Sarcină & BebeRomânia se află pe ultimele locuri în ceea ce privește rata alăptării!

România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește rata alăptării!

In ultimii ani in majoritatea tarilor se intreprind campanii diverse de informare pentru sustinerea alaptatului – Romania se afla insa pe ultimele locuri in ceea ce priveste rata alaptarii. De ce atat de multe proaspete mame aleg sa nu alapteze in pofida multiplelor beneficii care sunt larg cunoscute?

Organizatiile de sanatate atrag atentia asupra faptului ca, desi un numar ridicat de mame alapteaza in maternitate si in primele zile, ele renunta prea curand si trec pe varianta laptelui formula. Se pare ca foarte putine femei continua sa alapteze bebelusul pana la varsta de 6 luni, asa cum este recomandat. De fapt, chiar din prima sau mai degraba din a doua luna de viata, mamicile din Romania aleg intr-o rata foarte mare sa renunte la alaptat.

De ce se afla Romania pe ultimele locuri in ceea ce priveste rata alaptarii?

De ce aleg mamele sa renunte la alaptat? Se pare ca un numar scazut dintre aceste mame se confrunta cu o conditie medicala care ar impiedica alaptatul sau cu lipsa productiei de lapte matern. Renuntarea la alaptat si trecerea pe laptele formula este pentru cele mai multe dintre femei o alegere voita.

Multi spun ca este vorba de lipsa de informare: mamele nu stiu ce beneficii majore are alaptatul bebelusului. Sa fie oare insa asa? Astazi, oricine stie ca laptele matern este hrana completa, naturala si sanatoasa pentru orice bebelus. Oricine stie ca este recomandat alaptatul exclusiv pana ce bebelusul are 6 luni si continuarea alaptatului pana la macar un an. Oare nu cunosc mamele din Romania aceste realitati? Probabil ca multe dintre ele le cunosc – insa au incredere in laptele formula, care promite sa fie la fel de nutritiv ca si cel matern.

Alegerea de a renunta la alaptare curand, inainte de 6 luni, tine probabil de factori mai complecsi decat lipsa de informare. Printre acestia se afla lipsa de suport, imposibilitatea de a alapta bebelusul odata ce mama se intoarce la serviciu in cazul ca o face curand. Desi ar trebui ca orice firma sa asigure conditii optime proaspetelor mame, realitatea este ca e extrem de dificil sa alaptezi bebelusul (si la prea putine locuri de munca poti merge impreuna cu bebelusul). Din nefericire, nici spatiile publice nu incurajeaza mamele sa isi alapteze bebelusii (unele persoane chiar au tupeul de a critica o mama care isi hraneste bebelusul in public).

Un alt factor tine fara indoiala de publicitatea convingatoare a companiilor producatoare de lapte formula, care le promit mamelor ca acest lapte este la fel de sanatos pentru bebelusul lor. Din nefericire, chiar medici sau asistente renunta la obiectivitate si recomanda femeii sa aleaga laptele formula (conflict de interese?). Producatorii de lapte formula fac o reclama extrem de convingatoare asigurand ca laptele contine toti nutrientii necesari bebelusului.

Desi este cat se poate de adevarat ca formulele imbogatite cu vitamine care se produc azi sunt cat se poate de sanatoase, ramane adevarat si faptul ca doar laptele matern ofera combinatia perfecta pentru bebelus (laptele matern isi modifica componenta pe masura ce bebe creste, asigurand astfel combinatia ideala, spre deosebire de laptele formula; in plus, laptele mamei este mai usor digerat).

hranirea la san

Un factor care incurajeaza femeile din Romania si din alte tari sa renunte la alaptat este, alaturi de progresele in ceea ce priveste compozitia laptelui formula, confortul si evitarea unor dificultati reale. Realitatea este ca multe femei au dificultati legate de alaptare, au dureri mari si nu reusesc sa isi hraneasca adecvat bebelusul.

Cand dificultatile nu se amelioreaza, mamele pot alege sa renunte, dat fiind ca nu pun in realitate in risc sanatatea bebelusului. Intr-adevar, nu este prea corect ca mamele care alapteaza fara probleme sa condamne mamele care au renuntat din cauza durerilor sau a dificultatilor. In plus, laptele formula este o varianta mai comoda, deoarece hranirile bebelusului sunt mai rare decat in cazul alaptarii.

Desi mamele in general ar trebui sa gaseasca alaptatul ca fiind un lucru natural, frumos si unic, unele femei nu il privesc astfel, ci ca pe o obligatie neplacuta, in special cand exista dificultati. Aceste femei pentru care alaptatul este neplacut sunt aspru condamnate de catre multi, insa uneori exista o reala respingere fata de alaptat, chiar o teama care ii face rau mamei. Oricat de adevarat este ca laptele matern este hrana cea mai buna pentru bebelus, criticii care numesc laptele formula „junk food pentru bebelusi” exagereaza grosier: azi formulele sunt nutritive, chiar daca nu la fel de ideale precum laptele mamei.

De multe ori, renuntarea la alaptat nu tine de lipsa de informatie; nu tine nici de nepasarea si egoismul femeii (desi sunt si astfel de situatii in care motivul renuntarii la alaptat este exclusiv estetic – e vorba de femeile care se tem sa nu isi „strice” sanii). Este vorba de o alegere facuta din motive multiple, iar femeia ramane singura in masura sa o faca.

Poate ca faptul ca Romania se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste rata alaptarii tine si de mentalitati: poate ca nu ne place, insa suntem in urma. Tarile occidentale promoveaza si incurajeaza naturaletea si beneficiile alaptarii pana acolo incat alaptatul a devenit foarte „la moda”! La noi, insa, nu este „la moda” sa alaptezi, ci sa fii o femeie independenta, „emancipata”, care nu este legata de obligatiile traditionale ale gospodinei si mamei de demult.

La noi exista persoane care chiar critica mamele ce alapteaza in public, in timp ce in alte tari acest lucru este admirat. „Trendul” alaptatului urmeaza sa ajunga si in tara noastra, caci dupa miscarea de independenta a femeilor, acum ele se simt destul de sigure pe ele incat sa isi reia cu fericire si rolurile traditionale. Nimic „invechit” in alaptat – trebuie sa se elimine ideea ca o femeie moderna ar alege lapte formula in dauna alaptatului!!

In orice caz, campaniile de informare care incurajeaza alaptatul sunt bine-venite, caci nimeni nu poate contesta multiplele beneficii ale laptelui matern, care asigura hrana perfecta si care intareste imunitatea bebelusului, ferindu-l de multe neplaceri. Femeile din tara noastra trebuie sa realizeze ca alaptatul nu este o obligatie, ci este o alegere sanatoasa si de admirat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.