perete despărțitor înalt realizat din plexiglas transparent. În plus, fiecare bancă ar trebui să se afle la o distanță de 2 m, una față de alta.
Educație în școală
La orele de dirigenție ar fi indicat să fie urmărit de copii un film despre purtarea măștii. În acest fel copiii vor învăța tot ce trebuie să știe despre mască. Acest lucru va deveni un obicei, va fi înțeles de fiecare copil ca o necesitate, pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Educația în familie
Cei care au grijă de copil (mama, tata, bunicii) trebuie să-i explice copilului importanța măștii, a purtării ei. Ei sunt primii responsabili de educația copilului și din acest punct de vedere.
Distanțarea socială
Acest lucru este destul de greu de respectat de copil, pentru că el este învățat să se comporte ca acasă, unde nu stă la distanță de cei dragi. Totuși distanțarea socială trebuie respectată, ea este obligatorie pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Cum se poate învăța distanțarea socială? Prin educație. Cei care trebuie să-i explice copilului importanța ei sunt părinții și bunicii. Din păcate și pentru adulți este greu să respecte distanțarea socială, dar nu imposibil. Educația pleacă de acasă, părinții au acest rol de a discuta mereu cu copilul toate aspectele.
În al doilea rând, contează desigur și educația primită la școală. Și cadrele didactice ar trebui să vorbească cu elevii despre distanțarea socială, să-i facă să conștientizeze importanța acesteia. Cultura și educația trebuie să se răspândească prin intermediul cadrelor didactice.
2. Educația în școli, ședințele cu părinții
Școala trebuie să fie elementul de educație, învățare și de luptă împotriva acestui virus periculos COVID-19. Sunt importante și ședințele cu părinții, sau discuțiile prin telefon. Părinții trebuie învățați și ei de către profesori despre importanța prevenirii transmiterii bolii. Este posibil ca unii părinți (cum sunt cei de la comune și sate) să nu cunoască toate aspectele despre coronavirus, despre transmiterea bolii.
Părinții trebuie să cunoască principalele simptome ale bolii pentru a le recunoaște imediat și măsurile de prevenție.
Ei trebuie să înțeleagă și faptul că nu trebuie să-și lase copilul bolnav să meargă la școală. Acest lucru este o mare greșeală, pentru că un copil bolnav poate îmbolnăvi și alți copii. Părinții trebuie să fie sinceri cu diriginții, să discute cu aceștia astfel de aspecte legate de copii.
Despre DSP-uri
Oficialii în domeniul sănătății trebuie să înceapă să lucreze acum cu părinții și profesorii pentru a pune în aplicare măsurile cu privire la redeschiderea școlii în condiții de siguranță pentru elevi. Ei trebuie să ofere recomandări pentru a facilita acest lucru, unele pot fi preluate din experiențele țărilor care au redeschis deja școlile, cum sunt: Japonia, China, Germania, Danemarca, Israel.
Astfel de măsuri sunt: verificarea temperaturii elevilor la intrarea și ieșirea din școli, testarea pentru evaluarea infecției la cei cu simptome, transportul elevilor privat, menținerea distanțării fizice, alte măsuri de precauție.
Este foarte important ca DSP-urile să răspundă la telefon mai des, eventual să se creeze o linie telefonică pentru școli. S-a spus de multe ori că DSP-urile sunt suprasolicitate și de asta nu răspund la timp.
În plus, la fiecare școală ar trebui să fie un medic și un asistent de sănătate care să se ocupe de copii. Acești oameni au studii medicale și cu siguranță știu exact ce să facă când un copil are simptome și ce măsuri să ia rapid, pentru a preveni îmbolnăvirea. Ei trebuie să aibă o relație bună cu cei din conducerea școlii și cu profesorii, în scopul de a acționa și a depista cazurile de copii cu probleme, pentru a opri răspândirea bolii.
În fiecare școală ar trebui să existe măcar un asistent care să ia temperatura elevului. De asemenea în școli este necesar să existe dezinfectante și măști faciale pentru copii.