Află în acest articol cum poți prepara singur acasă un îngrășământ natural din urzici pe care îl poți folosi pentru a ajuta alte plante de grădină să crească mai bine și mai sănătos. Extractele din plante sau îngrășămintele naturale permit combaterea paraziților de pe alte plante de grădină. Există tratamente naturale care au capacitatea de a menține sănătatea plantelor din grădină, fără a le deteriora gustul sau calitatea.
Navigare rapidă în articol:
- Zeama de urzici – Beneficii
- Urzici, tratamente împotriva insectelor, acarienilor, bolilor
- Îngrășământ natural pentru roșii
Zeama de urzici – Beneficii
Despre zeama de urzici se spune că are mare putere ca acaricid, ajută la distrugerea populațiilor de paraziți. De asemenea, zeama de urzici are și alte beneficii și anume:
- Este un amestec de minerale și elemente active organice
- Ajută în prevenirea manei
- Are efect bun asupra recoltelor, sporește randamentul acestora
- Întărește și stimulează flora microbiană a solului
- Îmbunătățește funcția clorofilei
- Este un bun activator pentru compost
- Ajută la descompunerea materiilor organice, chiar și a purinelor.
Preparare zeamă de urzici pentru a trata plantele de mana
Mana este o o boală produsa de ciuperca Phytophthora.
Zeama de urzici se realizează dintr-un kg de urzici și 10 l apă. Se pun urzicile la macerat în apă timp de 24 de ore. În plus se poate adăuga și coada-calului (500 g urzici, 500 g coada-calului). După ce au stat plantele la macerat, se strecoară zeama de urzici și se folosește la stropitul plantelor. Pentru aceasta se folosește o pompă de stropit. În mod normal se stropește întreaga grădină pentru a preveni transmiterea acestor boli ale plantelor.
Infuzia de urzici
Pentru realizarea infuziei se procedează astfel: Se adaugă 1 kg de urzici la 10 litri de apă și se lasă la infuzat timp de 12 ore. Această infuzie se folosește pentru combaterea păduchilor de plante, acarienilor și viermilor merilor.
Infuzia se poate realiza și din 250 g urzici uscate care se pun la infuzat în 10 litri de apă care a fost încălzită la 80 de grade Celsius. Se lasă la infuzat până când apa se răcește. Se obține un preparat acaricid foarte bun.
Extract fermentat de urzică
Se pune 1 kg de urzică la 10 litri apă și se lasă la înmuiat câteva zile. Acest extract ajută la germinarea semințelor, la consolidarea sistemului imunitar al plantelor. Este indicat să se țină semințele înmuiate în acest extract de urzică timp de jumătate de oră. Extractul se folosește la legume: roșii, salată, varză, praz.
Urzici, tratamente împotriva insectelor, acarienilor, bolilor
Urzicile accelerează fermentarea compostului, stimulează fotosinteza, combate cloroza și întăresc sistemul imunitar al plantelor. Se recomandă mai ales extractul de urzică.
Macerat de urzică pentru combaterea acarienilor
Acest preparat se realizează din 100 g frunze de urzică proaspete și 1 litru de apă. Se pun frunzele în apă și se lasă la macerat timp de 24 de ore în apă la temperatura de 18-20 grade Celsius. Acest macerat nu se diluează, se folosește în această concentrație, se face un tratament la 10 zile, timp de o lună.
Infuzie de urzică pentru a combate bolile răsadurilor
Infuzia de urzică se realizează din 100 g de frunze proaspete de urzică și 1 litru de apă. Se pune apa la încălzit și când ajunge la temperatura de fierbere se pun în ea frunzele de urzică la infuzat. Pentru o astfel de infuzie se pot folosi și frunze uscate de urzică. Infuzia este folosită pentru stropirea răsadurilor, ajută în combaterea bolilor plantelor.
Macerat de urzică combate viermele mărului
Se pune la macerat 100 g frunze urzică într-un litru de apă și se lasă la macerat la temperatura camerei timp de 24 de ore. Se strecoară și se stropesc pomii de două ori, o dată la începutul lunii aprilie și o dată la începutul lunii mai.
Decoct de rădăcină de urzică pentru combaterea bolilor – monilioza pomilor fructiferi
Acest decoct se realizează din 100 g rădăcină de urzică și 1 litru de apă. Se pune rădăcina de urzică la macerat timp de 24 de ore în apă, apoi se fierbe zeama obținută la foc mic și se obține un decoct concentrat. Acesta se folosește pentru stropirea pomilor fructiferi.
Decoct de rădăcină de urzică combate mucegaiul mărului
Se folosesc 100 g rădăcini de urzici și un litru de apă. Se pune rădăcina de urzică la înmuiat în apă timp de 24 de ore, apoi maceratul se fierbe la foc mic timp de jumătate de oră. Acest decoct se amestecă cu un extract din frunze de nuc și se stropesc merii. Extractul din frunze de nuc se realizează astfel: se adaugă 1 kg de frunze de nuc la 10 litri de apă.
Îngrășământ natural pentru roșii
Cum se obțin răsaduri sănătoase? Se pot folosi urzicile proaspete, tocate mărunt. Se pune o mână de urzici tocate în lăcașul plantei, exact în locul unde este plantată roșia.
Se folosește maceratul de urzică care se realizează astfel: într-o găleată de 10 litri se pun urzici până ce aceasta se umple, se adaugă apă călduță și se lasă urzicile să stea la macerat timp de 10 zile. Urzicile trebuie să fie fără flori și fără rădăcini, trebuie să fie doar tulpini cu frunze. După ce maceratul este gata se folosește diluat – 1 litru de macerat la 10 l apă. Eventual se adaugă și un pahar de cenușă și apoi se amestecă bine și se folosește câte puțin la roșii.
Când se stropesc roșiile cu urzică?
Tomatele sunt predispuse la boli, la mana sau putregaiul cenușiu. Roșiile se stropesc pentru întărirea lor împotriva dăunătorilor și a bolilor. Lupta împotriva bolilor începe din faza de semințe și continuă și mai târziu, când se culeg roșiile.
Când răsadurile au înălțimea de 10-12 cm se stropesc o dată pe săptămână cu o soluție care se prepară astfel: 1 litru de lapte degresat (chefir sau zer) se amestecă cu 9 litri de apă și cu 25-35 picături de tinctură de iod. Această soluție este foarte bună pentru stropirea plantelor.
Se pot stropi plantele și cu un macerat de urzică tânără și coada-calului: se pune 500 g plantă la 5 litri apă rece sau caldă și se lasă la macerat 24 de ore, apoi se poate folosi nediluat.
La ce se folosește maceratul de urzici?
Maceratul de urzici se prepară primăvara și vara din urzici care nu au format semințele. Prin urmare se folosesc urzici tinere, tulpini și frunze. Acestea se mărunțesc și se pun la macerat în apă, într-un recipient din plastic sau din lemn, la întuneric, apoi se lasă la infuzat timp de 14 zile. Utilizarea maceratului de urzică se folosește frecvent de către grădinari pentru că este ca un îngrășământ natural lichid pentru plante.
Infuzia de urzici se folosește pentru stropirea roșiilor pentru a combate mana acestora. Infuzia ajută și în lupta împotriva afidelor. Se pune 1-2 kg urzici într-o găleată cu apă, se lasă să stea timp de 24 de ore, apoi se folosește zeama nediluată pentru stropirea plantelor.