Calitatea aerului de interior are un impact mare asupra sănătății mentale și performanței la muncă. Există plante de interior, care împrospătează aerul, îl curăță de toxine. Află în acest articol importanța ținerii unor plante verzi în casă.
Navigare rapidă în articol:
- Plantele de apartament curăță aerul în mod natural
- Sindromul clădirilor bolnave
- Ce plante sunt bune pentru curățarea aerului din casă?
- Plantele emit sunete când sunt stresate
1. Plantele de apartament curăță aerul în mod natural
Studiile cercetătorilor au arătat că plantele de interior aduc numeroase beneficii și anume:
- Induc o stare de spirit bună și elimină stresul
- Promovează capacitatea creativă și puterea de concentrare
- Cresc productivitatea oamenilor
- Absorb toxinele, produc oxigen, curăță aerul de interior
- Au efect terapeutic bun.
Principalii poluanți ai aerului din case și apartamente sunt:
- Praful, umiditatea excesivă, câmpurile magnetice, fibrele de azbest
- Microbii, bacteriile, virusurile, mirosurile fel de fel, gândacii, acarienii, mucegaiul
- Compuși chimici emiși de mobilierul din pal, din vopsele, lacuri, mochete, produsele chimice de curățenie și altele.
Principalele toxine care pot fi în aerul din casă:
- Formaldehida
- Benzenul
- Xilenul
- Tricloretilena.
Toate acestea afectează starea de sănătate, pot produce:
- Afecțiuni ale sistemului respirator, gastrointestinal și a sistemului nervos
- Dureri de cap, alergii, iritații în nas, gură și gât
- Uscăciunea căilor respiratorii, scăderea memoriei și a puterii de concentrare
- Diferite boli și chiar cancer.
Plantele de interior curăță aerul din casă sau apartament
Faptul că oamenii trăiesc la bloc, nu este chiar bun pentru sănătatea lor. Cercetătorii au observat că schimbările din mediul urban și poluarea pot duce la creșterea rapidă a bolilor cronice. Acest fenomen apare în toate țările dezvoltate.
Plantele verzi elimină toxinele și compușii volatili din aer, inclusiv dioxidul de carbon. Prin folosirea lor se îmbunătățește calitatea aerului în mod semnificativ. Nivelul ridicat de oxigen din apartamente este important, pentru că oamenii își pot îmbunătăți sănătatea.
2. Sindromul clădirilor bolnave
Clădirile din sticlă și oțel pot fi nesănătoase, dacă au fost proiectate incorect, mai ales dacă există doar lumină artificială. În aerul pe care îl inhalează oameni din clădire pot exista substanțe toxice de la materialele de construcție, de la piesele de calculatoare, mucegaiuri aeriene, poluanți, care induc anumite simptome precum sunt durerile de cap și stări de nervi. Cel mai rău este dacă ferestrele nu se deschid și lumina este artificială.
Nivelul de poluare nu este doar afară, ci și în asemenea locuri, pe care le numim „locuri de muncă”.
Specialiștii în domeniul medical spun despre sindromul clădirilor bolnave, că afectează oamenii și le produce simptome de: oboseală, amețeli, dureri de cap, tulburări ale sistemului nervos, iritarea ochilor, a nasului și gâtului, congestie respiratorie și la sinusuri.
Plantele de interior pot ajuta la curățarea aerului, ele absorb substanțele dăunătoare.
3. Ce plante sunt bune pentru curățarea aerului din casă?
Există trei categorii de plante verzi care purifică aerul din casă, pentru a ne menține sănătoși. De asemenea, se poate reduce necesarul de aer proaspăt dintr-o încăpere, fără a afecta calitatea aerului. Cele trei plante recomandate de specialiști sunt:
- Areca Palm cu denumirea științifică Chrysalidocarpus lutescens
- Limba-soacrei (sau Mother-in-law Tongue) care are denumirea științifică Sansevieria trifasciata
- Planta-banilor (sau Money Plant) cu denumirea științifică Epipremnum aureum.
Conform unui studiu din New Delhi, publicat în data de 8 septembrie 2008 pe website-ul guvernului din India, aceste plante au o mare capacitate de a purifica aerul din casă. Studiul s-a realizat pe un număr de 300 de persoane, într-o clădire veche de 20 ani, care avea suprafața de 50.000 mp; s-au folosit 1.200 de plante. Rezultatele studiului au arătat că:
- Există o probabilitate de 42% ca nivelul de oxigen din sânge al unui om să crească cu 1%, dacă stă în această clădire timp de 10 ore.
- Riscul apariției unei iritații la ochi este redus cu 52%.
- Riscul de a dezvolta afecțiuni la sistemul respirator este mai mic cu 34%.
- Riscul de apariție a durerilor de cap este redus cu 24%.
- Riscul de a dezvolta afecțiuni pulmonare este redus cu 12%.
- Riscul apariției astmului este mai mic cu 9%.
- Creșterea productivității oamenilor cu până la 20%.
- Reducerea necesarului de energie din clădire cu 15%, pentru că nu se mai fac alte eforturi pentru producerea aerului curat.
În urma studiului, această clădire a fost considerată cea mai sănătoasă din New Delhi.
Aspecte importante despre cele trei plante
În case pot exista hidrocarburi toxice, emise de vopseaua lavabilă din pereți și tavane sau de pe anumite piese de mobilier. Acestea pot fi toluen, benzen, ftalați și altele.
Areca Palm este o plantă tropicală care poate rezista în interiorul casei; ea ajută la eliminarea acestor hidrocarburi toxice din aerul din casă în timpul zilei. Areca Palm absoarbe CO2 și îl transformă în oxigen. Specialiștii spun că este nevoie de 4 plante mari, înalte până la umăr, pentru fiecare persoană. Foarte important este ca frunzele plantei să fie șterse zilnic, sau măcar o dată pe săptămână. De asemenea, aceste plante se scot afară la 3-4 luni.
Limba-soacrei transformă noaptea dioxidul de carbon în oxigen. Datorită acestui lucru, a fost numită și „planta de noapte”. Specialiștii au spus că sunt necesare 6-8 plante de 1 m pentru fiecare persoană.
Planta-banilor este apreciată pentru că elimină formaldehidele și substanțele chimice volatile din aerul din casă.
Alte plante de interior
Cele mai populare plante de apartament sunt:
- Ficusul absoarbe benzenul, tricloretilena, formaldehida
- Iedera elimină substanțele toxice, toluen, benzen, tricloretilenă, formaldehidă
- Crizantema ajută în eliminarea tricloretilenei
- Bambusul absoarbe formaldehida, benzenul, tricloretilena.
Cele mai bune plante de interior sunt:
- Aloe vera, Epipremnum pinnatum, Spathiphyllum, Chlorophytum comosum
- Chrysanthemum indicum, Chrysanthemum morifolium, Dieffenbachia seguine
- Rhapis excelsa, Gerbera jamesonii, Hedera helix, Sansevieria laurentii
- Rhapis excelsa, Dieffenbachia seguine, Dypsis lutescens.
Aloe vera (sau Aloe barbadensis mill) curăță aerul și oferă o cantitate bună de oxigen în timpul zilei și în timpul nopții; este bine să fie ținută în dormitor, pentru că Aloe vera este un bun purificator de aer și somnul este mai bun.
Una din cele mai bune plante de interior este Planta Șarpe, care produce mult oxigen. Frunzele sale sunt drepte și au capacitatea de a elimina poluanții din casă, chiar și formaldehida, care este o substanță chimică toxică.
Vezi aici 12 plante care aduc energie pozitivă în casa ta.
4. Plantele emit sunete când sunt stresate
Conform unui studiu de pe BioRxiv, plantele sunt sensibile; ele emit anumite sunete dacă sunt stresate sau dacă suferă de secetă. Cercetătorii au descoperit modul în care copacii comunică între ei și au făcut studii și despre viața plantelor.
Ei spun că plantele emit sunete când au parte de stres, eliberează numite substanțe chimice volatile și suferă modificări de formă, culoare, miros. Plantele emit sunete transmise în aer, care nu sunt percepute de oameni. De exemplu, două tipuri de plante – roșiile și tutunul – emit sunete la frecvențe pe care oamenii nu le pot auzi.
Plantele emit sunetele atunci când sunt tăiate sau când suferă din cauza lipsei de apă. Este ca și cum ele și-ar manifesta suferința, creată de secetă sau de stresul provocat de o tăietură. Sunetele care depășesc sfera auzului uman, sunt cuprinse între 20-100 kHz. Astfel de sunete sunt destul de puternice pentru a putea fi auzite de insecte și animale, de la o distanță de 5 m.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că anumite molii și alte insecte se folosesc de aceste sunete pentru a măsura sănătatea plantelor, în scopul de a decide dacă este bine să-și depună ouăle pe ea.
Iarba emite sunete când este tăiată
Cercetătorii de la Universitatea de la Tel Aviv au precizat că iarba emite sunete când este tăiată. Aceste sunete sunt auzite de plantele din apropiere, dar și de unele animale și insecte. Studiile arată că plantele emit sunete ultrasonice inaudibile de urechea umană, atunci când sunt stresate, când au nevoie de apă, sau când sunt în pericol. Interpretarea acestor sunete ar putea duce la o mai bună întreținere a sănătății plantelor.
Cercetătorii de la Universitatea de la Tel Aviv au spus și faptul că plantele pot auzi insectele care culeg polenul florilor lor. Aceste plante pot reacționa și își pot îndulci rapid nectarul. Nectarul mai dulce poate atrage mai mult insectele care polenizează. De asemenea, s-a demonstrat că petalele unor flori vibrează la bătăile aripilor albinelor.
În multe studii s-a spus că plantele pot trimite mesaje chimice în aer, prin care ele avertizează alte plante de pericole (ex. când sunt mâncate de dăunători). Unele plante eliberează substanțe chimice defensive pentru a alunga insectele.
Plantele interacționează și cu animalele, emit sunete și aud zgomote.
Vezi aici un video despre acest studiu de la Tel Aviv: