Sarcină & BebeDe ce laptele de mamă este cel mai bun și cea mai...

De ce laptele de mamă este cel mai bun și cea mai completă hrană pentru micuț?

Se stie – laptele de mama constituie cea mai sanatoasa si completa sursa de hrana pentru micul bebe, de aceea se recomanda ca in primele 6 luni de viata, aceasta sa fie si singura sa sursa de hrana. Desi si laptele formula este nutritiv, studii diferite arata ca alaptarea sau hranirea micutului cu lapte de mama pompat are multiple si importante beneficii.

Laptele de mama este produs in mod natural de orice femeie insarcinata sanatoasa sub actiunea unor hormoni – oxitocina si prolactina. Initial, femeile produc colostru (fluid galbui ce e secretat si in timpul sarcinii), care contine anticorpi si proteine care protejeaza un nou-nascut, creandu-i imunitate si stimulandu-i sistemul digestiv; apoi, in cateva zile, se va produce laptele matern ce contine absolut toti nutrientii necesari protejarii si dezvoltarii bebelusului (proteine, grasimi, minerale, carbohidrati). O perioada, laptele de mama este subtire, pentru ca in timp sa capete consistenta, pentru a satisface foamea micutului.

Orice femeie sanatoasa produce laptele de mama – cantitatea acestuia depinde de frecventa alaptarilor sau pomparilor: cu cat se alapteaza si/sau pompeaza mai des, cu atat se produce mai mult lapte. Daca, insa, nu alaptati des (inlocuiti unele din mesele micutului cu formula), sau daca nu ati invatat cum anume sa puneti micutul la san asa incat acesta sa apuce adecvat sanul si sa suga, laptele nu va fi produs in cantitati suficiente. Anumite medicatii (precum cele cu estrogen) sau afectiuni fizice pot impiedica, insa, producerea laptelui de mama.

Laptele de mama este potrivit si adaptat perfect nevoilor micutului si fiecare lapte de la fiecare mamica are un continut diferit, in functie de nevoile specifice. De aceea, desi o doica ce alapteaza poate fi o solutie, se poate spune ca bebelusul ar beneficia mai mult de laptele mamei sale. Putine femei nu pot produce lapte, insa unele intampina dificultati cu obisnuirea cu alaptarea. Atunci cand mamica nu se simte pur si simplu bine si confortabil alaptand la san, ea poate alege o cale aproape la fel de sanatoasa – si anume, pomparea laptelui de mama si hranirea cu biberonul.

Alaptarea

Adevarul este ca pentru majoritatea mamicilor, clipa in care alapteaza este un moment de comuniune, care creeaza o legatura intima si unica cu micutul. Atat bebelusul, cat si mamica se simt in siguranta si linistiti. Contactul intim intareste aceasta legatura emotionala intre mamica si bebelus.

In plus, eliberarea de oxitocina ce stimuleaza productia de lapte ofera o senzatie de calm si pace, de fericire chiar (e numit si hormonul fericirii).  Insa nu pentru toate mamicile – sunt si mame care au dificultati practice, insa si emotionale legate de alaptare, care pot adopta metoda pomparii de lapte.

Evitarea afectiunilor lui bebe

lapte de la mama

Se pare ca anticorpii continuti de laptele de mama previn cu eficienta dezvoltarea unor infectii comune la bebelusi: infectii respiratorii, infectii la ureche, diaree. Laptele de mama stimuleaza sistemul imunitar, dar are si continutul perfect in protejarea sistemului digestiv sensibil al micutului. Alte afectiuni de care protejeaza eficient laptele matern sunt: diabet, obezitate, alergii, astm. Bebelusii hraniti cu formula se confrunta mult mai des cu aceste afectiuni – asa arata, cel putin, statisticile.

Digestie mai usoara

Bebelusii hraniti cu lapte matern se confrunta mult mai rar cu probleme de digestie: indigestii, diaree, constipatie. Asta pentru ca laptele de mama contine cantitatile perfecte de proteine si grasimi care pot fi digerate usor de stomacul sensibil (pe cand laptele formula poate da greutati in digestie). Este si o sursa completa de hrana, de aceea bebelusii alaptati nu au nevoie de absolut nici un fel de suplimente alimentare sau de vitamine, cu exceptia, poate, a vitaminei D.

Diversificarea alimentatiei e mai usoara pentru micutii hraniti cu lapte matern

De ce? Pentru ca atat continutul, cat si gustul in sine al laptelui difera zilnic in functie de ce anume consuma mama. Bebe va simti si se va familiariza putin astfel cu gusturi diverse prin laptele de mama. Asadar, va accepta mai usor schimbarile si noile gusturi odata cu diversificarea alimentatiei sale.

Mai simplu si gratuit!

A alapta este mult mai simplu decat a prepara si incalzi mereu laptele formula. Nu este nevoie sa aveti mereu grija sa cumparati un stoc de lapte, deoarece il aveti mereu proaspat si la dispozitie! Este si gratuit – cheltuielile cu lapte formula, biberoane, tetine, se fac simtite in buget. Chiar si in cazul pomparii, cheltuielile sunt mai limitate: pompa si biberoanele. In plus, studiile arata ca bebelusii hraniti cu laptele de mama se imbolnavesc mult mai rar – asadar, mai putine cheltuieli cu medicul.

Bebe mai destept

Nu este un adevar incontestabil – din contra, insa anumite studii arata ca bebelusii hraniti cu lapte matern ar avea un IQ mai mare decat cei hraniti cu lapte formula, ar fi mai sociabili si empatici. Partea cu sociabilitatea si empatia ar putea fi explicata de intarirea legaturii emotionale intre mama si bebe prin alaptare in primul an si prin oferirea sentimentului de siguranta. Cat despre IQ – se cere un studiu extensiv pentru a dovedi daca, intr-adevar, exista o legatura intre lapte si inteligenta.

Sanatatea mamei

Si nu in ultimul rand, alaptarea sau chiar pomparea de lapte matern are importante beneficii pentru mamica: scade riscul dezvoltarii cancerului la san, scade riscul afectiunilor inimii, scade riscul diabetului, scade tensiunea arteriala. In plus, alaptarea asigura arderea eficienta a caloriilor, deci ajuta femeia sa scape mai usor de greutatea in exces acumulata pe perioada sarcinii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.