Animale de companieAnimalele de companie reduc stresul și anxietatea la copii și adulți

Animalele de companie reduc stresul și anxietatea la copii și adulți

A avea un animal de companie este o experiență plăcută atât pentru copii cât și pentru adulți, mai ales că aduce și multe beneficii. Mulți oameni se plâng de stres și de anxietate și decid să adopte un animal de companie pentru a se simți mai bine. Află în acest articol care sunt beneficiile de a avea un animal de companie acasă sau la job.

Navigare rapidă în articol:

 1. Un animal de companie poate atenua stresul în familie
 2. Cum poate ajuta animalul de companie copilul cu autism
 3. Animalele de companie stimulează productivitatea

1. Un animal de companie poate atenua stresul în familie

Un animal de companie aduce bucurie în familie, atenuează stresul și induce o stare bună de spirit. Potrivit experților, mângâierea unui animal de companie ajută la reducerea anxietății și a stresului, deoarece corpul începe să secrete endorfine, neurotransmițători care au acest efect benefic.

Orice familie care a decis să adopte un animal de companie va avea numeroase avantaje:

 • Va avea mai multă bucurie în casă
 • Va face mai multă mișcare, pentru că va trebui să se joace zilnic cu animalul de companie
 • Va avea momente speciale și amintiri frumoase cu acesta.

Cei care au o viață destul de stresantă pot fi siguri că un animal de companie îi va ajuta să scape de stres. Pentru a combate stresul, ei se pot relaxa cu un câine sau o pisică; orice animal de acest tip poate fi un bun „terapeut” în combaterea stresului.

Cercetătorii spun că este suficient doar 10 minute pe zi să te joci cu un animal de companie pentru a te relaxa și a elimina stresul. Interacțiunea cu animalul de companie poate reduce semnificativ stresul și poate îmbunătăți starea fizică, mentală, starea generală de sănătate. În plus, un animal de companie poate deveni cel mai bun prieten pentru a preveni anxietatea și depresia.

Câinele reduce stările negative

Câinele este un animal de companie care răspândește bucurie și crește respectul de sine. Cercetările arată că el poate reduce stresul și poate oferi un sentiment de atașament în situații dificile (cum ar fi după situațiile traumatice).

Câinele poate avea un efect benefic asupra stării psihice și de aceea este folosit chiar și în terapii la oamenii care au suferit traume. Câinele ajută și în cazul unor oameni care au un handicap fizic în viața de zi cu zi. El poate îmbunătăți funcțiile cognitive, sociale, emoționale ale unei persoane.

Terapeuții recomandă un astfel animal de companie deoarece el poate ajuta oamenii în multe feluri:

 • Promovează sănătatea, bunăstarea fizică și emoțională
 • Induce o stare de bine și de fericire
 • Reduce stresul, anxietatea, depresia
 • Ajută în dezvoltarea empatiei, a abilităților sociale, personale și interpersonale
 • Are un efect pozitiv asupra stării psihice, dar și asupra activității
 • Reduce stresul psihologic, crește răspunsurile de atașament, va declanșa hormonul oxitocină (care este cunoscut ca fiind hormonul iubirii); acesta reduce nivelul de stres din organism și induce o stare de fericire.

2. Cum poate ajuta animalul de companie copilul cu autism

Caracteristicile tulburărilor din spectrul autismului sunt vaste și uneori destul de dificile. Specialiștii recomandă anumite terapii în general benefice, iar una dintre cele mai simple este adoptarea unui animal de companie – câine sau pisică.

Citește și:  Veverița siberiană (Tamias sibiricus), vezi cum trebuie crescută această rozătoare ca și animal de companie

Un animal de companie ar putea ajuta familiile care au un copil ce suferă de autism. Conform unui studiu recent, din 27 aprilie 2020, de pe sciencedaily.com, animalele de companie oferă numeroase beneficii:

 • Ajută în reducerea stresului; acesta este un mare avantaj mai ales în familiile în care un copil are autism și nivelul de stres este peste medie
 • Calmează părinții încărcați cu prea multe responsabilități
 • Sunt o sursă de confort și sprijin
 • Reduc nivelul de stres la copiii cu autism, care sunt nervoși și agitați
 • Ajută la scăderea depresiei și anxietății la copii și la părinți
 • Îmbunătățesc interacțiunea socială a copiilor cu autism.

Familiile ar putea ține cont de aceste lucruri și ar putea adopta un animal de companie pentru a îmbunătăți atmosfera în casă și a oferi copilului o stare mai bună de spirit. Potrivit cercetătorilor creșterea unui animal de companie aduce multe beneficii indiferent dacă este vorba despre un câine sau o pisică.

Alte beneficii pentru copii

Un animal de companie implică timp și responsabilitate, el devine un membru al familiei. Părinții îi pot învăța pe copii să aibă grijă de animal, să se ocupe de îngrijirea acestuia. Scopul este de a-i obișnui să se ocupe de anumite treburi simple, cum ar fi de exemplu hrănirea animalului.

Alte avantaje și beneficii pentru copil:

 • Va dobândi cunoștințe despre animalul de companie – câine sau pisică
 • Va dezvolta un răspuns imun la agenții patogeni
 • Va avea o sănătate mai bună pentru că un animal de companie ajută la scăderea tensiunii arteriale și reducerea stresului
 • Va avea o viață mai veselă și mai frumoasă
 • Va avea o atitudine mai bună, stimă și respect de sine
 • Va fi mai încrezător în forțele proprii
 • Va avea un prieten adevărat, pentru că un animal de companie este mereu o companie plăcută și un mare sprijin prin iubirea pe care o oferă în tăcere.

3. Animalele de companie stimulează productivitatea

Majoritatea oamenilor spun că suferă de stres aproape zilnic, mai ales la job. Stresul le tulbură echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Pentru a scăpa de stres, ei apelează la animale de companie. Cercetătorii au spus că animalele pot ajuta în reducerea stresului și creșterea productivității.

Deși pare ceva oarecum neobișnuit, un animal de companie poate îmbunătăți bunăstarea fizică și emoțională în fiecare zi dacă este prezent și la birou, la muncă. Cei care lucrează acasă și au deja un animal de companie știu că acesta le aduce bucurie și le reduce nivelul de stres.

Unele companii străine au adus un animal de companie la locul de muncă și au observat beneficiile în reducerea stresului. Ele recomandă animalele de companie la birou pentru că au un efect pozitiv asupra stării emoționale a angajaților. Experții spun că un animal de companie poate îmbunătăți chiar fluxul de muncă și productivitatea.

Animalele de companie induc o stare de bine, reduc nivelul de cortizol – hormonul stresului – la oameni și îi face să fie mai relaxați și mai fericiți.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Pisicile sunt cele mai iubite animale de companie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.